blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Pyramide van Austerlitz

Gebouwd door soldaten van Napoleon in de bossen van Zeist

De Pyramide van Austerlitz doemt ineens op in de bossen bij Zeist. Het is het beste overblijfsel van de aanwezigheid van Napoleon en zijn troepen in de provincie Utrecht. Je kunt naar boven klimmen voor een fraai uitzicht.

Deze aarden piramide is een bijzonder bouwwerk. Hij is uniek in Nederland. De naam is verwarrend. Hij hoort dus niet bij het plaatsje Austerlitz. Dit bouwwerk staat op grondgebied van Woudenberg. De piramide werd gemaakt door soldaten van Napoleon, die in 1804 hier met duizenden soldaten was gestationeerd. Je vindt de piramide op de Utrechtse Heuvelrug.

Als je langs de bomen loopt kom je ineens bij een open ruimte in het bos. En zie je de vreemde aarden wal opdoemen. Het is een door mensen gemaakte heuvel van 17 meter hoog, met daarop een steile toren. Het gras wordt elke week handmatig gemaaid, zodat het niet te lang wordt. Wat vaak bijzondere foto’s oplevert als je er bent.

Het Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum bevindt zich bij het restaurant aan de straat aan de linkerkant. In het bezoekerscentrum krijg je gratis informatie over de beklimming. Het zijn 81 treden en een opstap. Waarna je een heerlijk uitzicht hebt over de bossen.

Binnenin de Piramide van Austerlitz. ©Corno van den Berg

Entreekaartjes voor het beklimmen van de Pyramide worden verkocht bij het iets hoger gelegen Kassahuis. Dit ligt op het terrein van de Pyramide.

Geschiedenis Pyramide van Austerlitz:

Deze plek stond te boek als een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. De toren werd gebouwd op een hoogte van 49,5 boven NAP. Maar het landschap was in het verleden heel anders. Geen bossen, maar één grote heidevlakte. Waardoor de piramide nog meer op viel. En zelfs van veraf goed te zien was.

Achter de bouw schuilt een bijzonder verhaal. Napoleon was op een veldtocht in 1798 naar de piramiden van Gizeh in Egypte geweest. Met hem was de Franse generaal Auguste de Marmont. Op hun reis zagen ze piramides en obelisken van de oude Egyptenaren. En waren erg onder de indruk.

Marmont lag in 1804 met zijn troepen in de bossen van Utrecht. Hij wist meerdere Franse bataljons samen te smeden tot een sterk leger. De generaal was bang dat de Britten zouden aanvallen. Maar om verveling bij zijn soldaten tegen te gaan wilde hij een piramide bouwen. Dus liet hij de soldaten een piramide maken van zand en heideplaggen. Zelfs de trappen van de piramide van Gizeh werd geïmiteerd.

Het bouwwerk werd maar liefst 36 meter hoog met op de top een 13 meter hoge houten obelisk. Hij kreeg al snel de naam Marmontberg. Maar, in 1806 veranderde Napoleon de naam in de Pyramide van Austerlitz. Dit tegen de zin van Marmont. 

De stenen toren

In 1894 werd de houten obelisk vervangen door de huidige stenen toren. Maar ook die kreeg te maken met het grote probleem van de piramide; verzakking. De afgelopen eeuwen is de piramide diverse keren gerestaureerd. Zeker in de laatste 20 jaar is het fundament diverse keren verstevigd. 

Wat niet iedereen weet is dat deze piramide model stond voor de veel grotere Leeuw van Waterloo in België. Koning Willem I liet deze bouwen als herinnering aan de beroemde Slag bij Waterloo.

Overnachten in de bossen rond Austerlitz

De Utrechtse Heuvelrug is zeer de moeite waard om te ontdekken. Er zijn genoeg goede en betaalbare accommodaties voor een midweek of weekendje weg. Wees er wel op tijd bij, want dit is een populaire vakantie regio.

Bekijk de leukste Bed & Breakfasts en hotels in de buurt

Vermijd de drukte

In de weekenden en schoolvakanties kan het hier erg druk worden. Als het kan ga op een doordeweekse dag. Of kom hier vroeg in de ochtend. Dan is het vaak nog lekker rustig. Of ga in de late namiddag of avond.

Hoe kom ik bij de Pyramide van Austerlitz?

De afrit ligt aan de Zeisterweg tussen Zeist en Woudenberg. Er zijn tientallen parkeerplaatsen achter het gelijknamige restaurant aan de weg. Bij extreme drukte ook verder naar achteren. Vandaar is het enkele honderden meters lopen het bos in. Een wandelpad geeft de route aan.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen