Waarom moet ik hier heen?

De wereldberoemde Pinnacles bestaan uit een groep 48 meter hoge, messcherpe kalkstenen rotsen, die halverwege de berg Gunung Api liggen. En je kunt er naar toe wandelen.

De wereldberoemde Pinnacles in Gunung Mulu National Park bestaan uit een groep van bijna 50 meter hoge, messcherpe kalkstenen rotsen. De top van deze berg werd pas in 1978 bereikt, wat aangeeft hoe lastig de steil de berg is en hoe dicht de jungle hier is.

Erosie heeft voor dit merkwaardige landschap gezorgd, dat vaak wordt omschreven als de ‘slechtste plek om met je parachute te landen’. De wandeling naar The Pinnacles, dwars door de jungle en met een steile klim aan het einde is één van de meest populaire, maar ook één van de zwaarste die Borneo biedt.

Toeristen volgen de door de ontdekkers gemaakte route naar de opvallende rotsen. The Pinnacles zijn steile kalkstenen rotsen die het best vanaf de top kunnen worden bekeken. Vanaf de top heb je een weids uitzicht over The Pinnacles en Gunung Mulu National Park.

Het is een zware en vooral steile klim. En soms moet je scherpe rotsen bedwingen, maar het uitzicht aan het einde is meer dan de moeite waard. Er zijn geen mogelijkheden om bij de Pinnacles te overnachten, dus het is een lange klim (en afdaling).

The Pinnacles in Gunung Mulu.
The Pinnacles in Gunung Mulu. Sunrise Odyssey

Je mag alleen met een gids op pad en hij beslist halverwege of je fit genoeg bent om het te halen of dat je eerder terug moet. Overnachten kan op Base Camp 1.

Deze trekking is zeer de moeite waard als je op Borneo bent. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt in Gunung Mulu om deze wandeling te kunnen maken.

Meer informatie: mulupark.com

Corno’s reistips:

Je bezoek aan Mulung Gulu NP kun je helemaal zelf regelen of via een reisorganisatie regelen. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar Maleisisch Borneo te plannen.

Lees mijn reisverhaal over mijn rondreis door Borneo:

De diversiteit van Maleisisch Borneo is groot. En genoeg voor een intrigerende reis van meerdere weken.

De bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo

Borneo; dat is regenwoud, neusapen, orang oetans en talloze andere wilde dieren. Maar ook bergen, een bijzondere bevolking en immense grotten. Ik kijk mijn ogen uit.

Reisverhaal

Borneo stond al heel lang op mijn Bucket List. Ik ken het van natuurdocumentaires en riep als klein jongetje al dat ik er heen wilde. Hoog tijd dus het regenwoud te ontdekken. Maar er is meer, veel meer.

Wandelen