blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Giethoorn

Dit stadje wordt liefkozend het Venetië van het Noorden genoemd

Giethoorn is een uniek dorp in Nederland. Met een boot varen door Giethoorn moet je één keer hebben beleefd. Het kan hier erg druk worden, dus je moet je trip wel goed voorbereiden. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden om te bezoeken. Met in dit artikel ook de leukste excursies om te doen tijdens je trip naar Giethoorn.

Dit dorp is bekend in ons land, maar ook ver daarbuiten. Maar door de drukte vermijden meer en meer Nederlanders het dorpje. Desondanks moet je met een bootje varen door Giethoorn ooit eens hebben gedaan. Met deze tips en informatie kun je het optimale uit je bezoek halen. Waarbij je de grote massa mensen zoveel mogelijk vermijdt. En volop kunt genieten van de attracties die het plaatsje te bieden heeft.

Giethoorn ligt in de kop van Overijssel. Het dorp is synoniem voor grachten, bruggen, huizen en boten. Veel huizen zijn op eilandjes gebouwd en alleen per bruggetje bereikbaar. Giethoorn telt meer dan 170 bruggetjes. Ook tegenwoordig vindt het meeste verkeer hier plaats over het water. En ja, het dorp is anders dan welk dorp dan ook in ons land. Giethoorn kun je het beste vanaf het water beleven. Dit kan op diverse manieren. 

Museumboerderij ’t Olde Maat Uus

Museumboerderij ’t Olde Maat Uus noemt zich zelf Museum Giethoorn. Hier vind je informatie over de geschiedenis van Giethoorn. En dan met name over de geschiedenis van het veen steken en alles wat daarmee te maken heeft. Ook hoe de mensen destijds moesten leven, wat niet echt luxueus was. Dit gebeurt onder meer met acteurs. Daarom wordt het een levend museum genoemd. 

Ook kun je zien hoe ze kniepertjes (ook wel knijpertjes genoemd) maken. Deze lekkernij is bekend uit Giethoorn, maar ook in Drenthe en Twente. Het zijn platte wafels, die wat weg hebben van een stroopwafel. Al zitten er bij kniepertjes geen stroop tussen. Aan jou de keuze welke je het lekkerst vindt. Maar proeven moet je ze zeker. Je kunt ze hier kopen.
Adres: Binnenpad 52 

Punterwerf Wildeboer

De beroemde punterwerf Wildeboer kun je bezoeken. Ooit telde Giethoorn zo’n twintig van deze werven. Waar deze ambachtelijke boten werden gebouw omdat al het vervoer over het water ging. Het waterdicht maken van de boten is een complex verhaal. Dat je hier kunt horen. Hoe het water wordt gebruikt om de eikenhouten planken te laten krimpen en uit te laten zetten. Het is een kijkje in het verleden, dat springlevend wordt gehouden. Van vader op zoon.

Een punter is het traditionele vaartuig in Giethoorn. Deze open vaartuigen lijken op de gondels in Venetië. De punter wordt met een lange houten stok voortgeduwd. Deze wordt de punterboom genoemd. Ze werden gebruikt om het veen te vervoeren. Ze zijn klein en zeer wendbaar, zodat ze door alle kanaaltjes kunnen varen. Al moet je wel een beetje handig zijn om ze door alle kanalen heen te loodsen.

Hier kun je ook een bootje huren. Die op de werf zelf is gemaakt; met de hand. Dit kan minimaal twee uur, maar ook een halve dag. Of langer. Zoals je zelf wilt.
Adres: Beulakerweg 48 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Giethoorn bootje huren

Een boottocht door Giethoorn is eigenlijk een verplichte excursie. Een bootje huren in Giethoorn is op veel plekken mogelijk. Maar er zijn verschillende boten. Denk daarbij aan kleine rondvaartboten, fluisterboten, sloepen, kano’s, kajaks en meer. Ik heb met meerdere boten gevaren en dit zijn mijn favorieten.

Traditionele punter

Het meest bijzondere is met een traditionele punter, die vroeger werden gebruikt om het veen te ontginnen. Deze boten zijn gemaakt van eikenhout en supersterk. Deze kun je huren bij de punterwerf. Ze hebben een elektromotor, dus zijn deze boten opvallend schoon en stil. Voor je vertrekt krijg je instructies om met deze boot te varen. Al valt het wel mee, merkte ik.

Fluisterboot

Boot huren in Giethoorn.

De fluisterboot is handig, stil en eenvoudig te besturen. Deze ijzeren boten zie je hier veel en zijn zeer gemakkelijk in gebruik. Je kunt de fluisterboten op diverse plekken huren. Het is ook toegestaan om met deze boten het nationaal park in te varen. Vraag wel vooraf de prijs.

Kano of kajak

Er zijn speciale kanoroutes in Giethoorn. En om eerlijk te zijn is dit een heerlijke actieve manier om het dorp te ontdekken. Volg wel de aangegeven vaarrichting, zodat je geen problemen veroorzaakt. Er is een route in het noorden van Giethoorn en een kanoroute in het zuiden. Natuurlijk kun je ook beide routes doen.

Suppen in Giethoorn

Een moderne manier om Giethoorn te ontdekken is per sup, oftewel Stand Up Paddle. Oftewel, je staat op een iets aangepaste surfplank. En peddelt door de kanalen. Je kunt de SUP’s in het dorp huren. Daarbij krijg je instructies hoe je moet varen. Het lastige is wel dat er soms golfslag is van boten. En dan moet je wel je evenwicht bewaren, merkte ik. Maar bij suppen hoort eigenlijk ook wel dat je in het water valt.

Zo boek je een hotel in Giethoorn

Wie optimaal van Giethoorn en omgeving wil genieten kan het beste een of meerdere nachten blijven. Dan kun je tot laat in de avond lekker eten en drinken of juist vroeg in de ochtend op pad. Waarbij je de meeste andere bezoekers vermijd. Er is een grote keuze aan gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels, handige appartementen en vakantiehuizen. Wees wel op tijd met boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Giethoorn

Campings in Giethoorn

In de zomer is heerlijk om op een camping in de buurt van Giethoorn te staan. Er zijn talloze mini-campings om uit te kiezen. Deze liggen veelal net buiten het dorp of bij het nationale park. Aan jou de keuze wat je het liefste hebt. Zorg wel dat je op tijd bent met het reserveren van een plaatsje, zodat je je tent of caravan kunt neer zetten.

Wandelen in Giethoorn

Wandelen in Giethoorn.

Het smalle Binnenpad is de belangrijkste wandelroute door Giethoorn. Het wandelpad loopt langs veel Gieterse huizen, oftewel turfboerderijen. Die ook wel bultrugboerderijen worden genoemd. En vaak hortensia’s in de tuin hebben. Maar ook langs diverse winkels, galerieën en kerken. Alsook langs restaurants en terrasjes om even te relaxen. 

Het Binnenpad loopt langs de Dorpsgracht, het belangrijkste water in Giethoorn. Hier kun je talloze boten zien en het dagelijkse leven aanschouwen. Dit wandelpad kan overvol raken. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan. Dan is het nog relatief rustig. Wat ook het beste is voor foto’s wat licht betreft.

Korte wandelroute Giethoorn (4,3 km)

Als je alleen wilt wandelen door Giethoorn is dit de beste keuze. Dit rondje laat je de meeste hoogtepunten zien. Je hoeft alleen maar de gele pijlen te volgen. die je vanzelf ontdekt als je hier rond loopt. Je kunt er zo lang over doen als je wilt.

Lange wandelroute Giethoorn (15,3 km)

Deze wandelroute is een absolute aanrader. Je loopt door het dorp, maar ontdekt onderweg ook de meeste bezienswaardigheden. De route loopt onder meer langs de Beulakerwijde, dat bekend staat om zijn weids uitzicht. Met een groot meer. Dat is ontstaan door turfwinning. Het startpunt is het Eendrachtsplein en je hoeft alleen maar de groene paaltjes te volgen. Dan kom je vanzelf weer terug in Giethoorn.

Weerribben-De Wieden.

Fietsen door Giethoorn

De fiets is perfect voor wie graag het dorp wil combineren met de natuur in de omgeving. Waarbij je fietst langs de rietvelden, de moerasbossen, grachtjes en hooilanden vol bloemen en vlinders. Maar ook langs talloze meren en plassen. Dit is Nederland op zijn mooist.

Parkeren in Giethoorn

Een van de uitdagingen is soms het parkeren in Giethoorn. Het dorpje heeft een gratis parkeerterrein aan de Wethouder Harm Molweg. Die erg dicht bij het centrum ligt. Maar deze is geregeld vol. Als alternatief kun je dan betaald parkeren bij restaurant ’t Vonder aan het Binnenpad. Maar als je vroeg op de dag komt kun je meestal wel gratis parkeren.

Hoe vermijd ik de drukte?

Giethoorn kan druk worden. Te druk. Waardoor je bezoek weinig aangenaam wordt. Om de vele toeristen te vermijden heb ik hier wat tips. Het hoogseizoen is het drukst. Met name tussen 10 uur en 3 uur in de middag is het dan vaak te druk. Ook veel weekenden in het voorjaar zijn vaak druk. Dit geldt zeker met mooi weer. 

Mijn tip is om maandag of dinsdag te gaan. Dan is het een stuk rustiger. En, hoe vroeger je gaat, hoe rustiger het is. Ik ben hier in het hoogseizoen geweest, maar dan wel heel vroeg. Ik heb eerst rond gelopen in het dorpje. En koffie gedronken, wat foto’s gemaakt en een bootje gehuurd.

Voor tienen was ik in het nationaal park, om daar een wandeling te maken. En met een ander bootje op pad te gaan. Ik had een picknick lunch bij me. Aan het einde van de middag ging ik weer naar Giethoorn om wat te drinken op een terrasje. En later om wat te eten in een van de restaurants. De meeste dagjesmensen waren toen alweer weg. En de rust keerde langzaam weer. Het was een heerlijke dag.

Wat is de geschiedenis van Giethoorn?

Het is een voormalig veendorp. Door het winnen van veen ontstonden op diverse plekken plassen. Waardoor onder meer natuurgebieden als Nationaal Park Weerribben-Wieden ontstonden. Om de turf te vervoeren werden talloze kanalen gegraven. En door deze kanalen vaar je nu. In één dag kun je cultuur en natuur goed combineren omdat alles dicht bij elkaar ligt.

Giethoorn bezoeken met auto en openbaar vervoer

Giethoorn is eenvoudig te bereiken. Dit geldt zowel voor de auto als met openbaar vervoer. Via Steenwijk en Zwolle kun je met de trein en daarna de bus naar Giethoorn reizen. Om vervolgens met de bus bijvoorbeeld naar Nationaal Park Weerribben-De Wieden te gaan. Of je kunt een fiets huren en op deze manier het natuurgebied te ontdekken.
Meer informatie: Giethoorn

Tours in Giethoorn

Meer artikelen over Overijssel