Waarom moet ik hier heen?

Een rondleiding door de oudste nog werkende rumfabriek. Het kan op Barbados. Bij Mount Gay, waar je ervaart dat rum meer is dan een mixdrank.

Het verhaal achter de rum is intrigerend. Het is eigenlijk een bijproduct van de suikerproductie; de overgebleven pulp ging fermenteren in onder meer alcohol. Rum bijvoorbeeld ook ouder dan whisky. De naam komt van Sir John Gay Alleyne, die de eerste fabriek opzette voor zijn vriend John Sober (what’s in a name?).

De Britten fabriceerden hier al rond 1620 hun eerste rum, al was het meer geluk dan wijsheid. Het eerste brouwsel (met meer dan 40 procent alcohol) werd in houten vaten opgeslagen. Veel anders was er niet voorhanden.

Het goedje werd vooral gebruikt om te ‘vergeten’, maar bleek zowaar beter drinkbaar na de lange bootreis naar Engeland. En zo was het rijpen in houten vaten ‘uitgevonden’. En werd het langzaamaan geperfectioneerd. Inmiddels wordt Mount Gay naar ruim honderd landen geëxporteerd.

Tijdens een rondleiding bij Mount Gay krijg je uitleg over de geschiedenis, hoe je het moet drinken en natuurlijk de proeverij. Waarbij je diverse soorten te proeven krijgt. Puur…

Overal kom je rumproeverijen tegen op Barbados. Corno van den Berg

Overal op Barbados kun je rumproeverijen krijgen. En zo de verschillen proeven tussen een jonge rum en een oude rum bijvoorbeeld. En probeer ook de Rum Punch, waarbij de stelregel geldt: Een van bitter, twee van zoet, drie van sterk en vier van zwak. Oftewel, dit zijn de juiste verhoudingen van de ingrediënten: vers limoensap, suiker, Barbados-rum en water.

Meer informatie: www.mountgayrum.com