blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

De Efteling

Leukste pretpark van Nederland en misschien wel van Europa

De Efteling moet je ooit hebben bezocht. En eigenlijk wel twee keer. Of eigenlijk in elk seizoen een keer. Het attractiepark biedt zoveel vermaak dat het lastig kiezen is. Voor elke leeftijd. Dit zijn de beste tips voor je bezoek. Met onder meer informatie over entreetickets, wachtrijen en natuurlijk de leukste bezienswaardigheden. Maar ook over overnachten op de Efteling in de hotels en de vakantieparken. 

Geloof het of niet, maar De Efteling in Kaatsheuvel is wereldberoemd. Dus echt niet alleen in heel Nederland. Het attractiepark ligt in Noord-Brabant, waardoor het ook populair is bij onze zuiderburen en oosterburen.

Het was eerst een pretpark voor met name kinderen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een park voor iedereen. En je vindt hier talloze bijzondere attracties voor het perfecte dagje uit.

De Efteling behoort tot de drukst bezochte themaparken van Europa. Het park kent een bijzondere geschiedenis. Het begon als wandelpark met een Sprookjesbos, maar is uitgegroeid tot een attractiepark voor alle leeftijden. Waar jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers komen.

Het is tevens een van de oudste themaparken dat nog open is. Met beroemde sprookjes als Het Kasteel van Doornroosje, Vrouw Holle, Langnek, de Grot van Sneeuwwitje, Roodkapje, Pinokkio en de Kleine Zeemeermin. 

Attracties van de Efteling

Het attractiepark is maar liefst 72 hectare groot. Wat groter is dan bijvoorbeeld Disneyland Parijs. Het heeft vijf themagebieden; Fantasierijk, Marerijk, Anderrijk, Reizenrijk en Ruigrijk. Elk met een eigen sfeer en eigen attracties. Dit zijn de leukste attracties van de Efteling.

Fantasierijk

Ontdek de wereld van Pardoes, de mascotte van de Efteling. Deze tovernar werd in 1989 door de ontwerper Henny Koet bedacht. Dit zijn de attracties in Fantasierijk:

Symbolica (Darkride)

Symbolica in de Efteling

Symbolica, oftewel het Paleis der Fantasie, is de laatst geopende attractie in de Efteling. Deze darkride is een wonderlijke rit in het donker. Het is geen achtbaan, maar een trackless ride. Oftewel zonder vaste route, althans zo lijkt het. In een speciaal gemaakt voertuig rij je langs talloze scenes uit het leven van Pardoes. 

De wachtrij voor deze attractie is vaak lang. Daarom heeft de Efteling ook de wachtrij voorzien van een voorshow. Met onder meer ook een optreden van Pardoes. Bezoekers kunnen kiezen uit diverse tours: Heldentour (blauw), Muziektour (groen) en Schattentour (rood). De tours zijn ongeveer hetzelfde, maar hebben wel elk een eigen karakter. Zo kun je bij de Schattentour een enorme diamant van kleur doen veranderen. In de Muziektour kun je een betoverd muziekinstrument tot leven weken. Symbolica ligt in het hart van het park. En is vaak druk, dus check hoe lang de wachtrij is als je net aankomt.

Aquanura

Aquanura is een Water- en Lichtshow. Het inmiddels beroemde waterorgel werd op 31 mei 2012 geopend ter ere van het zestigjarig bestaan van de Efteling. Je ziet 200 fonteinen die op de muziek hun water spuiten. Dit wordt gecombineerd met passende lichteffecten. 

Het concept is gebaseerd op de beroemde shows in het Bellagio-resort in Las Vegas. Maar het is toch helemaal Nederlands, omdat de muziek door Nederlandse componisten is gemaakt. De muziek is klassiek, behalve op speciale dagen als Oud & Nieuw. En de voorjaarsvakantie. Dan kun je een show zien met dancemuziek van DJ Tiësto.

Symbolica

Marerijk

Het Marerijk staat vooral bekend als het sprookjesgebied. In dit themagebied ontmoet je talloze klassieke sprookjes. Hier ontstond de Efteling in 1952 toen talloze sprookjes te zien waren.

Het Sprookjesbos

Het Sprookjesbos is het bekendste onderdeel van het Marerijk. Het omvat zes hectare en laat je kennis maken met diverse bekende en minder bekende sprookjes. Van bekende schrijvers als de gebroeders Grimm, Hans Christian Andersen, Charles Perrault en anderen. 

Dit deel van het attractiepark is de afgelopen decennia steeds uitgebreid. Al stond het Kasteel van Doornroosje hier al in 1952. En werd Doornroosje en de slapende koks in 1953 toegevoegd. In 1981 kwam daar de Boze Heks bij. Ook Langnek, het Paddestoelenparcours, De Put van Vrouw Holle, de Kikkerkoning, de Magische Klok, de Kleine Boodschap en de Grot van Sneeuwwitje waren er vanaf het begin bij. Bij de laatste werd het Kasteel van Stiefmoeder in 1999 toegevoegd.

De Efteling in de winter.

Later kwamen daar nog bij: Roodkapje en de Wolf (1953), De Rode Schoentjes (1953), Hans en Grietje (1955), De vliegende fakir (1958), De Indische Waterlelies (1966), De Kleine Zeemeermin (1970), De Wolf en de Zeven Geitjes (1973), de Trollenkoning (1988), Het meisje met de zwavelstokjes (2004), Assepoester (2009), Pinokkio (2016) en de Zes Zwanen (2019).

Sprookjesboom (3D-animatieserie)

De Sprookjesboom is een interactieve boom in het Sprookjesbos. Sinds 1 april 2010 is deze attractie te zien. Er zit een subtiele boodschap in wat de boom zegt, let maar op.

Droomvlucht (Darkride)

Droomvlucht opende in 1993 en was meteen populair. Je zweeft in een gondel door een droomwereld. waarbij je onder meer Kastelenrijk aandoet. En het Wonderwoud met elfjes en bosgeesten. In de Elfentuin zwaait de koning der elfen, Oberon, naar je. Overal vliegen elfjes en hebben ze plezier. Leuk is ook het Zompenwoud, waar blubbertrollen leven. Tot slot reis je door het Droommoeras, waar trollen en elfen spelen. Let op de konijntjes.

Volk van Laaf (wandeling en monorail)

Volk van Laaf

Het Volk van Laaf is een monorail dat start in het dorpje Lavenlaar. Laven zijn de bewoners van kleine huisjes. Je ziet ze tijdens de rit bezig met hun werk, zoals bier brouwen, brood bakken en lesgeven. Je kunt ze ook wandelend bezoeken. Er staan meer dan tien huisjes. 

Villa Volta (Vervloekt huis)

Villa Volta is een vervloekt huis. Attractie bezoekers noemen het ook wel een mad house, omdat de illusie wordt gewekt dat je over de kop gaat. Het verhaal is gebaseerd op de legendes rond de Bokkerijders, een roversbende die ooit in Noord-Brabant en Limburg huishield. De leider werd vervloekt door een overval op Abdij van Postel. 

En daarom draait zijn huis in de rondte. Wat jij gaat meemaken als je deze attractie neemt. De techniek is bijzonder. Alhoewel het al lang bekend was, is dit de eerste attractie ter wereld die de techniek zo grootschalig gebruikt. Let op de vele attributen in het huis. Deze komen uit andere attracties. Kun je ze allemaal herleiden voordat het huis op hol slaat? 

Anton Pieckplein (zweefmolens en draaimolens)

Het Anton Pieckplein is een herinnering aan de begintijd van de Efteling. De bekende tekenaar Pieck was de grondlegger van Het Sprookjesbos. Ook het plein is door hem ontworpen. Je vindt hier diverse carrousels, alsook zweefmolens en draaimolens. Maar ook diverse eetgelegenheden en terrasjes. Het plein werd in 1954 naar Pieck vernoemd.

Ook vind je hier diverse sprookjes, waarvan Holle Bolle Gijs het meest bekend is. Ook kun je de Gelaarsde Kat zien, Zwaan Kleef Aan en de Ganzenhoedster. 

Efteling Museum

Het Efteling Museum is een van de bijzondere attracties voor iedereen die meer wil weten over het attractiepark. Je vindt hier talloze oude attributen uit het park. Zoals bijvoorbeeld de eerste Vliegende Fakir, maar ook de heksen die ooit boven de oude toegangspoort stonden. En nog veel meer. Je vindt het museum op het Anton Pieckplein.

Diorama (minatuurwereld)

Het Diorama laat een bijzondere sprookjeswereld in het klein zien. Met bergen, kastelen, kerken en huizen. Waaronder het Spookslot. De attractie is ontworpen door Anton Pieck. En werd geopend in 1971 ter ere van het 20-jarig bestaan van de Efteling. In 2007 werd het diorama volledig gerestaureerd. Let op Anton Pieck, die achter zijn schildersezel zit.

Anderrijk

Het Anderrijk gaat met name over diverse landen en regio’s. Zoals Zwitserland, Mexico en het Midden-Oosten. Het heeft diverse populaire attracties.

Fata Morgana (dark water ride)

De Fata Morgana is gebaseerd op de roemruchte verhalen uit Duizend-en-een-nacht. De tocht voertje langs talloze bewegende poppen die in het oerwoud leven. Al vaar je ook door de armenwijk, over de markt en de beroemde krokodillentunnel en de kerkers. Je eindigt in de troonzaal in het paleis, waarna de schatkamer op je wacht. Maar dan stort de stad in….

Fabula (4D-film)

Fabula verving in 2019 de 3D-bioscoop Pandadroom. Het is een verhaal rondom Klaas Vaak, die dromen kan manipuleren. Het verhaal begint over een beer, die wil graag in winterslaap komen. Maar de beer wordt gestoord door een eekhoorn. Hij reageert lomp en krijgt dan een lesje van Klaas. Overigens kom je Klaas Vaak op meerdere plekken in het park tegen.

Spookslot (spookhuis)

Spookslot is een spookhuis in een oud-Keltisch kasteel. Het opende haar deuren in 1978 en was meteen het grootste spookslot van Europa. Je maakt een reis door het kasteel waar vreemde dingen gebeuren. Let op een grafzerk met de naam Kate Bush. De zangeres maakte hier ooit een videoclip. De zerk is blijven staan.

Piraña (wildwaterbaan)

Pirana in de Efteling

De Piraña behoort tot de meest populaire attracties van de Efteling. Deze wildwaterbaan werd in 1983 geopend en was destijds de eerste in Europa. Je vaart in een rond vlot waarmee je een woeste rivier afvaart. De omgeving is ingericht als pre-Colombiaans, oftewel het leven van de Inca’s, Maya’s en Azteken.

Max & Moritz (dubbele achtbaan)

Max & Moritz is de nieuwste attractie van de Efteling. Deze dubbele achtbaan is gebouwd op de plek van de oude Bobbaan. Het is met name bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar. De achtbanen gaan in tegengestelde richting van elkaar. De topsnelheid is 36 kilometer, terwijl de maximale hoogte 6 meter is.

Reizenrijk

Het Reizenrijk heeft veel weg van het Anderrijk. Je kunt hier de stoomtrein nemen en zo de brug over de Gondolettavijver nemen. Maar ook alle attracties kun je los bezoeken.

De Stoomtrein in de Efteling.

Vogel Rok (overdekte achtbaan)

Vogel Rok is een befaamde achtbaan, die in 1998 open ging. Hij is gebaseerd op Roc, een vogel uit de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Hij is inmiddels al diverse keren verbouwd, onder meer met speciale licht- en geluidseffecten. De topsnelheid is 65 kilometer en de maximale g-kracht is 3,5 g.

Carnaval Festival (overdekte darkride)

Het Carnaval Festival is vooral bekend door deuntjes die de gehele dag in je hoofd blijven zitten. Je rijdt in een droombuggy over de wereld, waar diverse culturen carnaval vieren. In 2019 werden delen vernieuwd, onder meer na kritiek dat sommige poppen racistisch waren.

Pagode (uitkijktoren)

De Pagode is de bekende uitkijktoren in de Efteling. Hij ging voor het eerst de lucht in op Hemelvaartsdag in 1987. Je wordt naar een hoogte van 45 meter gebracht. Je draait voortdurend rond, waardoor je een wisselend zicht op het park hebt. De Pagode heeft veel weg van een tempel uit Thailand.

Monsieur Cannibale (theekopjesattractie)

Monsieur Cannibale zijn feitelijk kookpotten van kannibalen. Deze draaien rond op muziek. De attractie werd geopend in 1988. Ook hier klagen sommige mensen over de kannibaal en het blanke koksmaatje. De attractie zou racistisch zijn.

Ruigrijk

Ruigrijk is de plek voor de adrenaline-fan. Hier vind je de spannendste en meest uitdagende attracties. Je zult al snel merken dat het thema hier de zeevaart is.

De Vliegende Hollander (waterachtbaan)

Vliegende Hollander in de Efteling.

De Vliegende Hollander is eigenlijk een combinatie van een waterachtbaan, een walkthrough en een darkride. De attractie opende in 2007 haar deuren. Je bevindt je in een havenstad uit de 17e eeuw, met diverse huisjes, en vuurtoren en pleintje en natuurlijk de zee. 

Je maakt een reis door het stadje op diverse manieren. Het ritje met de sloep is volgens velen het hoogtepunt. Het logo van de VHE (Vliegende Hollander Efteling) lijkt opvallend veel op de VOC. Net als het stadje uit onze Gouden Eeuw.

Python (stalen achtbaan)

Python in de Efteling.

De Python is een van de boegbeelden van de Efteling. Deze achtbaan heeft twee loopings en twee kurkentrekkers. Hij werd gebouwd in 1981, waarmee het de grootste achtbaan van Europa was. Hij werd in 2018 grondig verbouwd. Deze achtbaan is 750 meter lang en haalt een topsnelheid van 85 kilometer. De maximale g-kracht is 3,5 g. 

Overigens is het zo dat de karretjes sneller rijden in de namiddag dan in de ochtend. Dit komt omdat dan de olie in de wiellagers is opgewarmd. Als je dus snel wilt gaan moet je in de middag instappen. En voorin gaan zitten…

Joris en de Draak (houten achtbaan)

Joris en de Draak is een raceachtbaan. Oftewel, hier gaan twee achtbanen tegelijk naar beneden. De ene trein probeert de draak te verslaan met vuur, de andere met water. De winnaar wordt bepaald door het totale gewicht van de ingezetenen. De maximum snelheid van de treinen is 75 kilometer. Deze achtbaan ging in 2010 open.

Baron 1898 (duikachtbaan)

Baron 1898 wordt vaak De Baron genoemd. Bij deze achtbaan maak je een tocht door een oude Nederlandse steenkoolmijn. De baron Gustave Hooghmoed vindt op een dag goud in een grot. Hij bouwt een mijncomplex, maar ontmoet dan de Witte Wieven. Zij beschermen het goud en jij moet de baron helpen het goud te delven. De attractie heeft voorshows aan het einde van de wachtrijen. Let op de stem van de baron. Het is dezelfde acteur als de baron uit Bassie en Adriaan.

De Halve Maen (schommelschip)

De Halve Maen is niet voor iedereen. Het is een kopie van een VOC-Schip en is 20 meter hoog. Je bereikt een snelheid van 54 kilometer. Het is het grootste schommelschip ter wereld. Durf jij?

Raveleijn (Theater)

Raveleijn is het bekende theater van de Efteling. Het opende in 2011 en biedt plaats aan ruim 1.000 mensen. Het verhaal over vijf broers en zussen die in de magische wereld van Raveleijn terecht komen. De show wordt met veel acrobatiek en stunts in een openluchtarena opgevoerd. En wordt zeer gewaardeerd door het publiek. Voor deze show moet je een gratis entreebewijs halen via de automaten bij Villa Volta.

Efteling Theater (Uitrijk)

In het Efteling Theater kun je grote musicalvoorstellingen zien. Zoals bijvoorbeeld Doornroosje, Annie en The Sound of Music. Het ligt bij de ingang en is ook toegankelijk zonder kaartje voor de Efteling. Je moet dan wel een kaartje kopen voor de voorstelling.

Overnachten in de Efteling:

Je kunt een dagje Efteling afsluiten met een nachtje slapen in dezelfde sferen. Je kunt kiezen uit een hotel en een vakantiepark.

Efteling Hotel

Efteling hotel

Het Efteling Hotel is een 4-sterrenhotel dat in het park ligt. Het heeft gewone kamers, maar ook met speciale suites zoals Doornroosje of De Vliegende Hollander-suite. Vraag bij je reservering of je uitzicht op het park kan hebben.

Efteling Bosrijk Vakantiepark

Efteling Bosrijk is het vakantiepark voor met name gezinnen en groepen. Opvallend veel kamers hebben hier sprookjesfiguren. Maar je vindt hier met name Klaas Vaak, wat wel logisch is. Je kunt kiezen uit verschillende accommodaties.
– Het Poorthuys: Dit is de entree van Bosrijk. Het ligt het dichtstbij de Efteling. Je vindt hier appartementen voor 4 personen. Er is ook een zwembad en een restaurant.
– Het Landhuys: Ook hier vind je appartementen voor 4 personen. Dit deel ligt in het achterste deel van het park.
– Dorpshuys: Dit is een rijtjeshuis aan een centraal dorpsplein. Ze zijn geschikt voor 6 tot 8 personen.
– Boshuys: Dit zijn vrijstaand huizen die overal over het park liggen. Hier kunnen 6 tot 8 personen overnachten.
– Boshoeve: Dit zijn slaapplekken voor groepen tot 12 personen. Er kunnen zelfs twee Boshoeves aan elkaar worden gekoppeld voor in totaal 24 personen.

De leukste Bed & Breakfast vlak naast De Efteling

Je kunt natuurlijk ook in de omgeving van het pretpark overnachten. Dit is handig als je na een lange dag niet naar huis wilt rijden. Al kun je dan natuurlijk ook twee dagen gaan. En, de omgeving heeft nog meer te bieden.

Mijn favoriet is Bed & Breakfast De Olm

Winter Efteling

Winter Efteling.

Sinds 1999 is er de Winter Efteling. Het park heeft dan een typische uitstraling van een Nederlandse winter. Denk aan kerstdecoratie, al is het meeste gericht op de winter. Dus met kunstsneeuw, naaldbomen en extra verlichting. Ook is er onder meer extra entertainment, zoals binnenvoorstellingen. En, de meeste figuren uit de sprookjes krijgen een warme jas en een sjaal.

Hoe vermijd je de drukte en de wachtrijen?

Het beste is een bezoek tijdens de schoolvakanties te vermijden. Net als de weekenden, wanneer het extra druk is. Maar er zijn ook diverse maatregelen genomen door de Efteling zelf. Onder meer met voorshow en nieuwe regels.

Boarding Pass

Voor de populaire Python kun je een gratis Boarding Pass krijgen. Waardoor je maximaal 15 minuten hoeft te wachten. De bedoeling is om dit bij meerdere attracties te doen. Via de Efteling-app kun je zien wanneer een wachtrij korter wordt.

Single Rider

Als je het niet erg vindt om alleen te gaan is het slim om als Single-rider te gaan. Lege plekken in tal van attracties worden zo opgevuld. En je bent veel sneller aan de beurt.

Pre Seating

Bij veel attractieparken gebruiken ze pre-seating. Bij diverse attracties in het park krijg je van een medewerker van het park een plaats met nummer. Zodat je redelijk snel aan de beurt bent. Dit gebeurt onder meer bij Baron 1898, Joris en de Draak, De Vliegende Hollander, Python, Bob en Symbolica.

Koop kaartjes met korting

Als je online je entreekaartjes koopt krijg je 2 euro korting. En je hoeft niet te wachten bij de kassa. Doe dit dus van te voren.

Meer informatie: www.efteling.com

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen