blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Paleis Het Loo

Voormalig koninklijk paleis dat nu een nationaal museum is

Paleis Het Loo is volgens velen het mooiste paleis van Gelderland. En misschien wel in Nederland. Het paleis was lang de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen. Het heeft nog steeds de uitstraling van een paleis, zeker na de recente renovatie. Het Paleis is een hoogstandje van zeventiende-eeuwse architectuur net buiten Apeldoorn. Dat je tijdens je bezoek zelf zult zien. In dit artikel vind je informatie over alle attracties en de bezienswaardigheden van Paleis het Loo.

In dit voormalige paleis kun je goed de rijkdom van onze voormalige koningen zien. Zoals bij de vele bouwwerken, maar ook de tuinen zijn imposant. Je kunt het huidige museum bezoeken en dwalen door de vertrekken en door de tuinen.

Tegenwoordig is het paleis en de tuinen een museum. Waar je een bijzonder beeld krijgt van het Nederlandse koninklijk huis en haar geschiedenis. Met de tuinen als ongekend juweel. Volgens geleerden toont het goed aan hoe de concurrentiestrijd tussen stadhouder Willem III en Lodewijk XIV van Frankrijk was. Groot, groter, grootst. Paleis Het Loo ligt op grens van de bossen en de stad Apeldoorn.

Paleis Het Loo is na renovatie weer open

De afgelopen jaren is het Paleis grondig gerenoveerd. Het paleis is sinds 15 april weer open. Ook de tuinen zijn weer open, net als de stallen.

Het Paleis

Het Paleis herbergt de beroemde audiëntiezaal, de Vestibule, de Staatsietrap en de badkamer van koning-stadhouder Willem III. Maar ook de kamer van Koningin Wilhelmina. Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven van de koninklijken. En dat was erg luxueus, al is het een hele andere wereld dan nu.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het Dak

Een hoogtepunt van het bezoek is het Dak. Je kunt via een trap aan de zijkant via de Koningstuin het dak op. Vanwaar je een fraai uitzicht hebt over de tuinen. Waardoor je goed kunt zien hoe de tuinen zijn aangelegd. Alsook hoe kaarsrecht alles is. En hoe kleurrijk.

De stallen van Het Loo

Als je aan komt lopen zie je links en rechts de stallen van het paleis. In de linkerstallen zie je een expositie over de Dieren van Oranje. Op het terrein van Paleis Het Loo liepen ooit twee olifanten bijvoorbeeld. Maar de paarden zijn het meest bekend. 

In het stallencomplex is ruimte voor tientallen paarden. Waaronder bekende paarden, zoals Benito, het lievelingspaard van Prinses Beatrix. De verblijven zien er elegant uit, waarbij de paarden goed passen. Al komen ze ook vaak op de weides van het paleis.

Elke dag kun je een zesspan paarden in een historisch rijtuig zien die over het Stallenplein trekt. Wat een imposant gezicht is. En perfect voor foto’s.

Koetshuizen

In de koetshuizen zie je koninklijke rijtuigen, maar ook auto’s. En zelfs sleeën. Het meest bijzondere is de Witte Lijkwagen, een koets die dienst deed bij de begrafenis van Prins Hendrik en Koningin Wilhelmina. Autoliefhebbers zullen genieten van de Cadillac Convertible uit 1949. Deze auto werd gebruikt door Wilhelmina. Maar staat hier pas sinds 2016, na lange omzwervingen door Amerika. 

De stallen van Paleis Het Loo. ©Corno van den Berg

De Tuinen van Het Loo

De Paleistuinen behoren tot de mooiste van Europa. De tuinen zijn in de 17e eeuw aangelegd. Het is een barokke tuin, dus volledig symmetrisch. En met parterres, fonteinen en veel planten. Opdrachtgever voor de tuin, koning-stadhouder Willem III, wilde immers zijn bezoek imponeren.

In de 19e eeuw verdween de tuin onder een laag zand. Het werd een park in landschapsstijl, met veel bosjes, struiken en kronkelende paden. Rond 1980 werd de tuin weer terug gebracht in de oorspronkelijke stijl. Waarbij veel seizoensbloemen werden geplant. Zodat elk seizoen anders is. 

De fonteinen

Paleis Het Loo telt talloze bekende fonteinen. Die je goed kunt bezoeken als je hier bent.

De grote fontein in Paleis Het Loo. ©Corno van den Berg

Koningssprong

De bekendste is de Koningssprong, met een hoogte van maar liefst 13 meter. Wat in de 17e eeuw ongekend was. Dit soort fonteinen zijn al eeuwenlang een vertoon van macht en status. Het water kwam van de hoger gelegen beken in de omgeving.

Venus-fontein

Een andere bekende is de Venus-fontein. Venus is het symbool voor de liefde, vruchtbaarheid en geboorte. De godin Venus is de beschermer van tuinen en wijngaarden. Maar het was vooral een ode aan prinses Mary. Zij verruilde Engeland om te trouwen met stadhouder Willem III.

Onder de fontein zie je Cupido, bekend als gevleugelde hulpje van Venus. De overige vergulde figuren zijn zogeheten Tritons. Dit zijn wezens die half man en half vis zijn. Om de golven van de zee te bedaren blazen ze op hun hoorn. Aan de rand zie je zwanen staan. Deze staan symbool voor zuiverheid, liefde, gratie en trouw. 

Herculus-fontein

De Herculus-fontein is een verwijzing naar Willem III. Hij moest in zijn jeugd talloze problemen overwinnen. Vandaar de slangen naast hem. De fontein staat symbool voor kracht en heldhaftigheid.

Hemel-fontein

Op de Hemel-fontein zie je de twaalf bekende tekens uit de dierenriem. Je ziet uit de belangrijkste sterren water spuiten. Je ziet de hemel zoals die was op de plaats en het tijdstip waarop Mary werd geboren. Wat in Londen gebeurde.

Aardbol-fontein

De Aardbol-fontein is het bekijken zeker waard. Je ziet hier water uit de belangrijkste steden komen. dit zijn de steden waarmee de Republiek der Verenigde Nederlanden handel dreef in de 17 eeuw. Vergeet niet, we waren destijds het land met de grootste handelsvloot ter wereld.

De beelden

In de tuinen van Het Loo zie je talloze beelden. Het bekendst is Romulus en Remus, de stichters van Rome. Wat een verwijzing zou zijn naar Willem III, die zonder vader opgroeide. Andere bekende beelden in de 17e eeuwse pronktuin zijn Apollo, Pomona, Bacchus en Flora. Ook zie je beelden van mythologische figuren als Narcissus en Arion.

De Boventuin

Als je de Boventuin betreedt word je opgewacht door twee sfinxen. Zij bewaken de toegang naar het paradijs, zoals de Boventuin ook vaak wordt genoemd.

Overnachten bij Het Loo

Dit Paleis ligt in het grote bossen van de Veluwe. Je kunt hier eenvoudig een weekend of midweek verblijven. Er is genoeg keuze aan knusse Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen om de nacht door te brengen.   
Bekijk de leukste accommodaties bij Het Loo

Kroondomein Het Loo

Wandelen bj Paleis Het Loo. ©Yvonne Neijenhoff

Paleis Het Loo ligt in Kroondomein Het Loo. Wat het grootste landgoed is van Nederland. Het is maar liefst 10.400 hectare groot. Dat is bijna het dubbele van Nationaal Park Hoge Veluwe. Met bossen en heidevelden. Dat zich perfect leent voor een wandeling of fietstocht na je bezoek aan Paleis Het Loo. Ook hiervoor heb je een apart toegangsbewijs nodig.
Lees hier mijn tips voor Kroondomein Het Loo

Kasteel Het Oude Loo

Kasteel Het Oude Loo staat in het paleispark. Dit 15e eeuwse jachtslot heeft een gracht en is zeer bijzonder. Het jachtslot is meestal maar een paar maanden per jaar te bezoeken. Hiervoor heb je een apart toegangsbewijs nodig.

Zomer voor de kinderen op Paleis Het Loo

In de zomervakantie is er voor families met kinderen elke dag iets extra’s te doen op het paleis. Natuurlijk zijn er de bestaande speurroutes en het Kinderatelier met het Speelpaleis. Zo zijn er jaarlijks diverse Prinsen- & Prinsessendagen. Ook is er vaak een actieve rondleiding voor de gehele familie. 

Een zesspan paarden die een historisch rijtuig over het Stallenplein trekt. De hoefsmid aan het werk en families die de uitdaging met de stokpaarden aangaan en racen naar de finish…

Geschiedenis Paleis Het Loo

Net als Paleis Soestdijk kocht stadhouder Willem III in 1684 het kasteel Het Oude Loo, dat ook nu nog op het landgoed ligt. Hij liet een jachtverblijf bouwen met een uitgebreide tuin. Toen hij zelf Koning van Engeland werd liet hij het fors verbouwen. Hij liet een binnenpaviljoen bouwen, maar ook een buitenpaviljoen. Dit werd in neo-classicistische stijl gebouwd.

In de eeuwen er op werd het geregeld verbouwd, waardoor langzaam de stijl veranderde. Van 1977 tot 1984 werd het paleis grotendeels terug gebracht in de stijl van de 17e eeuw. Zo verdwenen onder meer de grote eetzaal en de diverse badkamers en kleedkamers aan de tuinzijde. De meest drastische aanpassing was de verwijdering van de bovenste verdieping op het hoofdgebouw. 

Bij het weghalen van de witte pleisterlaag kwamen de originele bakstenen weer tevoorschijn. Net als talloze schilderingen op het plafond. Alsook schilderingen op het marmer. Als laatste werden ook de tuinen hersteld. Met onder meer de twee rustbank aan het eind van de tuin. Die ooit door stadhouder Willem III werden neergezet. 

Sinds januari 2018 vindt er weer een grootscheepse renovatie plaats op Paleis Het Loo. Met onder meer groot onderhoud. Alsook het verbeteren van de faciliteiten voor bezoekers. In 2021 gaat het gehele paleis weer open voor publiek.

Meer artikelen over de Veluwe