blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Naturalis

Totaal vernieuwd natuurhistorisch museum in Leiden, met veel oog voor de biodiversiteit op aarde

Naturalis is een beroemd museum in Leiden. Het natuurhistorisch museum en onderzoekinstituut heet officieel Naturalis Biodiversity Center. Dit museum in Nederland kent een lange geschiedenis. Wie van natuur, biologie en evolutie houdt moet dit moderne museum bezoeken. Met deze tips en informatie over alle bezienswaardigheden kun je je bezoek het beste plannen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Naturalis. Met ook tips voor je bezoek aan het museum.

Museum Naturalis behoort tot de beste musea van Nederland. Het toont een intrigerende kijk in de diversiteit op aarde. Alsook op de evolutie van dieren, planten en al het leven. Alsof je dus zelf op expeditie gaat.

Naturalis bestond in 2020 200 jaar

In 2020 bestond Naturalis 200 jaar. Dit werd gevierd met een speciale tentoonstelling. Daarin worden stukken vertoond die normaal niet te zien zijn voor het publiek. Dit zijn zogeheten kwetsbare stukken die normaal opgeslagen liggen in het depot van Naturalis. Maar nu worden ze getoond in de jubileumtentoonstelling Van Onschatbare Waarde.

Je kunt onder meer een exemplaar van de uitgestorven Kaapse leeuw zien, maar ook de beroemde Darwinvinken waar Charles Darwin zijn evolutietheorie op baseerde. En de Diepenveen meteoriet. Dit is de meest bijzondere meteoriet die ooit in ons land is gevonden.

De collectie van Naturalis

De collectie van het museum in erg groot; zo’n 42 miljoen objecten. Het behoort daarmee tot de top vijf ter wereld. Je vindt hier 2,2 miljoen fossielen en 500.000 gesteenten en mineralen. Daarnaast heeft Naturalis 380 duizend vogels, 125 duizend vissen, 60 duizend reptielen en amfibieën, 50 duizend zoogdieren en 14,6 miljoen insecten.

Attracties Naturalis

Het museum heeft inmiddels zeven museumzalen. Die pakkende namen dragen als Dinotijd, de Vroege Mens, de Verleiding, de IJstijd, Leven, de Dood en de Aarde. Waardoor je bezoek een hele reis over de wereld wordt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Dinotijd

In deze moderne zaal vind je talloze dinosaurussen die ooit over onze aarde hebben gelopen. De zaal is 12 meter hoog en telt diverse bijzondere soorten dinosaurussen. Waaronder een Triceratops, die door leden van Naturalis zelf is gevonden. Niet alle botten van het dier zijn gevonden. Met hypermoderne 3D-prints zijn de ontbrekende botten aangevuld. Zodat je toch een goed beeld krijgt.

De Triceratops. ©Naturalis

Tyrannosaurus Rex Trix

Het skelet van een Tyrannosaurus rex is het topstuk in het museum. In de Verenigde Staten werd enkele jaren geleden een van de best bewaard gebleven skeletten bloot gelegd. Op de prairie van Montana werd het skelet in 2013 van een Tyrannosaurus Rex ontdekt. In 2016 werden de botten van de bekendste vleesetende dinosauriër gekocht. Ze kreeg de bijnaam Trix. 

De botten zijn 66 miljoen jaar oud. Volgens het museum is Trix de eerste T. rex die buiten Noord-Amerika in bezit is van een museum. Ook is Naturalis het enige museum ter wereld waar de loodzware schedel op het skelet is geplaatst. Zodat het skelet compleet te zien is. Het dier was 12 meter lang en 4 tot 5 meter hoog. De lengte van de schedel is alleen al 1,5 meter.

De IJstijd

Zo’n 30.000 jaar geleden was Nederland een grote bevroren steppe. Het was een onherbergzaam landschap met bijzondere dieren. Denk aan de wolharige mammoet, wolharige neushoorn, steppewisent, grottenleeuw en grottenhyena. Naturalis heeft een grote collectie fossielen uit deze wonderlijke IJstijd. Waaronder 9.000 mammoetbotten en mammoetkiezen. Waaronder ook de intrigerende schedel van een mammoetbaby. En dus nog veel meer.

De Vroege Mens

De evolutie van de mens staat centraal in deze hal. Want hoe is de mens ontstaan? In het museum proberen ze op een bijzondere manier antwoord te geven. In de tentoonstelling zie je talloze fossielen. Onder meer van Homo erectus, onze vroege voorouder.

Leven

Volgens velen is de Leven zaal de mooiste van Naturalis. Hier reis je over de wereld. Waarbij je rondreis begint in de diepzee en eindigt op een bergtop. Onderweg kom je talloze dieren tegen. Zoals een haai, een zeekoe, een walvis, vele vlinders, talloze vogels, een tijger en een Afrikaanse olifant.

De Verleiding

Zaal De Verleiding gaat over voortplanting. Iets wat nodig is voor elk dier. Maar voor veel dieren is de voortplanting een heel ritueel. Waarbij talloze zintuigen worden gebruikt. Hoe ze dat doen wordt hier uitgebreid belicht. Maar ook het paren op zich komt aan bod. En hoe dieren liefdevol zorgen voor het nageslacht. Ook kun je hier zien hoe planten zich voortplanten. Naturalis noemt deze zaal zelf een frivool warenhuis van de liefde.

De dood

Dood doet leven. Het is een uitspraak die je vaak hoort bij natuurdocumentaires. En het is waar, zoals je hier kunt zien. Deze zaal is ingericht als een doolhof, met gebogen wanden en talloze objecten om te bekijken. Een plek waar je kunt zien hoe leven en de dood elkaar ontmoeten. En dat het, net als bij mensen, vaak onverwacht komt. En niemand weer wanneer. Naturalis is het eerste natuurhistorisch museum ter wereld dat een zaal heeft over de dood.

LiveScience-lab

In het LiveScience-lab laten onderzoekers zien hoe ze hun werk doen. Hoe ze te werk gaan, welke afwegingen ze maken en hoe ze verbanden leggen. Wat een interessant kijkje geeft in hun diverse leven.

Overnachten in Leiden

Na een dagje in de stad is het heerlijk vertoeven in de diverse restaurants en bars. Er zijn diverse leuke hotels, appartementen en hostels om te verblijven. Ook vind je dichtbij het centrum of er in, gezellige Bed & Breakfasts waar je kunt slapen.
Bekijk de leukste accommodaties in Leiden

Geschiedenis Naturalis

Koning Willem I richtte op 9 augustus 1820 in Leiden de stichting ’s Rijks Museum van Natuurlijke Historie (RMNH) op. Diverse collecties werden samengevoegd. Daarnaast leverden diverse buitenlandse expedities nieuw materiaal op. Waarbij veel dieren werden meegenomen. Iets wat toen normaal was. De collectie groeide ook door erfenissen van particulieren. Waardoor de verzameling steeds belangrijker werd.

Maar het RMNH was vooral een onderzoekinstituut. Het museum was destijds alleen op zondagen open voor het publiek. Opvallend is dat er destijds geen exposities waren. Dit veranderde pas in 1986 toen er plannen werden gemaakt voor het huidige Naturalis. Dat in 1998 haar deuren opende. Het museum werd op 7 april geopend door koningin Beatrix. Het museum bevat naast diverse tentoonstellingszalen ook een bibliotheek, diverse laboratoria, een expeditieruimte en een collectietoren met een hoogte van 62 meter.

In 2010 werden het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Zoölogisch Museum Amsterdam en het Nationaal Herbarium Nederland samengevoegd. Het kreeg de naam Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) Naturalis. De collecties werden samengebracht in Leiden. In augustus 2019 werd het vernieuwde Naturalis heropend. De omvang van het museum verdubbelde bijna. 

Bereikbaarheid Naturalis

Openbaar vervoer

Het museum ligt officieel aan de Darwinweg 2 in Leiden. Maar het heeft twee ingangen. Darwinweg 2 is het makkelijkst als je met het openbaar vervoer komt of te voet.

Met de auto

Als je met de auto komt kun je het beste het adres Mendelweg 2 aanhouden. Dit geldt ook als je met de fiets komt. Want dan kun je fiets goed stallen.

Meer artikelen over Leiden