blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Limburg

Provincie met het beroemde heuvellandschap en een buitenlands karakter

Limburg is bourgondisch genieten. Het is Nederland, maar toch anders. Met zijn vele dialecten, het heuvelachtige landschap en de opgewektheid van inwoners. Met een grote diversiteit. Dit zijn mijn beste tips. Op mijn lijst staan zowel populaire plekken als minder bekende plekken. Limburg heeft meer bezienswaardigheden dan je denkt.

Het lieflijke Limburg is een bijzondere provincie. Het ligt als een vinger in zowel België als Duitsland. En als je hier bent merk je de invloeden van beide landen. Door zijn heuvellandschap, de vele dialecten en de sfeer is het bijna buitenland. Bijna. 

Het is een gebied waar je heerlijk op vakantie kunt. Of een midweek of weekend kunt doorbrengen. Met deze tips kun je op reis in eigen land. Waarbij je verbaasd zult zijn over de diversiteit. Ik ben er diverse keren geweest.

Zuid-Limburg

Het Geuldal in Zuid-Limburg. ©Bert Kaufmann

Zuid-Limburg is synoniem voor wandelen in de heuvels, wijngaarden en kastelen. En het beroemde Geuldal. Met talloze wandelpaden, fietspaden en andere excursies. Hier is zoveel te doen dat ik er een apart artikel aan heb gewijd. Met veel tips om lekker buiten te zijn. Om daarna te overnachten in kastelen bijvoorbeeld.

Lees mijn tips voor dit heerlijke gebied

Sint Pietersberg

Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

De Sint Pietersberg is met 171 meter de bekendste berg van Nederland, al ligt een klein deel ook in België. Met bovenop het Fort Sint Pieter, de beroemde mergel grotten en de beroemde ENCI-Groeve is dit een absolute attractie in Zuid-Limburg.

Lees mijn tips voor de Sint Pietersberg

Wijnroute Wahlwiller Eys

Route de Vins Limburg ©Corno van den Berg

De Wijnroute Wahlwiller Eys is ook bekend als Route de Vins. Je wandelt over heuvels en door bossen langs vijf wijngaarden. Waar je wijn kunt proeven en het verhaal achter de wijn kunt horen. Het is een heerlijke wandeling van 10 kilometer. En uniek in Nederland.

Lees mijn tips voor de Wijnroute Wahlwiller Eys

Valkenburg

Valkenburg ©Corno van den Berg

Het dorpje Valkenburg is gezellig, maar de grotten zijn de grootste attractie. De Fluwelen Grot is beroemd vanwege zijn jaarlijkse kerstmarkt. Maar ook in de rest van het jaar zeer de moeite waard. Je vindt hier een compleet grottenstelsel, met onder meer een grotkapel. Ook zijn er kunstwerken en wandtekeningen te zien.

Lees mijn tips voor Valkenburg

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek ©Corno van den Berg

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte van het kasteel stamt uit 1360. Dit is de hoge ronde toren die je al van ver ziet. Ridder Herman Hoen, vandaar de naam, woonde hier. Het kasteel is drie keer grondig verbouwd. En met name uitgebreid. Je kunt het kasteel bezoeken en hier lekker rond neuzen.

Lees mijn tips voor Kasteel Hoensbroek

Maastricht

De St. Servaaskerk in Maastricht.

Een bezoek aan de stad Maastricht is altijd de moeite waard. Maar in het voorjaar en de zomer is het genieten op de terrasjes wel heel fijn. De vele cafeetjes en restaurants met een verfijnde keuken moet je proberen. Ook kun je hier lekker shoppen. Er zijn nog opvallend veel lokale shops.

De attracties van Maastricht zijn onder meer de imposante Sint-Servaasbasiliek, de oude stapdspoort Helpoort, de markt op het Vrijthof en de Sint Servaasbrug. Het Bonnefantenmuseum is een museum voor beeldende kunst. Terwijl in het Natuurhistorisch Museum Maastricht onder meer de plesiosaurus te zien is. Diverse fossielen van deze bijzondere uitgestorven dinosaurus werden gevonden in de St. Pietersberg.

Lees mijn tips voor Maastricht

Het Geuldal

Rivier de Geul in het Geuldal in het laatste daglicht. ©Corno van den Berg

Het Geuldal is uniek in Nederland. Hier kun je goed zien hoe een rivier zich een weg baant door de heuvels. Rivier de Geul slingert zich met grote snelheid door het landschap. Met steile wanden tot gevolg, waar vogels graag in nestelen. Er zijn diverse wandelpaden waarbij je loopt langs de rivier. Met heerlijke uitzichten. En kans op dieren als hazelmuis, ijsvogel en meer.

Lees mijn tips voor Het Geuldal

St. Jansberg

De St. Jansberg is een natuurgebied bij Plasmolen en Milsbeek. Dit voormalig landgoed bestaat uit diverse heuvels, waaronder de populaire St. Jansberg. Het is vooral bekend van de vele beken die hier door de beboste hellingen stromen. Ook vind je hier diverse moerassen met fraaie namen als De Geuldert, Het Koningsven en De Diepen. Het Pieterpad loopt door dit natuurgebied. En het gebied sluit aan op de Mookerheide.

Mookerheide

De Mookerheide is bekend van de uitdrukking In een hutje op de Mookerheide. Dit was ooit een verlaten plaats, ver weg van de bewoonde wereld. Tegenwoordig is het een bekend natuurgebied met bos en heidevelden. Dat op een hoogte van 50 meter ligt, wat bijzonder is voor ons land. Je kunt hier goed wandelen met name in het najaar als de heide bloeit. Dit is tevens de plek waar Limburg grenst aan Gelderland.

Nationaal Park De Maasduinen

De Maasduinen is een natuurgebied aan de oostelijke oever van de Maas. Het is zo’n 20 kilometer lang en zo’n twee tot drie km breed. Dit park is opvallend groot en perfect om zelf te ontdekken. Je vindt hier talloze rivierduinen, oftewel duinen die door zand van een rivier zijn ontstaan. Bijzonder zijn de vele vennetjes en heidevelden. Een van de meest bijzondere dieren is de nachtzwaluw. En hier kun je met geluk ook kraanvogels zien die hier uitrusten op hun grote trek. 

Thermenmuseum Heerlen

Het Thermenmuseum in Heerlen is een overblijfsel uit het Romeinse verleden. De stad staat op een Romeinse wegenkaart uit de 4e eeuw. Het meest bijzondere overblijfsel is een oud badhuis, dat tegenwoordig het Thermenmuseum is. Dit is het oudste, grootste en best bewaarde antieke gebouw in Nederland. Naast de resten van het badhuis kun je hier andere archeologische voorwerpen vinden. 

Gaia ZOO

Gaia ZOO in Kerkrade behoort tot de meest moderne dierentuinen ter wereld. Hier krijgen dieren de ruimte. Waardoor je ook goed kunt zien hoe de meeste dieren leven. Deze zoo werd in 2005 geopend. Hier vind je dieren die je vaker ziet in dierentuinen, maar ook dieren die je zelden ziet.

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is het restant van een van de meest ruige gebieden die Nederland ooit heeft gekend. Dit was een hoogveengebied dat zeer mensonvriendelijk was. Dit moeras is inmiddels bereikbaar via zogeheten knuppelpaden. Dit zijn houten paden gemaakt van boomstammen. Deze werden al eeuwen geleden gebruikt in moerassen zoals deze. 

De Groote Peel is een van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Je vindt dit natuurgebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant.

Basiliek van het Heilig Sacrament (Meerssen)

De Basiliek van het Heilig Sacrament of Sint-Bartholomeusbasiliek is een katholieke kerk in het plaatsje Meerssen. Volgens kenners is deze basiliek het hoogtepunt van de Maasgotiek. Hij stamt uit de 14e eeuw. Hij werd op 16 juni 1938 door paus Pius XI verheven tot basilica minor.

Nationaal Park De Meinweg

Meinweg.

Nationaal Park De Meinweg is uniek in Nederland. Dit natuurgebied bestaat uit het zeldzame terrassenlandschap met steile overgangen. Het Wolfsplateau is het hoogste punt met 80 meter. Dit golvende landschap is ontstaan door de werking van de Maas en de Rijn. Het ligt bij Herkenbosch op de grens met Duitsland. 

Dit natuurgebied in Limburg is perfect voor een wandeling. De Rode Beek en de Boschbeek zijn zeer de moeite waard om te bekijken. In het bezoekerscentrum De Boshut krijg je veel informatie over wandelingen. Alsook over de dieren en planten in dit natuurgebied.

Kasteeltuinen Arcen

De Kasteeltuinen van Arcen zijn overbekend. Je vindt hier 15 tuinen rond het 17e eeuwse Kasteel van Arcen. De tuinen zijn van over de gehele wereld. Het Rosarium is vermaard. Hier zie je bijna 8.000 rozenstruiken van meer dan 100 soorten rozen. De Rhododendrontuin ligt in de schaduw van het kasteel. Ze bloeien van half mei tot begin juni. Deze explosie van kleuren is mooi. 

Het Bloemenlint is een kleurig geheel. Er liggen iets verderop zeven vijvers met onder meer een Water- en Beeldentuin. Ook is er een kas met (sub)tropische planten. Ikzelf ben erg gecharmeerd van de Patiotuinen. Hier kun je veel inspiratie voor je eigen tuin opdoen.

Vaalserberg

De Vaalserberg is het hoogste punt van Nederland. Deze heuvel bij het dorp Vaals heeft een hoogte van 322,4 meter. Je kunt hier heerlijk wandelen en makkelijk de grens overgaan. Met voortdurend wisselende uitzichten. De Wilhelminatoren aan de Nederlandse kant is perfect voor een heerlijk rustmoment. Net als de Koning Boudewijntoren aan de Belgische kant. Vlak bij de top ligt het Drielandenpunt.

Thorn

Het witte stadje Thorn.

Thorn heeft de bijnaam het witte stadje. Dit was ooit een vorstendom met een eigen rechtspraak en een eigen munt. In 1794 kwamen hier de Fransen die een belasting invoerden op basis van de grootte van de ramen. De arme bevolking metselde de ramen dicht. Ze kalkten hun huizen wit om zo toch nog wat rijkdom uit te stralen. 

Het Gemeentemuseum Het Land van Thorn laat veel zien over de geschiedenis van het stadje. Vergeet niet de bijzondere Kapel onder de Linden te bezoeken aan het de rand van Thorn. Er zijn geregeld wandelingen met een gids door de stad. Het kan hier druk worden in het hoogseizoen en in de weekenden. Plan je bezoek dus slim.

Bekijk de leukste accommodaties in Thorn

Brunssummerheide

Brunsummerheide

De Brunssummerheide is een heuvelachtig gebied met heide, bossen en vennen. Met in het midden een zandvlakte en de Roode Beek. De bovenloop van deze beek ontspringt op de Brunssummerheide. Dit diverse gebied leent zich perfect voor wandelingen. Er zijn diverse wandelroutes die je kunt doen. In het bezoekerscentrum kun je informatie krijgen over de dieren die hier leven. Maar ook over de schaapskudde bijvoorbeeld.

Drielandenpunt

Bij het Drielandenpunt komen Nederland, België en Duitsland tezamen. Niet iedereen weet dat dit ooit een vierlandenpunt was. Want naast de drie landen was hier ook Neutraal Moresnet, dat ooit bij Pruisen hoorde. Het was een klein stukje land dat uiteindelijk werd ingelijfd door België. Je kunt langs diverse grenspalen en grensstenen lopen. Ook hier kan het druk worden. Het beste kun je lekker vroeg in de ochtend gaan. Zo kun je optimaal genieten van deze plek.

Château Neercanne

Château Neercanne is een kasteel, maar nu vooral bekend als restaurant. Met al jaren diverse Michelin-sterren. Het heette vroeger Kasteel Agimont en is een 17e eeuws barok kasteel in het Jekerdal. Met op de achtergrond de Cannerberg. Het ligt ten zuidwesten van Maastricht. Het heeft een eigen wijngaard, waar rode wijn wordt geproduceerd. Je kunt in het omliggende gebied goed wandelen; er zijn diverse wandelpaden.

Boek je excursie in Limburg:

Dutch Mountain Trail

Vergezicht bij de Dutch Mountain Trail.

De Dutch Mountain Trail is een meerdaagse bergtocht dwars door Zuid-Limburg. Deze wandelroute is meer dan 100 kilometer lang en voert bekende, maar ook minder bekende paadjes in het heuvelland. De Dutch Mountain Trail is bijna volledig onverhard. Je wandelt langs steile kalkwanden, heerlijke slingerpaadjes en glooiende hellingbossen. Terwijl je onderweg opvallend vaak zult stoppen voor een vergezicht.

Lees mijn tips voor de Dutch Mountain Trail

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen