Het is een cliché, maar wie naar Venetië gaat moet de stad vanuit een gondel zien. Eigenlijk zelfs met een zingende gondelier die ‘O sole Mio’ aanvangt.

De mogelijkheden zijn legio, je vaart meestal langs een mix van bezienswaardigheden. Meestal een stuk over de Canal Grande (met bijvoorbeeld de Rialtobrug) en daarna de kleine steegjes in om een goed beeld van de stad te krijgen.

Wie het een beetje plant kan tevens de zon zien onder gaan, wat een extra dimensie (en romantiek) met zich meebrengt. Alsook een hogere prijs.

Al is er wel een grote ‘maar’….

Dit is verreweg de populairste excursie van Venetië. Dus kan het druk worden op het water. En er zijn genoeg verhalen van toeristen die ineens een ongekend hoge prijs moesten betalen. En dat ritjes veel korte duren dan verwacht.

De prijs:
Hou rekening met zo’n 80 euro per 40 minuten voor een normale tocht (voor 2 personen) en zo’n 100 euro voor een tocht met zonsondergang van 40 minuten of voor een tochtje in de avond.

Let op:
1. Spreek wel goed (vooraf) met de gondelier af wat de tocht (en mogelijk een lied) kost, enig onderhandelen kan geen kwaad.
2. Spreek ook af hoelang de tocht duurt en hou dit in gaten, de horloges van de gondeliers lijken sneller te lopen dan die van jou.
3. Vraag naar de route, je hoeft niet de standaardroute af te leggen.

Goedkopere oplossing!
En als je dit alles te duur vindt is er de Traghetto da Parada, oftewel de lokale veerdienst die je over het water vervoert. Dan kun je voor een paar euro naar de overkant in een gondel. Wat het leuk maakt is dat je hem deelt met de lokale bevolking met hun boodschappen bijvoorbeeld. En je staat rechtop, want het is maar een kort tochtje.

Meer informatie: www.gondolavenezia.it/homeng.asp