blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Namib-Naukluft National Park

Woestijn met de hoogste duinen ter wereld. En de Sossusvlei en Deadvlei

Naukluft Namib National Park omvat een groot deel van de Namib. Dit is de oudste woestijn ter wereld. Dit nationaal park herbergt het belangrijkste en mooiste deel. Deze zandbak is extreem droog, maar toch leven er veel dieren. Je kunt dit natuurgebied in het westen van Namibië relatief zelf eenvoudig bezoeken of met een groep. Dit zijn de bezienswaardigheden van Naukluft Namib National Park.

De Namib-woestijn is de oudste woestijn ter wereld; zo'n 55 miljoen jaar oud. Je vindt hier een ideale mix van landschap, mens en dier. Een bezoek is dan ook veel meer een puzzel, waarbij je allemaal puzzelstukjes krijgt over hoe mens en dier hier proberen te overleven. En zich hebben aangepast aan de harde omstandigheden.

Overleven in deze woestijn dwingt respect af. Het laat zien hoe de natuur zelfs hier op kan reageren. Veel mensen reizen in dit deel van de wereld in groepsverband. Het is echter ook mogelijk zelf een auto te huren en op stap te gaan.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De beroemde plekken van de Namib 

Namib-Naukluft National Park kent talloze beroemde gebieden. Met veel bezienswaardigheden om te ontdekken. Daarnaast zijn er diverse leuke excursies. Zoals:

  •  Sossusvlei, hier valt slechts af en toe water, wat opvallend veel dieren trekt.
  •  Deadvlei, gelegen naast de Sossusvlei. Dit gortdroge gebied toont de extreem harde condities die hier gelden.
  • Sesriem Canyon, een smalle kloof (soms maar twee meter breed) van een kilometer die door de Tsauchab-rivier is uitgesleten.
  • Duin 45, om de impact van de toeristen op het landschap te beperken is dit de enige duin die nog beklommen mag worden.

Ton van der Lee’s Solitaire

Oude auto’s in Solitaire. ©Corno van den Berg

De auteur Ton van der Lee kocht jaren geleden een auto in Kaapstad en reed naar het noorden. Hij belandde in het woestijngehucht Solitaire, het enige benzinestation in de wijde omgeving. Naast een benzinepomp (meestal zonder benzine), was er een winkeltje en een oud huis. Er woonden twee mannen, die voornamelijk van de jacht leefden.

Van der Lee begon in Solitaire een kleine camping en een restaurantje (dat zijn naam nog heeft). Toen het te druk werd, vertrok hij. Tegenwoordig is het een stopplaats voor veel toeristen. Neem de tijd, proef van de heerlijke verse appeltaart en fotografeer de vele roestende auto’s langs de kant van de weg.

Little Five van Namib-Naukluft National Park

Een kameleon past zijn kleur aan…. ©Corno van den Berg

Je kunt hier op zoek gaan naar de little five. Denk daarbij aan: de Namaqua kameleon, één van de slechts twee soorten die in Namibië voorkomen. Ook vind je hier diverse soorten hagedissen en kevers die de warmte aan kunnen. Bijzonder is de FitzSimons burrowing skink, een kleurrijk dier die alleen hier voorkomt.

De ‘sand dwelling spider’ (of cartwheeling spider) is een opvallend lichtgekleurde spin. Het meest bekend is misschien Peringuey’s adder (ook wel sidewinder genoemd) een slang die wij dwergpofadder noemen. Deze safaritochten zijn heel bijzonder en verrassend. Vraag er ter plekke naar.

Fossiel: welwitschia

De Welwitschia Nature Drive in Namib-Naukluft National Park biedt een kans een bijzondere plant te zien: de welwitschia. Deze plant komt alleen in het zuidelijk deel van Afrika voor en kan wel 1.500 jaar worden. Op de route kun je ook dieren als oryx, springbok en zebra tegen komen.

De rit duurt zo’n 4 uur als je vanuit Swakopmund start. Rij hem vroeg in de ochtend of in de namiddag, dan heb je kans dieren te spotten. Deze zijn dan het meest actief, terwijl ook de temperatuur aangenaam is.

Vliegtuig excursie over de woestijn

Een vliegtuigje is een goede manier om je te verplaatsen, maar het is ook de meest indrukwekkende manier om het landschap in al zijn fraaiheid te zien. Je kunt naast de reguliere vliegverbindingen ook een scenic flight boeken die je van A naar B brengen.

Zo kun je bijvoorbeeld de Sossusvlei, Deadvlei, de duinen, een wingebied voor diamanten, Sandwich Harbour, de Kuiseb Delta en moerassen zien. En je kunt tevens zien hoe de mist hier het land voorziet van het broodnodige water. Het is overigens ook mogelijk van de ene lodge naar de andere te vliegen.

Overnachten in Namib-Naukluft NP

Dit gebied is zeer geschikt om een paar dagen te verkennen. Ik heb op diverse locaties geslapen, zodat ik vroeg op pad kon de volgende dag. Daarnaast zijn de landschappen van de Namib magisch mooi. Er zijn relatief goedkope hotels, maar ook dure lodges die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, ze zijn vaak volgeboekt.  

Kamperen in Namib-Naukluft NP

Op talloze plekken kun je slapen in je tentje in de woestijn. Alleen of met een groep. Let wel op met de wilde dieren die hier voor komen. Bijna overal heb je kans op een extreem heldere hemel, het licht van de volle maan of juist een angstaanjagende duisternis. Neem wel zelf eten en drinken mee, want vaak zijn er weinig tot geen voorzieningen.

Meerdaagse trektocht

Het landschap bij een regenbui. ©Corno van den Berg

Bruine hyena

De bruine hyena is een zeldzaam nachtdier. En hij komt nog maar op enkele plekken in Afrika voor. Waaronder de Namib, waar hij de duinen en het strand afstruint naar voedsel. Met name bij de kolonies van Kaapse pelsrobben wordt hij geregeld gezien. In de buurt van het stadje Lüderitz heb je de beste kans. Hier is ook een groot onderzoeksproject gaande naar deze bijzondere dieren.

Zelf auto rijden met 4X4

Wie het liefst zelf een 4×4 wil besturen, maar zich geen zorgen wil maken over veiligheid (of het eten) wil maken kan met een speciale rit mee. Je krijgt uitleg over hoe je in mul zand moet rijden en eventueel hoe je je moet bevrijden.

Een radio zorgt dat je altijd bereikbaar bent, terwijl ’s avonds het eten wacht. En dat alles in een spectaculaire omgeving. Saddle Hill is beroemd om zijn uitgestrekte landschappen waar je alle ‘skills’ kunt uitproberen en leren. 

Beste tijd voor Namib-Naukluft National Park:

De Namib-woestijn wordt vooral gezien als een landschapspark. Wie vooral de landschappen wil zien kan de woestijn het beste bezoeken in de winter. De temperatuur van april tot en met oktober is zo’n 25 graden. De wind komt dan wel vanuit het oosten, die overigens nog steeds opvallend warm kan zijn. ’s Nachts koelt het hier erg af.

Voor veel dieren geldt dat je ze altijd kunt tegen komen. Al zijn er in de zomer wel veel dieren rond de weinige waterpoelen te vinden.

Geschiedenis van de Namib-woestijn:

Namib betekent plaats waar niets is. Een omschrijving die niet overdreven is. De Namib-woestijn is zo’n 100 kilometer breed en als een slang van 2.000 kilometer kronkelt hij langs de kust van Namibië. Van noord naar zuid. Een immens gebied waar ruimte en rust overheersen. Het is een van de weinige woestijnen die letterlijk eindigt in zee.

Volgens wetenschappers is de Namib 55 miljoen jaar oud, al beweren sommigen dat deze zandbak zelfs 120 miljoen jaar oud is. De wind is hier de grote vormgever, de kenmerkende rode duinen zijn zelfs de hoogste ter wereld. Het hele gebied is er een van tegenstellingen. Zo is het een woestijn, maar je vind hier ook de hoogste berg van Namibië. De Brandberg is 2.573 meter hoog en ligt in het noordwesten van de Namib.

Dit gebied lijkt voor de mens bijna onleefbaar. Op talloze plaatsen aan de rand van de woestijn zijn rotstekeningen gevonden van de San (of bosjesmannen). De tekeningen zijn heel bijzonder. Ze zijn veelal op de rotsen getekend, maar gedeeltelijk ook in de rotsen gekrast. Dit is waarschijnlijk met kwartsstenen gedaan.

De vele afbeeldingen van met name de jacht van de San zijn ook tegenwoordig nog niet te dateren. Wetenschappers schatten ze tussen 2.000 en 16.000 jaar oud. De San worden vaak als de oudste mensen ter wereld beschouwd. Wetenschappers houden er rekening mee dat in dit deel van Afrika al 500.000 jaar geleden mensachtigen rondliepen.

Hun afstammelingen, de San, lopen hier al zo’n 25.000 jaar. Hun leefwijze bestaat vooral uit de jacht met pijl en boog. Ze drenken de pijl in dodelijk gif. Ook verzamelen ze bijvoorbeeld vruchten, knollen en wortels van specifieke planten. Hun kennis van het gebied, de seizoenen, planten en diergedrag is ongeëvenaard.

Hoe kom ik er?

De hoofdstad Windhoek is de start voor de meeste toeristen. Deze stad is vanuit Amsterdam direct bereikbaar. Van daaruit zijn er diverse opties.

Er gaan diverse bussen naar bijvoorbeeld Namib-Naukluft, maar de meeste reizigers starten hier hun rondreis met een groep of huren een auto.

Vanuit Swakopmund kun je naar het zuidelijker gelegen Walvis Bay rijden. En de enige ingang in de duinen zelf is Sossusvlei en het dieper gelegen Deadvlei.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Namibië

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Namibië

Bekijk alle artikelen