Waarom moet ik hier heen?

Groenland is meer dan ijs. Ook al bestaat het grotendeels uit een kilometers dikke ijskap, het eiland biedt 100% avontuur. Met wonderlijke landschappen en unieke dieren.

Groenland is ongekend rauw, ongenaakbaar en indrukwekkend. Een rondreis over het eiland is avontuur met een hoofdletter. Wie van een avontuurlijke reizen houdt, moet dit immense eiland eens bezoeken. Waarbij je gletsjers, fjorden, husky’s en de lokale bevolking tegen komt. Het hoort officieel bij Denemarken, maar heeft wel een status aparte.

De dieren van Groenland:

Dit is het land van bijzondere dieren als ijsbeer, rendier en muskusos. Maar ook talloze walvissen en dolfijnen, waaronder ook de orka en de Groenlandse walvis. Alsook talloze andere zeedieren als zeehonden.

De beste excursies van Groenland:

Cruise langs de kust van Groenland

Een meerdaagse cruise is de klassieke manier om het immense eiland te beleven. Er zijn diverse mogelijkheden. Ze variëren in lengte, maar ook in de route. De westkust is verreweg het populairst, met attracties als Ilulissat IJsfjord en Disko Bay. Neem de tijd, want de afstanden zijn vaak groot. Dus zorg dat de tijd die je krijgt om aan land te gaan niet te kort is.

Kajak door het grootste fjord ter wereld

Groenland is een gebied van extremen. Dus wie in een kajak stapt kan door het immense Scoresby Sound-fjord in het oosten van het eiland peddelen. En zie je de immense bergwanden in volle glorie. Je voelt je erg nietig tussen al dit natuurgeweld.

Onderweg kun je zeehonden en heel misschien een ijsbeer tegen komen. In het water zie je diverse ijsbergen. Logischerwijs hangt het wel van het weer af of de tocht mogelijk is. Maar als het weer in orde is, laat je dan verbazen …

Zet voet op het ijs

Wie in Groenland gaat wandelen, moet eigenlijk ook het ijs op. Neem wel een gids mee, want het ijs kan levensgevaarlijk zijn. Scheuren van kilometers diep kunnen bijvoorbeeld dicht sneeuwen. Op talloze plekken in het westen en oosten kun je het ijs op. En er zelfs op of naast kamperen, zodat je de zon onder ziet gaan en weer ziet op komen… Of in ieder geval de avond zien vallen. Geniet van de rust en de ruimte. Er zijn diverse manieren om bij het ijs te komen. Je kunt met de boot of met de terreinwagen. Of te voet natuurlijk.

Zonsopgang in Nuuk, de hoofdstad van Groenland.
Zonsopgang in Nuuk, de hoofdstad van Groenland.

Leer over het verleden van de Inuit

De mens woont al duizenden jaren in dit deel van de wereld. Vanuit Canada trokken de voorlopers van de Inuit naar Groenland. Je kunt in diverse musea op Groenland kennis maken met hun cultuur. De grootste collectie bevindt zich in Nuuk (in het westelijk deel) in het National Museum. Hier leer je alles over hun leefwijze en de slimme manieren om te overleven onder extreme omstandigheden. Het museum is eigenlijk een must om de Inuit te kunnen begrijpen.

Spring in een warme bron

Op diverse plaatsen op Groenland kun je genieten van heet bronwater. Overigens wordt het water niet verwarmd door vulkanische activiteit onder de aardkorst zoals bijvoorbeeld in het nabij gelegen IJsland, maar simpelweg omdat aardplaten langs elkaar schuiven en voor warmte zorgen. Onder meer in Uunartoq (in het zuiden) kun je terecht, maar ook Kap Tobin in het oosten. Kap Tobin is de warmste van heel Groenland en je kunt het water laten af koelen door er sneeuw in te gooien …

Wandel door het ruige landschap

Op het programma van veel toeristen staat het wandelen door de wildernis van Groenland. En terecht, want het geeft je een goed idee van de oerkrachten die dit landschap door de eeuwen heen hebben gevormd. En je hebt de tijd om op je gemak om je heen te kijken. Vanuit elk dorpje kun je zelf op pad. En natuurlijk kun je met een gids langere tijd op pad. Vertel altijd iemand wat je van plan bent te gaan doen, zodat mensen weten waar je bent …

Zie het landschap vanuit de lucht

Veel wegen kent Groenland niet. Daarom is het vervoer vaak per boot. Of per helikopter. En wie Groenland bezoekt moet feitelijk beide hebben gedaan. Zodat je het landschap zowel van het wateroppervlak als wel vanuit de lucht ziet. Dan pas begrijp je hoe immens dit eiland is. Op diverse plaatsen is het mogelijk deze excursie te boeken, al kun je ook van het ene dorp naar het andere vliegen. Probeer een plaatsje te veroveren naast de piloot …

Test je techniek met ijsgolf

De ‘golfbaan’ bestaat niet uit strak gemaaid gras, maar uit ijs en sneeuw. En het balletje is knalrood; simpelweg om deze niet zoek te laten raken. Het zijn enkele kenmerken van ijsgolf, een unieke sport die hier in het voorjaar is te beoefenen. Sterker nog, er is dan een heus internationaal toernooi.

Op het ijs worden jaarlijks 9-holes gecreëerd, die elk jaar anders zijn. waarbij zowel slagkracht als techniek komen kijken. Wie van golf houdt moet dit eens uit proberen. En kijken of zijn techniek ook op het soms gladde, soms stroeve ijs stand houdt.

Zoek de muskusos

Kangerlussuaq in het westen is de enige plek van waaruit je relatief gemakkelijk op zoek kunt naar muskusossen. In een jeep of bus word je naar de dieren gereden. En kun je ze zien als ze rustig eten, met elkaar stoeien of zelfs vechten. Maar veel inspiratievoller is het om zelf te gaan wandelen. Dan kom je deze imposante dieren vanzelf tegen (met een klein beetje geluk).

Maak een wekenlange trekking

Wie graag van een uitdaging houdt kan zich op Groenland uitleven. Je kunt hier allerlei langere tochten ondernemen. Die langs de kust voeren, maar waarbij je ook hoogteverschillen moet overwinnen en een deel het ijs op moet. Een goede voorbereiding is essentieel, net als een goede gids. Want het kan hier ook echt spoken en extreem koud worden.

Slechts een deel van Groenland is ijsvrij

Alleen een deel van de kuststrook is in de zomermaanden ijsvrij. In dit deel van het immense eiland wonen nog geen 60.000 mensen. Deze dorpen zijn opvallend kleurrijk. Wat wonderlijke beelden oplevert; zoals felblauwe ijsbergen die langs groene en rode huizen drijven. Het hoort officieel bij Denemarken, maar heeft een status aparte. Met een geheel eigen regering.

Meer informatie: visitgreenland.com