Waarom moet ik hier heen?

Krka Nationaal Park is eigenlijk synoniem voor de watervallen van Krka, zoals deze plek vooral bekend staat. Hier ontspringt de Krka-rivier ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte en werkt zich een weg naar de Middellandse Zee.

Lokale naam: Nacionalni park Krka, Engelse naam: Krka National Park

Wie hier rondloopt zal in totaal zeven watervallen zien, of eigenlijk meertjes die in elkaar overlopen via watervallen. Alleen bij de eerste mag je zwemmen, althans tot vlakbij de watervallen. Erin is niet toegestaan, er zitten op drukke dagen badmeesters met fluitjes. Bij de andere watervallen zul je soms wel waaghalzen zien die het verbod negeren.

De heerlijke watervallen van Krka in Kroatië. Wie is er geweest?
Volg ook Droomplekken.nl

Geplaatst door Droomplekken.nl op maandag 12 juni 2017

 
De bodem in het nationaal park bestaat uit kalksteen, die door het water steeds verder worden uitgesleten. Dit betekent niet dat de watervallen groter worden, maar hooguit dat sommige meren steeds kleiner worden.

De watervallen van Krka.
De watervallen van Krka. Corno van den Berg

Hoe kom ik hier?
Je kunt hier alleen per boot of te voet komen. Het ticket voor de boot is inbegrepen in je toegangsbewijs, maar de wandeling (je kunt ook heen met de boot en terug te voet bijvoorbeeld) laat je goed zien hoe de rivier zich door het landschap vecht.

Beste tijd:
Per seconde stroomt er gemiddeld 55 m³ water. Tijdens veel regenval in het binnenland kan dat oplopen tot 350 m³ per seconde. Daarmee weet je ook meteen wanneer je het beste kunt gaan: de winter en het voorjaar. Maar ook in de zomer is hier genoeg water te vinden. En dan is het relatief warm en ideaal om in te zwemmen.

Corno’s reistips:

Een bezoek aan Krka National Park kun je goed zelf organiseren. Zeker als je met een (huur)auto Kroatië verkent. Er zijn ook georganiseerde excursies vanuit verschillende steden, handig voor als je een stedentrip Split maakt of je een hotel aan de kust hebt. Hieronder een aantal handige tips om je bezoek aan Krka te plannen.

Waterval