Waarom moet ik hier heen?

De Vesuvius is een van de meest actieve vulkanen van de wereld, maar sinds 1944 is de Vesuvius rustig. Dus je kunt relatief veilig de klim naar boven wagen. Vanaf de top zie je de indrukwekkende krater en heb je een weids uitzicht over de omgeving.

Deze vulkaan is 1.281 meter hoog en heeft een doorsnede van 8 kilometer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een eruptie grote gevolgen heeft. Zoals te zien is in Pompeii, de stad die werd verzwolgen onder stof en lava. In het jaar 79 zorgde een vulkaanuitbarsting ervoor dat Pompeii, alsook Herculaneum en Stabiae onder een 6 meter dikke laag as en brokken puimsteen verdween.

Het pad omhoog. Stuart Pinkney

De vulkaan is actief, maar slapend, zoals dat zo mooi heet. Waardoor het mogelijk is naar de kraterrand te lopen. De klim is niet zwaar, maar je moet wel half uur klimmen. En weer naar beneden natuurlijk.

Op een goede dag zijn zelfs de resten van Pompeii te zien. In de winter is de vulkaan vaak besneeuwd, wat een extra dimensie met zich mee brengt. Let op de flora en fauna in de buurt van de krater. Deze heeft zich aan de bodem en omstandigheden aangepast.

Hoe kom ik hier?

Neem de trein van Napels naar Ercolano (25 minuten). Buiten het station zie je de ‘Vesuvio’ shuttlebus die naar het begin van het wandelpad brengt. En dan zigzag je omhoog tot je bij de krater bent. Vanwaar je gedeeltelijk rond de krater kunt lopen.

Vulkanen