Waarom moet ik dit doen?

Op de grens tussen Finland en Rusland kun je een unieke excursie beleven. Al jaren worden de bruine beren hier beschermd, waardoor er zo'n 1.500 beren in de bossen van Finland lopen.  Naast beren, kun je op deze wildlifetour ook dieren als wolf en veelvraat zien.

Het is een van de meest bijzondere natuurexcursies in Europa. Zittend in een schuilhut in de Finse wildernis wacht je op een bruine beer, mogelijk zelfs een wolf, een veelvraat of andere dieren die hier leven.

De beste plek is het oosten van Finland, met name de omgeving van Kuhmo staat hierom bekend. Je hebt hier 90% kans om deze machtige wilde dieren ook daadwerkelijk te spotten.

Twee bruine beren in Fins Lapland.
Mijn ontmoeting met twee bruine beren in Fins Lapland. Corno van den Berg

Talloze lokale fotografen bieden excursies aan, zowel voor fotografen als toeristen. In de zomer blijft het 24 uur licht en zie je het landschap per uur veranderen. Neem wel een slaapzak mee om af en toe te kunnen slapen, terwijl iemand anders de horizon af speurt naar dieren.

Je verblijft in een speciaal gebouwde kijkhut. Met binnenin speciale stoelen en kijkgaten die ook voor fotocamera’s (met grote lenzen) geschikt zijn. Je moet wel stil zijn, zodat de dieren niet schrikken.

Twee bruine beren laten zich zien in het oosten van Finland.
Soms komen de beren wel heel dichtbij. Staffan Widstrand

Foto-Tips:

Als je foto’s van de dieren wilt maken moet je eigenlijk wel een telelens hebben; minimaal 200 mm.
Ook is het handig een camera te hebben die met weinig licht goed kan fotograferen.
Daarnaast moet je een lichtsterke lens hebben zodat je foto’s scherp zijn.
Maar de beste tip is vooral dat je af en toe je camera moet weg leggen en met je ogen te kijken naar dit natuurspektakel.

Meer info: www.wildfinland.org en www.martinselkonen.fi

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Finland, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.