blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Urk

Dit vissersdorp op het voormalig eiland in de Zuiderzee heeft zijn charme behouden

Urk is volgens velen het mooiste vissersdorp aan het IJsselmeer. In het dorp in Flevoland is het rijke verleden van de vissers nog te zien. Waar je heerlijke vergezichten hebt over het IJsselmeer. Tot 1939 was het een eiland. Door de Zuiderzeewerken werd Urkonderdeel van de Noordoostelijke Polder.

Het dorp is perfect voor een dagje uit. Hier ligt de geschiedenis nog op straat. Die je eenvoudig zelf kunt ontdekken. Het is een ook een goede locatie om foto's te maken. dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Urk.

Geen straten maar wijken

In het Oude Dorp zal je opvallen dat er weinig straten zijn. Dit heeft een reden. Rond 1900 werden hier op talloze plaatsen huizen gebouwd. En dat gebeurde niet echt met een stratenplan. Een paar jaar later wilde burgemeester Van Suchtelen duidelijkheid scheppen.

Al leverde dat problemen op, omdat veel huizen niet aan een straat zouden komen te liggen. Dus werd het dorp opgedeeld in wijken. Vandaar dat je daar nog steeds adressen ziet met Wijk 6 en dan nr 7. Wat voor bezoekers wel even puzzelen kan zijn.

Kinderen op Urk. ©Dineke Visser

Al zul je de Prins Hendrikstraat wel zien als je hier rond loopt. Prins Hendrik was de echtgenoot van koningin Wilhelmina en bracht in 1911 een bezoek aan Urk. Dus werd deze lange straat naar hem vernoemd.

Later werden meer gedeeltes van wijken vernoemd. Onder meer naar bekende Urkers. Waaronder veel Urkse oorlogshelden. Er staan dus wel straatnaamborden, maar ze zijn nooit officieel geregistreerd. En dus zie je ze op kaarten, waaronder Google Maps, niet terug.

Het oude dorpscentrum

Het centrum van Urk is sinds 2007 een beschermd dorpsgezicht. Het dorp is erg compact en er dus makkelijk doorheen te wandelen. Let op hoe huizen hier zijn gebouwd. En dan met name waar. Niet langs straten, maar op basis van goede plekken. Het is heel anders dan in de rest van Nederland. Dwaal door de steegjes en ontdek het zelf.

Vuurtoren van Urk

De vuurtoren van Urk is bekend in heel Nederland. En behoort tot de mooiste van ons land. Hij staat op het meest westelijke puntje. De huidige vuurtoren is gebouwd in 1844. Je kunt de vuurtoren beklimmen in de zomermaanden. Daarvoor moet je wel toegang betalen. Het uitzicht is dan fraai over het dorp, maar vooral ver over het water. En je kunt drie provincies zien: Flevoland natuurlijk, maar ook Noord-Holland en Friesland.

De haven

De haven van Urk. ©Dineke Visser

De haven is nog steeds de plek waar alles gebeurt. Hier zijn nog enkele werkende scheepswerven te vinden. Waar je kunt zien hoe de boten worden gebouwd. Let op de huizen langs de kade. Je ziet hier nog diverse Urker huizen en botters, oftewel de boten die ook vroeger al werden gebruikt.

De Botterschuur

De Botterschuur is van de Stichting Urker Botter. Dit is een organisatie voor het behoud van deze schepen en andere historische schepen. Een botter is oud Nederlands vissersvaartuig. Het werd voornamelijk gebruikt in de Zuiderzee. Al werden deze zeilschepen soms ook voor de kustvisserij op de Noordzee ingezet.

Bij de Botterschuur kun je logischerwijs botters zien. Maar ook hoe botters worden hersteld. En weer te water worden gelaten. Deze schepen zijn erg fraai, kijk zelf maar.

Urker Vissersmonument

Het Urker Vissersmonument is een eerbetoon aan diegene die op zee het leven lieten. Dit waren er honderden, veel van hen zijn nooit meer terug gevonden. Het is de prijs die werd betaald voor de rijkdom die de visserij bracht. Het monument werd in 1968 door koningin Juliana onthuld. 

Het beeld stelt een vissersvrouw voor die nog één keer om kijkt naar de zee waar haar geliefde weer zou moeten terug keren. In totaal staan 368 namen op het monument. Je vindt het Urker Vissersmonument aan de kust bij Wijk 3.

Kerkje aan de Zee

Het Kerkje aan de Zee is het oudste gebouw in Urk. Het stamt uit 1786 en werd gebouwd op de plaats van de vorige kerk dat uit 1600 stamt. Boven de hoofdingang laat een gedenksteen de sterke band zien met de stad Amsterdam. Er worden nog steeds diensten gehouden. De kerk is al lange tijd populair als trouwlocatie.

Overnachten in Urk

Je kunt de stad in één dag bezoeken. Maar als je ook in de avond lekker wil eten en drinken kun je hier goed overnachten. Om dan de volgende ochtend bijvoorbeeld langs de kust te wandelen. Er zijn diverse Bed & Breakfasts, kleine hotels en appartementen online te vinden. 

Bekijk de leukste accommodaties in Urk

Stranden van Urk

Het strand van Urk. ©Dineke Visser

Niet iedereen weet dat Urk twee stranden heeft. Of eigenlijk meer strandjes. De bekendste ligt bij de haven en heeft uitzicht op de vuurtoren. Bij warme dagen is het populair bij zonaanbidders, maar het is ook populair bij fotografen. 

Het andere strand ligt in het noorden van het dorp. Hier is het vaak rustiger. Je hebt uitzicht op het kerkje en de vuurtoren. Het is ook ideaal voor een picknick.

Geboortehuis Appie Baantjer

De bekende schrijver Appie Baantjer werd geboren op Urk. In Wijk 2 nr 69a staat het opvallend kleine huisje. Baantjer werd bekend met zijn boeken over De Cock en de daaropvolgende de tv-serie Baantjer.

Oude Raadhuis Museum

Het Oude Raadhuis Museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis. Hier kun je veel leren over de geschiedenis van het eiland, haar bewoners en de eeuwenlange strijd tegen de zee. En bijvoorbeeld ook over de visserij, de klederdracht en het Urker lied.

De orka van Urk

Als je hier rond loopt zie je ineens een orka. Althans een kunstwerk van het dier. Dit dier komt hier niet voor, dus wat is de oorzaak? Veel Urkers hebben een band met dit dier omdat ze denken dan de naam Urk afstamt van het dier, die vroeger ook wel als orck werd beschreven. 

Al kan de naam ook komen van de hoge keileembult die hier lag. Zeker is dat in het jaar 966 gesproken wordt van een eiland dat Urch wordt genoemd. Dat later verandert in Urck. Je vindt de orka aan de Dormakade.

Urk vanuit de lucht gezien.

Veerdienst Urk en Enkhuizen

Urk was vroeger een eiland. De enige verbinding met het vasteland was vroeger de veerdienst Urk en Enkhuizen. De oude veerboot De Zuiderzee vaart nog steeds in de zomermaanden. De tocht duurt twee uur en is eigenlijk meer een rondvaart. De opstapplaats is Burg. J. Schipperkade.

Meer informatie: www.de-zuiderzee.nl

Zonsondergang op Urk

Zonsondergang op Urk. ©Dineke Visser

Als de zon schijnt is Urk een heerlijke plek voor de zonsondergang. Een van de beste plekken is het zuidelijke strand. Zodat je de zon bij de vuurtoren onder kunt zien gaan. Het levert heerlijke foto’s op.

Urker Dikkoek

Urker Dikkoek is een streekgerecht uit Urk. Er zijn wel 100 geheime recepten, al was het van oorsprong eten voor de armen. En dikkoek vulde goed, zodat je in ieder geval met een gevulde maag kon slapen. Het is een bijzondere koek van melk, krenten, eieren, roomboter en gerookte spekjes (!). Je krijgt het met een vanillesaus, stroop en roomboter. Je kunt het op diverse plekken in Urk eten.

Ginkiestocht

De ginkiestocht is populair op het eiland. Een ginkie is een smalle brandgang tussen de vele huizen in het oude centrum. Je kunt zelf op pad als je de plattegrond bij de VVV haalt. Ook zijn er speciale excursies met een gids. Vraag er naar bij de VVV.

Parkeren op Urk:

Je kunt gratis parkeren in Urk in de blauwe zones. Daar mag je maximaal twee uur parkeren. Er is extra parkeerruimte bij de DEL, de Slikhoogte en het haventerrein. Vanaf hier kun je eenvoudig naar het oude centrum lopen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen