Waarom moet ik hier heen?

Het meest bekend is Gold Beach, dat samen met Utah Beach, Omaha Beach, Juno Beach en Sword Beach als landingsplaats werd gebruikt door de geallieerden. Gold Beach ligt tussen de dorpen La Rivière en Longues-sur-Mer, vlakbij de strategische plek Arromanches. Hier landden met name Britse troepen.

Met een jeep kun je de D-Day stranden in Normandië goed verkennen. Er zijn speciale tours waarbij je met een lokale gids wordt rond gereden. Hij (of zij) vertelt over de rijke historie van dit deel van Frankrijk, alsook de vele geleerden over de meest belangrijkste kanteling in de Tweede Wereldoorlog.

Normandië strand tour jeep
Een van de vele stranden van Normandië. Corno van den Berg

D-Day: 6 juni 1944

Op dinsdag 6 juni 1944 landen bij de gehele D-Day operatie eerst tienduizenden paratroepers achter de Duitse frontlinie. Ze werden gevolgd door meer dan 125.000 soldaten op het strand. Het unieke was dat hier een kunstmatige haven werd aangelegd om tanks en ander zwaar materieel naar het strand te kunnen transporteren.

Normandië D-Day tour
een van de stops in Normandië; met een regenboog.Corno van den Berg

Er om heen werden golfbrekers gelegd. Waaronder ook een oude Nederlandse kruiser, de Sumatra. De unieke haven is bijna weg, slechts delen van de golfbrekers liggen er nog. De ruige zee heeft talloze delen van de geschiedenis tot zich genomen. Op de stranden van Normandië is nog ongekend nog veel geschiedenis te zien. Dat kan via een unieke jeep tour.

Een van het nog intacte afweergeschut in Normandië.
Een van het nog intacte afweergeschut in Normandië. Corno van den Berg

De unieke Jeep-tour langs de stranden van D-Day gebeurt in een jeep die stamt uit 1944. Je maakt stops langs het bekende Gold Beach. Dat samen met Utah Beach, Omaha Beach, Juno Beach en Sword Beach als landingsplaats werd gebruikt door de geallieerden in Frankrijk. Gold Beach ligt tussen de dorpen La Rivière en Longues-sur-Mer, vlakbij de strategische plek Arromanches. Hier landden met name Britse troepen.

Meer informatie: www.normandy-dday-tours.com

Corno’s reistips:

Frankrijk; prima te bereizen met de auto, de trein of met het vliegtuig. Een mix van leuke stedentrips, strandvakanties of vertoeven in het binnenland. Hieronder een aantal handige tips om je vakantie in Frankrijk te organiseren.

Lees mijn Reisverhaal:

Ik ben eerder afgereisd naar Normandië. Lees mijn reisverhaal en ontdek zelf de diversiteit van de regio.

Normandië; wandelen op de D-Day Stranden

Op 5 mei, onze Bevrijdingsdag, ben ik op een bijzondere plek. De D-Day stranden van Normandië, waar geallieerden in 1944 de eerste stap zetten voor onze bevrijding. Ik rij in een jeep langs de beroemde stranden en steile kliffen, en ontdek op de terugweg Calvados.

Reisverhaal
Normandië D-Day

De D-Day stranden van Normandië wilde ik altijd al bezoeken. En meer horen over de geschiedenis. Ik doe dat te voet langs de kust, maar ook in jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Met een zeer kleurrijke chauffeur.

Tweede Wereldoorlog