Waarom moet ik hier heen?

In de Lasloods op de NDSM-Werf zal het grootste Street Art Museum ter wereld verschijnen. De voormalige Lasloods, inmiddels een Rijksmonument, is met een oppervlakte van ruim 7.000 m² twee keer zo groot als de beroemde Turbinehal van Tate Modern in Londen.

Het Street Art Museum in de NDSM-loods in Amsterdam wordt de grootste Street Art tentoonstelling tere wereld. Het is volop in aanbouw, waarbij de eerste kunstwerken al te zien zijn. Waaronder een van Anne Frank, die nu al beroemd is.

Peter Ernst Coolen van Street Art Today: ,,Street art is sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Street art wordt door kunstcritici wereldwijd beschouwd als de meest relevante kunststroming van dit moment, maar doordat deze kunstvorm vooral op straat wordt gemaakt is het ook vergankelijk. Door middel van onze collectie willen we niet alleen een tijdsbeeld vastleggen, maar het ook op een plek bijeenbrengen.”

NDSM werf street art
De Lasloods.

Anne Frank

De wereldberoemde Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra schilderde hier al een 24 meter hoog portret van Anne Frank op de gevel van het toekomstig museum. Het opvallend kleurig kunstwerk met de titel ‘Let Me Be Myself’ vertelt het verhaal van Anne Frank, dat vandaag de dag nog steeds actueel is.

Anne Frank siert nu al de buitenkant van de NDSM-werf.
Anne Frank siert nu al de buitenkant van de werf. Marco Buddingh

Alle werken worden speciaal voor het museum gemaakt. Dit gebeurt op een geheime locatie, waarbij het enorme formaat opvallend te noemen is. ,,Het kleinste schilderij dat we tonen is al groter dan de Nachtwacht, het grootste tot nu toe is een werk van Telmo Miel van vijf meter breed en twaalf meter hoog. Na de verbouwing hangen de werken zij aan zij met de oude hijskranen in een ruimte die 24 meter hoog is en een monumentale industriële uitstraling heeft.”

Kobra is vooral bekend van het grootste straatkunstwerk ter wereld in Rio de Janeiro. Hij was ook de officiële kunstenaar van de recente Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het is de bedoeling dat meer grote namen gaan meewerken aan dit museum, dat het grootste collectie van Street Art in Nederland wordt.

Corno’s reistips:

Amsterdam is een heerlijke stad voor een dagtrip. Maar je kunt er ook prima een weekendje of aantal dagen vertoeven. Hierbij een aantal handige tips voor je bezoek aan Amsterdam.

Wanneer gaat het Street Art Museum open?

In eerste instantie zou het Street Art Museum in 2018 open gaan, maar dit is uitgesteld tot later. De specifieke datum is nog niet bekend gemaakt.

Meer informatie: NDSM Street Art

Wil jij op vakantie in Nederland?
We genieten nu meer en meer van ons eigen land. Wil jij lekker weg in een vakantiehuisje? Een vakantiepark? Of een huisje in de natuur? Er zijn mogelijkheden te over.


Ik heb diverse websites verzameld waar je nu al je dagje uit, weekendje weg of zelfs zomervakantie kunt boeken.

Kunstwerken