blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Waterloo

De Slag bij Waterloo kun je beleven met het Monument 1815 en de veldslag

Waterloo is overbekend. Met name vanwege de Slag bij Waterloo in België. Er zijn nog talloze herinneringen aan de wereldberoemde veldslag. Ook wordt jaarlijks een deel van de gevechten nagespeeld door honderden vrijwilligers. Ik ging er kijken en deed zelfs mee. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Waterloo volgens mij.

Op 18 juni 1815 verloor het leger van Napoleon op deze locatie de veldslag van een gemengd leger van Engelsen, Nederlanders en de Pruisen. En raakte onder meer prins Willem van Oranje gewond. Deze veldslag wordt gezien als het moment dat Napoleon wordt verslagen.

Als je aan Waterloo denkt komt al snel Napoleon voorbij en de Slag bij Waterloo. Je kunt hier in het museum alsook bij het monument alles te weten komen over deze oorlog. Het meest interessant is het jaarlijkse naspelen van een deel van de oorlog door honderden acteurs. Dit is een excursie waar jij ook aan mee kunt doen. 

Het Museum van Waterloo en acteur. ©Corno van den Berg

Je Waterloo halen

De veldslag waar Napoleon verloor is zo bekend zelfs dat er een uitdrukking in zo’n beetje alle talen is ontstaan. Als je nu een zwaar verlies leidt hoor je weleens iemand zeggen ‘hij haalde zijn Waterloo hier’. Waar ABBA dan weer een megahit mee scoorde. Met onder meer de beroemde zin: “Waterloo, finally facing my Waterloo.”

Net buiten de stad ligt het oude slagveld, met daarop de huidige monumenten en een museum. Ook al groeien op veel plekken nu graan en aardappelen. Maar de heuvels, die een belangrijke rol speelden in het gevecht, zie je nog wel. Je kunt hier goed rond lopen, zeker als je je bezoek combineert met het museum en klimt naar de top van de Leeuw van Waterloo. Waar het uitzicht je een goed beeld geeft van de omgeving.

Leeuw van Waterloo

De Leeuw van Waterloo en het bivak. ©Corno van den Berg

De Leeuw van Waterloo werd door koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. De bouw vond plaats tussen 1823 en oktober 1826. Het is een met de hand gemaakte heuvel met bovenop een immense gietijzeren leeuw. 

Je kunt via 226 treden naar boven klimmen, je bent dan 45 meter boven de omliggende weilanden. De diameter van deze heuvel is 160 meter en de omtrek aan de voet is 500 meter. En je ziet hem al van verre.

Bovenop de heuvel heb je een fraai zicht op de omgeving waar ooit de veldslag plaats had. Al is daar weinig van over zul je al snel zien. Maar de beroemde heuvel waarachter de Engelsen zich verschuilden is er nog wel. Napoleon dacht dat de Engelsen waren gevlucht, maar ze hergroepeerden zich achter de heuvel.

Vaak wordt gedacht dat het monument is opgericht ter nagedachtenis aan Prins van Oranje. Hij was een van de bevelhebbers, maar raakte gewond aan zijn schouder tijdens de veldslag. Het monument is echter opgericht ter nagedachtenis aan de veldslag. 

Architect VanderStraeten heeft later uitgelegd waarom is gekozen voor een leeuw. ,,Leunend op de wereldbol, kondigt hij de rust aan die Europa heeft gewonnen op de vlaktes van Waterloo.” Voor de Prins van Oranje werd overigens een ander monument opgericht. Niet in Waterloo, maar in Soestdijk. De Naald van Waterloo werd daar in 1815 gebouwd.

Mémorial 1815 met het museum

In het Museum van Waterloo. ©Corno van den Berg

Het museum is eigenlijk verplichte kost. Tenminste, als je wilt weten hoe Napoleon met meer manschappen uiteindelijk hier ten onder ging. Je hoort van alles over het gevecht, maar met name ook hoe het in de dagen ervoor verliep. En hoe een van de meest bekende veldslagen tot stand kwam. En eindigde.

Hoeve van Hougoumont

De Hoeve van Hougoumont speelde een essentiële rol in de geschiedenis van Waterloo. Hier werd Napoleon de laatste slag toegebracht. Dit gebeurde door de troepen van Arthur Wellesley, beter bekend als de Hertog van Wellington, die de troepen aanvoerde.

De bivak

Kinderen krijgen uitleg tijdens het bivak. ©Corno van den Berg

Tijdens het weekend in juni dat de veldslag wordt nagespeeld kun je rond de heuvel veel zien. Maar ook buiten de veldslag is er nog wat te zien van destijds. Het bivak, daar waar de soldaten sliepen, is nagebouwd. En je ziet diverse acteurs die soldaten naspelen in authentieke kleding. Ze geven uitleg en instructies. Daarnaast mag je als bezoeker tussen de tenten rondlopen.

En foto’s maken, alsook de spelers vragen naar hun belevenissen. Als leukste attractie wordt vaak genoemd hoe een kanon wordt afgeschoten. Dit wordt een aantal keren per dag getoond en gaat gepaard met een hoop kabaal. Aangeraden word je mond open te houden, om geen last van je oren te krijgen. 

De Sla bij Waterloo nagespeeld

Naspelen Slag bij Waterloo. ©Corno van den Berg

De ‘re-enact’ oftewel het naspelen van de grote veldslag uit 1815 gebeurt altijd in het weekend na de officiële datum van 18 juni. Dit wordt gedaan door vrijwilligers die een bepaalde rol spelen. Dit kunnen infanterie zijn, met paarden, maar ook voetsoldaten, generaal en kanonniers. Een belangrijk deel van de veldslag wordt nagespeeld bij de Hoeve van Hougoumont, dus niet bij het Monument.

Doe mee aan de Slag bij Waterloo

Elk jaar kunnen toeristen meedoen aan de veldslag. Al is het wel zwaarder dan vaak wordt gedacht. Je moet de dag ervoor oefenen met anderen. En je krijgt uitleg over het programma en meer. Er doen elk jaar vrijwilligers uit Nederland mee, die zich aan hebben gesloten bij Re-enactment verenigingen. Oftewel het naspelen van dit soort oorlogen en veldslagen.

Twee Nederlandse kanonniers. ©Corno van den Berg

De Slag bij Waterloo wordt elk jaar nagespeeld. En om de vijf jaar zelfs op een grootse wijze. En kun je met anderen beleven hoe zo’n veldslag tweehonderd jaar geleden plaats had. Wat natuurlijk heel anders dan in de huidige tijd. Als je lid wordt van zo’n vereniging mag je meedoen. Al moet je het altijd nog aanvragen hier, maar ze zoeken altijd mensen. 

Meer informatie: www.bivouacs.info

Overnachten in Waterloo

Alle bezienswaardigheden liggen vlakbij het gelijknamige stadje Waterloo. Hier vind je diverse hotels, hostels en gezellige Bed & Breakfasts om te verblijven. 

Bekijk de leukste accommodaties in en rond Waterloo

Volg een rondleiding

Tijdens het weekend rond de veldslag zijn er bij het Monument rondleidingen in meerdere talen. Waarbij je meer te weten kunt komen over de veldslag en het leven van toen. Zo kun je de bivak van de Fransen bezoeken, alsook die van de Engelsen bij de Hoeve van Hougoumont.

Toegang met de Pass 1815

Als je alle bezienswaardigheden van Waterloo wilt bezoeken kun je de Pass 1815 kopen. Hiermee krijg je toegang tot Memorial 1815, Leeuwenheuvel, Panorama en de Hoeve van Hougoumont: Pass-1815

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor België

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over België

Bekijk alle artikelen