Waarom moet ik hier heen?

De Passage du Fois is een eeuwenoude weg die twee keer per dag bij hoogwater onder water verdwijnt. Je kunt er met de auto over heen, maar veel leuker is te wandelen naar het eiland. Al moet je dat dan wel goed plannen.

De Passage du Gois verbindt het Eiland Noirmoutier en het vaste land bij Beauvoir-sur-Mer met elkaar. Al is dat niet altijd te zien.

Een herkenbaar beeld bij Passage du Gois.

Het pad door de zee werd eeuwenlang gebruikt door de inwoners van het eiland Noirmoutier gebruikt om het vasteland van Frankrijk te bereiken. In 1971 werd er verderop een brug aangelegd om Noirmoutier te bereiken; le pont du Noirmoutier.

Een bord bij de ingang.
Een bord bij de ingang. Jan

Maar de weg blijft onverminderd populair bij toeristen. De oversteek wordt twee keer per dag overspoeld door hoogwater. Want de 4.150 meter lange Passage du Gois is alleen toegankelijk met eb. Dit is ongeveer 1½ uur bij laagwater en 1½ uur erna.

Zo ziet de weg er van boven uit. Marc Bourbon

De Passage du Gois is ook beroemd vanwege kokkels en venusschelpen. Bij laag water zie je veel lokale bewoners op het strand, zoekend op de grond. Tijdens de lunch kun je deze verse schelpdieren met een heerlijk glas witte wijn proeven in Noirmoutier of Beauvoir-sur-Mer bijvoorbeeld.

Hoog water bij Passage du Gois.
Hoog water bij Passage du Gois. Florian Pépellin

Er zijn in het verleden diverse ongelukken gebeurd. Wie hier loopt zal opvallen dat er veel palen staan. Dit zijn reddingspalen. Als je verrast wordt door het snel stijgende water kun je in een van deze palen klimmen.

Daarnaast hebben beide toegangen bij de oversteek een kruis, zodat je kunt zien wanneer het veilig is om over te steken. Ook vind je een elektrische klok en een waarschuwingsbord in 3 talen.

Hoe kom ik er?

De weg ligt tussen Île de Noirmoutier en Beauvoir-sur-Mer.

Corno’s reistips:

Frankrijk; prima te bereizen met de auto, de trein of met het vliegtuig. Een mix van leuke stedentrips, strandvakanties of vertoeven in het binnenland. Hieronder een aantal handige tips om je vakantie in Frankrijk te organiseren.