Waarom moet ik hier heen?

Fins Lapland is een winterwonderland voor toeristen. In de zomer is dit een wandel- en fietsparadijs. Een WinterWonderland waar bomen totaal onder sneeuw verdwijnen. Hier kun je skiën met rendieren en je uitleven met sledehonden en sneeuwscooters. De Kerstman woont in Rovaniemi, althans volgens de Finnen.

Fins Lapland is de plek waar veel mensen bij Lapland aan denken. Al is er ook een Zweeds Lapland, dat kleiner is. Bij Lapland denken veel mensen ruige natuur. Zowel in de winter als in de zomer. Wat echter twee totaal verschillende vakanties zijn.

Beste video Fins Lapland

Beste excursies voor Fins Lapland in de winter:

Naast de bekende tips als het Noorderlicht zien en een tocht met sledehondentochten maken, zijn er nog diverse ervaringen die je kunt op doen:

Zie de bomen buigen onder de sneeuw

De beroemde bomen vol sneeuw van Fins Lapland.
De beroemde bomen vol sneeuw van Fins Lapland. Corno van den Berg

De foto’s hebben al talloze tijdschriften gehaald. Dennenbomen die doorbuigen onder de vele sneeuw, waardoor je de gehele boom niet meer ziet. Door de wind vriest de sneeuw vast aan de takken. En niet bij één, maar bij honderden. Dit is niet overal te zien, maar wel op diverse plekken. Vraag het de gidsen of je dit fenomeen via een wandeltocht of per sneeuwscooter kunt zien, want bijzonder is het wel.

Ontmoet de Kerstman oftewel SantaClaus

Volgens veel oude verhalen komt de Kerstman uit Lapland en niet van de Noordpool. Of in ieder geval van de poolcirkel, zo willen de Finnen ons graag laten geloven. Dus kun je in Rovaniemi de Kerstman ontmoeten. Let wel, er zijn verschillende attracties waar (zo’n beetje het gehele jaar) de Kerstman te vinden is. De bekendste zijn Santa Claus Village en het nabijgelegen Santa Claus Park. Kinderen kunnen bij de kerstman op schoot, er is een ijsbar, maar ook restaurants en souvenirshops. Alle parken zijn erg toeristisch, maar ideaal voor een regenachtige dag.

Probeer te wandelen op sneeuwschoenen

Wandeling op sneeuwschoenen. Corno van den Berg

Een wandeltocht in de winter kan goed op sneeuwschoenen. Al is het even wennen, maar daarna is het heerlijk in de frisse lucht. Overal in Lapland kun je op pad. Dit gaat meestal met een gids, maar je kunt de sneeuwschoenen ook uren en zelf op pad gaan.

Leer het verschil tussen de diverse sauna’s

Finnen zijn de uitvinders van de sauna, en ze gaan gemiddeld een tot twee keer per week. In de zomer, maar ook in de winter, eigenlijk op elk moment. En als bezoeker moet je dit eigenlijk ook wel ervaren. Er zijn verschillende soorten sauna’s.

In de klassieke Finse sauna is het erg droog en zeer warm. Het zweten begint bij een temperatuur van 80 tot 100 graden Celsius. De sauna is gemaakt van hout en heeft een oven gevuld met lavastenen die zeer heet kunnen worden. In de stoomsauna is het koeler, maar het heeft een veel hogere luchtvochtigheid. Het beste kun je in beide even gaan zitten om te voelen wat je het prettigst vindt. Veel Finnen hebben thuis een sauna, maar de meeste hotels, lodges en Bed & Breakfasts ook.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Finland, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Let op!

Finnen zijn dol op het ‘afkoelen’ na een sauna. Dit kan in de winter door in een wak in een meer te springen of bijvoorbeeld door de sneeuw te rollen. Of door een koudwaterbad te nemen. Je lichaam schrikt door alle drie behoorlijk.

Beste excursies voor Fins Lapland in de zomer:

Naast de bekende tips als beren in het wild te spotten en genieten van de Midzomernachtzon, zijn er nog diverse ervaringen die je kunt op doen:

Ga wandelen in Oulanka Nationaal Park

Een gids in het Finse bos van Oulanka Nationaal Park. Corno van den Berg

Het ongeveer 270 km2 grote Oulanka Nationaal Park is een wildernis in Finland. Het landschap bestaat vooral uit pijnbomen, grove dennen, sparren en berken, zandbanken en rivieren. Her en der zijn heuvels van rotsen. Oulanka is een ideaal wandelgebied, met name in het voorjaar. De bekendste wandeling van Finland, de 80 kilometer lange Karhunkierros loopt door het park. En is voor avonturiers het gehele jaar te doen.

Het park sluit aan bij het relatief onbekende Paanajärvi Nationaal Park in Rusland. Oulanka (en het park in Rusland) is onderdeel van het PANparks, een project van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Molecaten.

Ontdek het raften in Lapland

De beste plek om te raften is de Kitkajoki-rivier, die door het Oulanka Nationaal Park loopt. Het wordt ‘white-water-rafting’ genoemd, maar dat is wel wat overdreven. Er zijn diverse watervallen, maar ook genoeg rustig water, waar je de stroming kunt volgen. Gelukkig maakt de ruige omgeving meer dan genoeg goed. Kijk uit naar elanden, die graag de waterrand opzoeken.

Beste tijd voor Fins Lapland:

Een sneeuwscootertocht in Fins Lapland.
Een sneeuwscootertocht in Fins Lapland. Corno van den Berg

Fins Lapland kent feitelijk twee hoofdseizoenen; de winter en zomer. De winter is vooral goed in maart (alsook februari) en een beetje nog in april voor het Noorderlicht en allerlei sneeuwactiviteiten. Het voorjaar en de zomer is ideaal om te wandelen, fietsen, raften, alsook te vissen. Ook om dieren te zien is dit de beste tijd.