blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ladakh

Toegangspoort tot de Himalaya

Ladakh is een beroemde regio in uiterste noorden van India. Het is een van de beste plekken om de Himalaya te beleven. Denk aan zandwegen op ongekend grote hoogte, afgelegen kloosters en lokale boeren en yaks die hier proberen te overleven.

Het gebied heeft opvallend veel overeenkomsten met het aangrenzende Tibet. De hoofdstad Leh is een van de hoogste steden op aarde. Het ligt op 3.500 meter hoogte en is de uitvalsbasis voor trek- en motortochten.

Ooit was Ladakh een koninkrijk, midden in de Indusvallei. Het is hier opvallend droog. Wat komt omdat de Himalaya de moessonwolken tegen houdt. De bewoners zijn voornamelijk boeddhistisch. Ladakh is dunbevolkt en ongekend ruig. 

Ik ging hier ruim twee weken op rondreis. Je hebt de keuze uit divers vervoer. Het kan per vierwielaangedreven auto. En per motor. Of zelfs te voet. Voor elke soort reis heb je een goede voorbereiding nodig. 

Leh

Leh is de hoofdstad van Ladakh. Het was ooit een belangrijke plek langs de Zijderoute. Tegenwoordig is het de plek waar je waarschijnlijk arriveert. Wat ook voor mij gold. Je landt in een compleet andere wereld. Die zo imposant is dat je er stil van wordt. Het wordt ook wel gezegd dat Leh de stad is met het mooiste uitzicht. 

Leh is de ultieme uitvalsbasis voor een trip naar de Himalaya. Let wel, Leh ligt op 3.500 meter hoogte. Je moet dus wel even acclimatiseren. Want hier ligt hoogteziekte op de loer. Het is dus handig om nooit alleen te reizen. Zodat je hulp hebt als er problemen ontstaan.

Een monnik in een van de vele kloosters in Ladakh. ©Corno van den Berg

Leh Palace

Het Leh Palace heeft opvallend veel overeenkomsten met het beroemde Potala Palace in Tibet. Het is maar liefst negen verdiepingen hoog. Dit is het voormalig koninklijk paleis dat in 1600 werd gebouwd door Sengge Namgyal. Hij werd lokaal de Lion King genoemd, omdat hij heel veel werk stopte in het bouwen van kloosters, paleizen en altaren. 

Je kunt het paleis eenvoudig bezoeken. Daarnaast vind je in het Leh paleis eeuwenoude juwelen uit het voormalige koninkrijk. Maar ook 450 jaar oude tekeningen met nog opvallend felle kleuren. Hiervoor werden edelstenen gemalen. Vanaf het dak heb je een heerlijk uitzicht over Leh en de omgeving. 

De beroemde stupa Chorten in Ladakh.

Khardung La: Hoogste weg ter wereld

De Khardung La is volgens de bouwers de hoogste begaanbare weg ter wereld, zandweg welteverstaan. Hij ligt zo hoog dat je geregeld in de sneeuw omhoog rijdt. Zonder vangrail of wat dan ook. Dwars door de Himalaya. Met links een berg en rechts een afgrond. Deze excursie zul je nooit vergeten.

Lees mijn tips voor Khardung La: Hoogste weg ter wereld

Hemis klooster

Het Hemis Monastery is het meest bekende klooster buiten Leh. Het is niet de mooiste, al ligt het wel op een fraaie locatie. Maar een korte stop hier voor wat foto’s is logisch. Het ligt op zo’n 40 kilometer van Leh.

Overige kloosters van Ladakh

Als je door Ladakh reist zie je veel kloosters. Die hier gompa’s worden genoemd. De meest bekende zijn Thiksey, Disket en Chemrey, die ook relatief eenvoudig te bereiken zijn. Volgens veel reizigers zijn de gompa’s van Likir en Alchi het mooist. Lamayuru is het oudste klooster van Ladakh en ligt bijzonder fraai.

Het mooi gelegen Lamayuru klooster in Ladakh.

Bij elk klooster kun je goed een stop maken om ze te bezoeken. Let wel op de regels in de klooster. Meestal mag je geen foto’s maken tijdens ceremonies. Je loopt aan de rechterkant naar binnen en je volgt de klok.

Op de motor door Ladakh

Op de motor door Ladakh reizen. ©Corno van den Berg

Bij motorrijders staat Ladakh vaak op het wensenlijstje. Zo ook bij mij. Ik ging op reis met een groep op de motor. We reden op een Royal Enfield, zoals je veel ziet in India. Ik werd vergezeld door een gids, een zeer goede kok en tenten met slaapzakken. Het was een heerlijk avontuur, waarbij ik de bergen ook echt heb beleefd. Ook vanuit Nederland worden deze reizen aangeboden.

Wandelen in Ladakh

De wandelaar kan hier zijn hart ophalen. Er zijn diverse hikes mogelijk, die variëren in zwaarte. Leh is een populair vertrekpunt voor deze trekkings.

Yurutse naar Rumbak

Deze eendaagse wandeling loopt door het beroemde Hemis National Park. Waar onder meer het sneeuwluipaard leeft. Je volgt het pad van wetenschappers die onderzoek doen naar het dier. De hike eindigt op 4.050 meter hoogte in Rumbak. Vraag ter plekke naar de toestand van de rivieren. Na augustus zijn veel er van moeilijk te doorwaden.

Trekking in Ladakh.

Stok Kangri beklimmen

De Stok Kangri is een berg van 6.153 meter. Die je kunt beklimmen, al is enige klimervaring wel vereist. Dit komt door het laatste deel. Dan moet je over rotsen klauteren via stalen kabels. Maar het is te doen als je de tijd neemt.

Hoe kom ik in Ladakh?

De hoofdstad Leh is tegenwoordig eenvoudig per vliegtuig te bereiken. Vandaar kun je op pad. Dit kun je beter met een ervaren gids doen. Zodat je bij problemen hulp krijgt.

Hou er wel rekening mee dat de wegen niet in de beste conditie zijn. En dat er nog steeds ongelukken met dodelijke afloop gebeuren. De reden; het recht van de sterkste, of eigenlijk grootste, geldt hier. Een vrachtwagen gaat niet echt aan de kant. Dat is even wennen, maar als je rustig rijdt is het te doen merkte ik.

Naar India?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 13 artikelen over India

Bekijk alle artikelen