Waarom moet ik dit zien?

Het Noorderlicht is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het licht aan de hemel kan groen zijn, maar ook paars, blauw of wit.

Het Noorderlicht is een van de hoogtepunten in Fins Lapland. Dit is een goede plek om in de winter dit natuurspektakel te zien.

Wanneer kan ik het Noorderlicht in Fins Lapland zien?

De beste tijd is oktober, november, februari en maart. Al worden de ‘dansende gordijnen’ ook gezien in de maanden eromheen. Waaronder in januari en december als het hier lang donker is.

Corno’s reistips:

Als je in de winter op vakantie wilt naar Finland, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

De beste tips om het Noorderlicht te zien:

1. Je kunt het Noorderlicht in de winter in Lapland overal zien, mits het onbewolkt is.
2. Vermijd ander licht, want dan zie je het Noorderlicht veel minder goed. Loop dus even weg van de straat, hotel of het dorpje.
3. In veel hotels en lodges word je op de hoogte gehouden als het licht zich aandient. Bijvoorbeeld via sms of Whatsapp. Vraag ernaar.
4. Leg je warme kleding (handschoenen, muts en zo) klaar. Als je ze wakker maken kun je snel op pad, zodat je niets mist.

Noorderlicht excursies

Je kunt diverse excursies boeken om het Noorderlicht te zien.
1. Er zijn speciale tours waarbij je met een gids op zoek gaat. Meestal met een auto, zodat je ook af en toe binnen kunt opwarmen. Dit is eigenlijk de beste manier. De gids houdt de lucht in de gaten en vertelt veel over het fenomeen. Ook weet hij veel over fotografie; oftewel hoe je dit moet vastleggen met je camera. waarbij een statief onontbeerlijk is.
2. Zoals een tocht met een sneeuwscooter in de avond. Met bijvoorbeeld een diner in een restaurant onderweg. Waarbij je binnen (warm bij een haardvuur) kunt wachten totdat het licht aan de hemel verschijnt.
3. Ook kun je een rendiertocht maken in de open lucht. Oftewel met een slee achter een rendier de natuur in. Het tempo ligt laag, dus je kunt goed om je heen kijken. Waarbij je dus ook kans hebt op het Noorderlicht. Maar de tocht is relatief kort, dus al te veel kans heb je niet.
4. Er zijn nog andere excursies, maar hou vooral in de gaten hoe lang de tour is. Het beste kunt je er de hele avond voor uit trekken om je kans te vergroten. Daarnaast is het van belang om een plek te hebben waar je kunt opwarmen. Met name omdat een hele avond in kou lastig vol te houden is.

Bereid je goed voor

Als je het Noorderlicht gaat bekijken sta je meestal buiten. Let wel, het kan hier ’s nachts venijnig koud worden. Denk aan min tien tot min twintig graden. En je staat zo goed als stil, dus de tenen en vingers zullen snel koud aanvoelen. Kleed je dus extra goed aan. Om koude voeten te voorkomen kun je het beste twee of drie paar sokken aan doen. Zorg dat je je tenen nog kunt bewegen om bevriezing te voorkomen.

Als je een excursie boekt om het Noorderlicht te zien krijg je vaak een winddichte (en vooral warme) overall. Niet erg charmant, maar wel erg nuttig. Ook de speciale schoenen en sokken zou ik pakken, net als de handschoenen met wollen binnenvoering.