De ondergrondse catacomben van Rome hebben een sinistere uitstraling. De meeste gangenstelsels liggen net buiten Rome aan de beroemde Via Appia en Appia Antica, maar ze zijn bijvoorbeeld ook onder de Sint-Pieter gevonden.

Het immense gangenstelsel is in totaal meer dan 1.300 kilometer lang. Het meest indrukwekkend zijn die van Sint Callistus aan de Via Appia. De Via Appia was de belangrijkste Romeinse weg. Hier liggen zestien pausen en rond de dertig martelaren onder de grond. De pauscryptes worden beschouwd als de mooiste die in de catacomben te vinden zijn.

Bijzonder zijn tevens de Catacomben van Saint Priscilla, waar diverse fresco’s zijn ontdekt. Maar eigenlijk overal vind je talloze galerijen, graven en kapellen in de bruine tufsteen. Overigens zijn wel de meeste botten van de overledenen weg.

Als je wilt begrijpen waarom bijvoorbeeld de christenen en hun martelaren hier zijn begraven is het zinvol een rondleiding te volgen.Dan pas begrijp je goed wat de rol van deze immense gangen zijn.