Waarom moet ik dit doen?

Je kunt er eigenlijk niet omheen als je Venetië bezoekt. Het is een 'tourist trap', al kun je wel waar voor je geld krijgen. En genieten van de stad, die er vanaf het water op zijn best uit ziet.

Het is een cliché, maar wie naar Venetië gaat moet de stad vanuit een gondel zien. Eigenlijk zelfs met een zingende gondelier die ‘O sole Mio’ aanvangt.

De mogelijkheden zijn legio, je vaart meestal langs een mix van bezienswaardigheden. Meestal een stuk over de Canal Grande (met bijvoorbeeld de Rialtobrug) en daarna de kleine steegjes in om een goed beeld van de stad te krijgen.

Corno’s reistips:

Venetië is dé stad van de romantiek. Stelletjes reizen massaal af naar de stad om in elkaars ogen te kunnen kijken. Inmiddels is de stad ook uitgegroeid tot een populaire plek voor gezinnetjes en ouderen. Voor een stedentrip van gemiddeld drie tot vijf dagen. Waarbij het rijke verleden voorbij komt, maar vooral ook de Italiaanse keuken en het klimaat. Een mix die uniek is in de wereld, want waar vind je verder een plek waar de binnenstad autoloos is. En je jezelf laat vervoeren over het water?

Beste tijd:
Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.

In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.

Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.

Let op!
Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.

Wie het een beetje plant kan tevens de zon zien onder gaan, wat een extra dimensie (en romantiek) met zich meebrengt. Alsook een hogere prijs.

Al is er wel een grote ‘maar’….

Dit is verreweg de populairste excursie van Venetië. Dus kan het druk worden op het water. En er zijn genoeg verhalen van toeristen die ineens een ongekend hoge prijs moesten betalen. En dat ritjes veel korte duren dan verwacht.

De prijs:

Hou rekening met zo’n 80 euro per 40 minuten voor een normale tocht (voor 2 personen) en zo’n 100 euro voor een tocht met zonsondergang van 40 minuten of voor een tochtje in de avond.

Let op!

1. Spreek wel goed (vooraf) met de gondelier af wat de tocht (en mogelijk een lied) kost, enig onderhandelen kan geen kwaad.
2. Spreek ook af hoelang de tocht duurt en hou dit in gaten, de horloges van de gondeliers lijken sneller te lopen dan die van jou.
3. Vraag naar de route, je hoeft niet de standaardroute af te leggen.

Goedkopere oplossing!

En als je dit alles te duur vindt is er de Traghetto da Parada, oftewel de lokale veerdienst die je over het water vervoert. Dan kun je voor een paar euro naar de overkant in een gondel. Wat het leuk maakt is dat je hem deelt met de lokale bevolking met hun boodschappen bijvoorbeeld. En je staat rechtop, want het is maar een kort tochtje.

Meer informatie: www.gondolavenezia.it/homeng.asp