Waarom moet ik hier heen?

Het jaarlijkse Holi-Festival is een ongekend kleurenfestijn, wat ook jij kunt beleven. Zowel in India als Nepal is het erg populair om elkaar met poeder te 'kleuren'. Ook jij mag mensen kleuren door met poeder te gooien of het in het gezicht van een ander te smeren.

Het jaarlijkse Holi-Festival (lokaal bekend als Holi-Phagwa) is een ongekend festijn, waar je als toerist volop aan mee kunt doen. Het Holi-Festval is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond maart wordt gevierd. Het is een soort combinatiefeest. Holi is zowel een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een soort van Nieuwjaarsfeest.

Een groep tijdens Holi.
Een groep tijdens Holi. Rene Passet

Dit festival wordt in meerdere landen in Azië gevierd. In talloze dorpen en steden in India en bijvoorbeeld ook Nepal wordt tijdens het festival met kleurpoeder naar elkaar gegooid. Dit gaat op verschillende manieren: Via poeder, maar ook via zakjes met poeder en water.

Holi is een kleurrijk festival in India en Nepal.
Holi is een kleurrijk festival in India en Nepal. David Campbell

Let op!

Vergeet één ding niet. Jij zal als toerist een populair slachtoffer zijn. En dat je bijvoorbeeld van balkons boven je wordt belaagd. En op straat, waarbij het eerst lijkt alsof je met rust gelaten zult worden. Het is slim een oude broek aan te doen, omdat sommige kleuren niet meer uit je kleding gaan. Hou er ook rekening mee dat mensen het poeder graag op je gezicht smeren. Hou je ogen dus goed dicht. En ja, de douche na afloop voelt als een zegen na een heerlijke dag.

Het moment van de 'Happy Holi-aanval'....
Het moment van de ‘Happy Holi-aanval’…. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Als je naar en door India wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste locaties voor het Holi-Festival in India

Volgens kenners is de beste plek de Dwarkadheesh Temple in Mathura. Al is New-Delhi ook een zeer goede plek. Al zijn er ook variaties met folkmuziek (in Purulia), met stokvechten (Barsana) en het Holi Moo Festival in Delhi.

Beste locaties voor het Holi-Festival in Nepal

De beste plek is de hoofdstad Kathmandu, en dan met name rond Durbar Square. Waarbij sommige jongeren zich verkleden als rockers, inclusief make-up voor het geizcht.

Het Holi-festival in Kathmandu.
Verklede jongens tijdens het Holi-festival in Kathmandu. Corno van den Berg

Wanneer is het Holi-Festival?

Het Holi-Festival wordt in maart gevierd, maar de data verschillen per jaar. Het kan 2 maart zijn, maar ook 29 maart bijvoorbeeld. Check vooraf goed op welke dag het is. En zorg dat je een hotel hebt, want het kan erg druk worden.

Lees Mijn Reisverhaal over het Holi-festival in Nepal:

Het unieke Holi-festival en Maha Shivaratri

Beleef twee unieke en vooral kleurrijke festivals in Nepal.

Reisverhaal
Beste festival Nepal

Nepal heeft toeristen hard nodig. In deze artikelen neem ik deel aan twee festivals. Eentje waar je wordt aangevallen met kleurpoeder. En tijdens Maha Shivaratri reizen honderden kleurrijke sadhoes naar Kathmandu.

Festival