blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Mdina

Deze oude hoofdstad van Malta is totaal ommuurd met veel paleizen

Mdina is een volledig ommuurde stad in het centrum van Malta. Het was tot 1530 de voormalige hoofdstad van Malta, met een rijk verleden. Mdina telt ongekend veel gebouwen uit de Middeleeuwen, met name uit de barok. De meeste gebouwen werden gebouwd tijdens het rijk van António Manoel de Vilhena die de grootmeester was.

De stad ligt op een rotsplateau van 210 meter hoogte. Mede hierdoor kun je de stad al vanaf een afstand zien. Mdina torent met name boven de vele wijngaarden uit die hier liggen.

Het is een heerlijke compacte stad om te verkennen. Het heeft talloze attracties uit de tijd dat het hoofdstad van Malta was, toen alle edelen hier woonden en luxe paleizen lieten bouwen. Het verleden ligt hier letterlijk op straat.

Mdina werelderfgoed?

Als je hier rondloopt denk je al snel; deze stad moet wel op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Nee, maar Mdina staat al wel op de Tentative List van UNESCO voor Werelderfgoed. Wat inhoudt dat de stad mogelijk in de toekomst wordt toegevoegd aan de prestigieuze lijst. 

De naam Mdina is slechts een van de vele namen die de stad heeft gehad in de afgelopen eeuwen. De stad heette Melita tijdens de Romeinse overheersing, Medina tijdens de Arabische overheersing, Citta Notabile onder de Ridders van St. John en tot slot Citta Vecchia nadat Valletta werd gebouwd.

Tegenwoordig is wel wat verwarring over het aangrenzende Rabat. Het ommuurde deel wordt Mdina genoemd, de rest Rabat. Dit zijn de bezienswaardigheden van de stad.

Mdina Gate

De Mdina Gate, ook wel bekend als Vilhena Gate, is de imposante toegangspoort van de stop. Het werd gebouwd in barokstijl in 1724 naar een ontwerp van de Franse architect Charles François de Mondion.

Triq Villegaignon

De binnenstad van Mdina. ©Corno van den Berg

De Triq Villegaignon is de hoofdstraat van de stad. Hier zie je talloze huizen van edelen en paleizen. Als je door de straat loopt krijg je een echt middeleeuws gevoel. De stad was eeuwenlang de plek voor de notabelen.

St. Paul’s Cathedral

Het bekendste bouwwerk is St. Paul’s Cathedral, dat aan het grote Sint Pauls plein ligt. De kerk werd tussen 1697 en 1702 gebouwd. Het ontwerp voor de barokkerk komt van beeldhouwer en architect Lorenzo Gafà. Hij heeft talloze kerken op Malta ontworpen. De kathedraal is overduidelijk gewijd aan Paulus, die bekend staat als de patroonheilige van Malta. 

Het interieur van de kerk is zeer rijk versierd; denk aan fresco’s en goudwerk, beelden en schilderijen. Je vindt hier onder meer werk van de Italiaanse kunstenaar Mattia Preti. De kerk is overdag te bezoeken.

Je ziet voor de kathedraal twee nagemaakte kanonnen staan. Wat jammer is, want hier stond een bijzonder kanon, met de Latijnse tekst ‘Niepoort me fecit Hagae 1641’. Als je dat vrij vertaalt betekent het ‘Niepoort heeft me gemaakt te Den Haag in 1641’. Over de geschiedenis van het kanon is verder weinig bekend.

De stad Mdina. ©Corno van den Berg

Vilhena Palace

Het Vilhena Palace wordt ook wel Palazzo Pretorio genoemd. Dit paleis in barokstijl zie je meteen bij de ingang. Het paleis is vernoemd naar António Manoel de Vilhena en werd gebouwd tussen 1726 en 1728.

De versierde deuren

Deurklink in Mdina. ©Corno van den Berg

Dat de inwoners van Mdina rijk waren is nog steeds te zien aan de vele bewerkte deurklinken in de straten. Je ziet deze kleine kunstwerken overal op de deuren zitten. waaronder opvallend veel dolfijnen en leeuwen.

Geschiedenis van Mdina

Volgens archeologen woonden hier al mensen 4000 voor Christus. Het waren landbouwers waar verder niet al te veel over bekend is. De Feniciërs arriveerden hier rond het jaar 700 jaar v.Chr. Zij waren de eerste die de verdedigingswerken van de stad versterkten. Mdina ligt opvallend hoog en dus waren piraten en andere rovers van veraf te zien.

Toen de Romeinen Malta veroverden maakten ze van Mdina hun hoofdstad. Dit was rond het jaar 200 voor Christus. Ook zij bouwden extra muren om de bevolking te beschermen. De Arabieren volgden dat principe rond het jaar 870. 

Ook de ridders van Malta bouwden verschillende forten. Zo besloot de Aragonese grootmeester Fra Martin de Redin (1579 – 1660) drie bastions te bouwen aan de zuidzijde van Mdina. Dit gebeurde met name bij de ingang; de stad is immers aan de noordzijde beschermd door een afgrond. Daar was geen aanval te verwachten.

Hoe vermijd ik de toeristen?

Mdina is populair bij toeristen. Mede hierdoor kan het erg druk worden in dit kleine stadje. Daarom is het handig om vroeg in de ochtend op pad te gaan. En om de weekenden te vermijden.

Hoe kom ik in Mdina?

Mdina ligt midden op het eiland Malta. Het is eenvoudig te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer vanuit de hoofdstad Valletta bijvoorbeeld.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Malta

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen