Waarom moet ik hier heen?

Maha Shivaratri is een jaarlijks terugkerend festival in met name India en Nepal ter ere van de god Shiva. Het is vooral bekend door de kleurrijke sadhoes, die hier dan massaal bijeen komen.

Het Maha Shivaratri-festival wordt ook wel Mahashivaratri genoemd. Deze festiviteit ter ere van de god Shiva geeft een blik in het bijzondere leven van de sadhoes. Een sadhoe (dat letterlijk ‘goed persoon’ betekent) zijn bijzondere Hindoestaanse mensen.

Sadhoes tijdens het Maha Shivratri-festival in Nepal.
Sadhoes tijdens het Maha Shivratri-festival in Nepal. Corno van den Berg

Het zijn veelal yoga-beoefenaars die streven naar een reine levenswandel door de eigen hartstochten en begeerten te beteugelen. Zij hebben de eerste drie hindoeïstische levensdoelen: kāma (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen) opgegeven.

Onderstaande video geeft een intrigerend beeld van hoe zij hun leven invullen. De video is gemaakt tijdens het beroemde Maha Shivratri-festival in de heilige Pashupatinath-tempel in Kathmandu in Nepal.

Maha Shivratri-festival

Een sadhoe is dan ook volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding (moksha) door meditatie.

Corno’s reistips:

Als je naar en door India wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Maha Shivaratri-festival in India

Tijdens dit feest eren zo´n 700.000 hindoes in Azië hun god Shiva (de god van Goedheid, Goddelijkheid en Geluk). Dat gebeurt op diverse plekken in India, zoals de Shiva tempels in Varanasi en Somnatha. Maar ook in de stad Mandi zul je veel sadhoes ontmoeten. Neem de tijd en maak een praatje met ze. Hun leven (en reis) is zeer intrigerend.

Maha Shivaratri-festival in Nepal

In Nepal is het vooral te zien in de Pashupatinath Tempel, die is gebouwd op de oevers van de heilige Bagmati Rivier in Kathmandu. De tientallen kleurrijke sadhoes, dwalen hier rond op het festival. Ze hebben hun leven totaal aan Shiva gewijd. En geven daarvoor de eerste drie hindoeïstische levensdoelen op: kāma (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen). Een sadhoe zoekt spirituele bevrijding door meditatie.

Een sadhoe in Kathmandu.
Een sadhoe in Kathmandu. Corno van den Berg

Oh, en neem wat kleingeld mee voor foto´s. Want ja, ze zijn erg fotogeniek. En ze weten dat ook. Veel van hen zijn uitgerust met dreadlocks, kleurrijke oranje kleding en hebben een doorleefd gezicht. Ze reizen het gehele jaar door van festival naar festival; veelal te voet.

Wanneer is het Maha Shivaratri-festival?

Het Maha Shivaratri-festival wordt jaarlijks op de veertiende avond van de maand Phalguna (dat is februari of maart) Maha Shivaratri gevierd.

In Nepal is de tempel tevens bekend vanwege de crematies in de open lucht. Die ook tijdens het festival gewoon door gaan. De overledene wordt gedragen naar het rivierwater, waarna de voeten worden gewassen. De persoon wordt daarna gecremeerd op een houtstapel, waarbij de as in de rivier valt.

Festival