Waarom moet ik dit zien?

Het Carnaval van Venetië heeft een eigen karakter. Want bij dit festival draagt iedereen een masker. Het is een eeuwenoud gebruik, al in 1268 wordt er melding van gemaakt. En jij kunt meedoen.

Hoe het festival precies is ontstaan is onduidelijk. Mogelijk was het dragen van masker voor edelen om omgezien over straat te kunnen. Of om ‘los’ te kunnen gaan. Feit is wel dat de maskers een belangrijke rol spelen in dit meerdaagse feest.

De datum is meestal eind januari of begin februari. De basis voor het jaarlijkse carnaval zijn de diverse optochten of eigenlijk meer parades. Mensen lopen uitbundig gekleed door de straten en stoppen voor foto’s.

Je kunt zelf ook een masker kopen, deze kun je overal kopen. Nog steeds worden maskermakers als grote kunstenaars gezien. En je kunt ze aan het werk zien her en der. Bijvoorbeeld ook herstelwerkzaamheden aan maskers die kapot zijn.

Dit immens gemaskerd bal is wel voor volhouders, want het duurt maar liefst twaalf dagen. Hou er wel rekening mee dat de hotels veelal vol zijn en dat je dus op tijd moet boeken.

Meer informatie: www.carnevale.venezia.it

Corno’s reistips:

Venetië is dé stad van de romantiek. Stelletjes reizen massaal af naar de stad om in elkaars ogen te kunnen kijken. Inmiddels is de stad ook uitgegroeid tot een populaire plek voor gezinnetjes en ouderen. Voor een stedentrip van gemiddeld drie tot vijf dagen. Waarbij het rijke verleden voorbij komt, maar vooral ook de Italiaanse keuken en het klimaat. Een mix die uniek is in de wereld, want waar vind je verder een plek waar de binnenstad autoloos is. En je jezelf laat vervoeren over het water?

Beste tijd:
Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.

In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.

Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.

Let op!
Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.