blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Masai Mara National Reserve

Maak kennis met de Masai en de jaarlijkse migratie

De Masai Mara in Kenia maakt deel uit van de Serengeti-vlakte. Dit is de thuisbasis van het beroemde Masai-volk, maar ook van de Big Five. En, hier is jaarlijks de migratie van miljoenen blauwe gnoes, steppezebra’s en Thomsongazelles te zien.

De Masai Mara grenst in het zuiden aan de Serengeti in Tanzania. De dieren trekken vrij rond tussen de twee immense natuurgebieden. Masai Mara National Reserve is een wereldberoemd natuurpark. Met veel dieren, maar je kunt ook de problematiek tussen mens en dier zien.

Op safari in de Masai Mara

Jachtluipaarden in de Masai Mara.

Natuurlijk moet je hier op safari, het liefst meerdere dagen. Hier kun je bijna alle dieren van Afrika op safari zien. Waaronder de Big Five: leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. En nog veel meer dieren. Waaronder de Big Five: leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. Maar in dit immense gebied staan vooral dieren in de belangstelling die ergens anders minder aandacht krijgen. Zoals de blauwe gnoe, de steppezebra en de Thomsongazelle, die jaarlijks de gehele vlakte door kruisen.

Ook Thomsongazelles doen mee met de migratie, maar krijgen veel minder aandacht dan de gnoes en zebra’s. Terwijl er jaarlijks toch ook zo’n 500.000 van deze dieren de lange tocht maken. Dit fastfood voor de roofdieren wordt vaak voor lief genomen. Maar kent (net als de impala’s) een complex sociaal leven in een kudde. Deze dieren, die je vaak massaal ziet, verdienen wel iets meer respect.

Zelf auto rijden in de Masai Mara

Het klinkt misschien wat vreemd, maar je mag zelf een auto huren en in de Masai Mara rond rijden. Als je maar op de paden blijft. De consequentie zal zijn dat je waarschijnlijk wat minder ziet (een gids heeft haviksogen), maar de beleving is wel totaal anders. Hou er wel rekening mee dat je goed voorbereid op stap gaat, want als je verdwaalt heb je een groot probleem. Naast een goede kaart, kun je ook een lokale gids huren die de weg kent. En mogelijk meehelpt met het spotten van dieren.

Overnachten in de Masai Mara

Wie overnacht in de Masai Mara zal niet alleen onder de indruk zijn van de geluiden, maar ook van de hemel. Op een wolkenloze dag (en die zijn er veel) is er totaal geen lichtvervuiling. En zie je de sterren, maar ook de melkweg en planeten, extreem goed. En het zuiderkruis, dat alleen op het zuidelijk halfrond te zien is. Veel lodges en hotels hebben sterrenkijkers waarmee je de hemel af kunt speuren. Een halfuurtje staren benadrukt het gevoel dat je ver weg van de bewoonde wereld bent.

De verwarrende namen

De Serengeti-vlakte behoort tot de oudste safari-terreinen van Afrika. Enigszins verwarrend is het wel. Het Tanzaniaans deel wordt Serengeti genoemd, maar in Kenia heet het de Masai Mara. 

Mara betekent gevlekt, wat waarschijnlijk slaat op de vlakte waar af en toe acaciabomen staan. Terwijl het woord Serengeti afgeleid is van de Masai-taal en staat voor eindeloze vlaktes.

Migratie van gnoes in de Masai Mara.

De gehele Serengeti-vlakte bestaat uit meerdere nationale parken en reservaten. Kenia kent het Masai Mara National Reserve, omdat bijvoorbeeld ook de levensstijl van de Masai wordt beschermd. In Tanzania heet het Serengeti Nationaal Park, waardoor het de hoogste staat van bescherming heeft. Met als doel natuurbescherming. Tanzania kent daarnaast controlled areas. Hier zijn diverse menselijke activiteiten zoals veeteelt en landbouw (op beperkte schaal) mogelijk. Maar het moet wel zo min mogelijk schade aan de natuur op leveren.

Voor zover het oog reikt zie je hier savannes, grote grasvlaktes met af en toe een boom. En opvallend weinig water, behalve in het regenseizoen. Het gebied telt ook diverse bossen, rivieren en rotsachtige heuvels. Maar het zijn vooral de bewoners die de Masai Mara tot een gewilde bestemming voor toeristen maakt. Zeker voor de mensen die naast al het natuurschoon ook de cultuur van de Masai willen beleven.

Beste tijd voor Masai Mara National Reserve:

Wie de migratie wil meemaken heeft eigenlijk twee keuzes:
– juni tot en met september in Kenia
– februari tot en met juni in Tanzania

Verder kan het gebied het gehele jaar door worden bezocht. Behalve tijdens het regenseizoen, dat van maart tot en met mei duurt. Dan zijn de wegen slecht of helemaal niet bereikbaar.

Let op!

Waarom wel of niet Kenia?
– De Masai zijn hier veel prominenter aanwezig
– Nachtsafari’s en wandelsafari’s zijn niet toegestaan

Waarom wel of niet Tanzania?
– Het gebied is veel groter
– Meer rivieren om de gevaarlijke oversteek tijdens de migratie te zien.
– Nacht- en wandelsafari’s toegestaan

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kenia

Lees mijn Tips

alle 12 artikelen over Kenia

Bekijk alle artikelen