Waarom moet ik hier heen?

Het Hallerbos in België is wereldberoemd door de jaarlijkse bloei van wilde hyacinten (ook wel boshyacint genoemd). En je moet het zien om het te geloven. De bodem kleurt blauw en het levert heerlijke foto's op.

Het Hallerbos bij Halle in België gaat jaarlijks de wereld over via social media. De bloei van de bloemen is een lust voor het oog. De bodem van het bos kleurt dan blauw.

Dit bos is slechts 552 ha groot en ligt ten zuidoosten van het plaatsje Halle. Het gebied is zeer toegankelijk dankzij de vele paadjes; er zijn drie wandelroutes uitgestippeld.

Welke bloemen groeien in het Hallerbos?

In het bos groeien diverse bloemen, maar de kleurenpracht komt van wilde hyacinten. Deze wordt ook wel boshyacint genoemd.

De plek is zeer fotogeniek, met name als de voorjaarszon door breekt. Foto’s die half (of zelfs helemaal) tegen de zon zijn ingenomen doen het erg goed op Facebook en Instagram. Probeer het zelf.

Het Hallerbos is bloei.
Het Hallerbos in bloei. Kenny de Boeck

Bloeiperiode om de bloemenzee in Hallerbos te zien:

De bloeiperiode van de wilde hyacinten is eind april/begin mei. Dan verandert het bos in een blauwe bloemenzee. In begin april kun je het bos ook goed bezoeken. Dan komen de eerste wilde hyacinten te voorschijn en straalt het bos voorjaar uit.

Let op:

Door de aandacht op social media kan dit bos vol bloemen veranderen in een bos vol mensen. Wat erg zonde is. Mede daarom worden er meer en meer maatregelen genomen om de mensenstroom te reguleren. Denk aan linten en een soort parkwachters die moeten voorkomen dat mensen het bos inlopen.

Wat geregeld gebeurt om zo een mooie foto te maken. Wat veel mensen niet weten is dat deze bloemen opvallend teer zijn. als je er op gaat staan, dan gaan ze dood. En komen ze dus volgend jaar niet meer terug. Wat erg zonde is, toch?

Probeer daarom de weekenden te vermijden, want het kan hier druk worden met wandelaars en fotografen. Of ga heel vroeg in de ochtend, wat so wie so een mooi moment is voor foto’s. Zeker als er zonlicht door de bomen valt.

Bekijk hoe mooi het Hallerbos is:

Hallerbos is bloei
Bloemen