Waarom moet ik hier heen?

De Deadvlei is het meest gefotografeerde onderdeel van de Namib. Een gebied dat een moeras was en toen een zoutpan werd. Nu is alles gortdroog en zijn de 900 jaar oude bomen statige fossielen. Deze zijn het mooist bij zonsopgang. En ja, je kijkt je ogen uit...

De Deadvlei ken je waarschijnlijk wel van de foto’s. Een wonderlijk gebied dat ooit een moeras was en toen langzaam verdroogde. En inmiddels een zoutpan is. Alles hier is gortdroog en de 900 jaar oude bomen zijn statige fossielen.

De Deadvlei
De Deadvlei in optima forma. Corno van den Berg

Om Deadvlei heen staan ongekend hoge duinen, sommige van meer dan 350 meter hoog. Met onder meer bijnamen als ‘Big Daddy’. Het is opmerkelijk hoe de grens tussen duin en zoutpan loopt.

Ga hier vroeg in de ochtend of in de late namiddag heen. Dit heeft twee voordelen: het is minder warm en je krijgt veel betere foto’s. Fotografeer veel met de zon in je rug en probeer de bomen in het landschap te vangen.

Let op!

Deadvlei kan op het heetst van de dag de 50 graden bereiken. Deze woestijn vraagt om drastische maatregelen voor mensen die hier bijvoorbeeld dagen gaan trekken.

Naast beschermende kleding (zoals shirts met lange mouwen en een pet) is veel drinkwater noodzakelijk. Alleen al daarom is het slim om hier vroeg in de ochtend of in de late namiddag te zijn. En het levert betere foto’s op; de kleuren zijn veel beter.

Corno’s reistips:

Een reis door Namibië kan eenvoudig worden gecombineerd met een bezoek aan Zuid-Afrika of Botswana. Maar Namibië heeft meer dan genoeg te bieden voor een rondreis van meerdere weken.