Waarom moet ik hier heen?

Mount Cook Nationaal Park is met 3.724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Een ideale plek om te wandelen, te ontdekken, de gletsjers te zien en te genieten van dit typisch Nieuw-Zeelandse landschap.

Mount Cook is ruig en is typisch zoals veel mensen denken over Nieuw-Zeeland. Het telt maar liefst negentien pieken van meer dan 3.000 m hoog. Talloze gletsjers bedekken 40 procent van het park. Met mooie namen als Tasmangletsjer, de Muellergletsjer en de Hookergletsjer. Ook beroemd is het Tasmanmeer.

De Hooker Valley Track.
De Hooker Valley Track. Andrea Schaffer

Mount Cook is met 3.724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Hij ligt op het Zuidereiland en steekt letterlijk overal boven uit. De berg is het symbool voor het heerlijke Nationaal park Aoraki/Mount Cook, dat in 1953 werd opgericht.

Zoals de naam doet vermoeden is de berg (en dus ook het park) vernoemd naar de Engelse zeevaarder James Cook. Deze beroemde ontdekkingsreiziger verkende voor Groot-Britannië het eiland in de achttiende eeuw.

Wandelroutes in Mount Cook

In het kleine Mount Cook Village kun je bij aankomst het best langs gaan bij het Mount Cook National Park Visitor Centre. Zij hebben een berg aan informatie over de bloemen, planten, gletsjers en geologische bezienswaardigheden van het park. Maar ook een boekje krijgen met verschillende wandelroutes. En ze kunnen je vertellen hoe veilig het is en wat de weersverwachting is.

1. Wie weinig tijd heeft (of niet te veel wil klimmen) kan het best de naastgelegen Hooker Valley verkennen. De Hooker Valley track is 5km lang en is de meest populaire wandeling in het park.
2. Ook een echte aanrader is de wandeling naar Kea Point: met zicht op de hangende gletsjers van Mount Sefton.
3. Ook de Governors Bush-wandelroute is de moeite waard. Ook deze is relatief kort, maar je krijgt een grote diversiteit te zien. Waaronder veel van de vegetatie en de vogels die in Mount Cook National Park leven.
4. Een van de zwaarste is de Copland Pass Track, die loopt naar het Westland Tai Poutini National Park. maar dit is volgens velen ook de mooiste hiking route.

Flora en fauna in Mount Cook/Aoraki Nationaal Park

Lupines in bloei.
Lupines in bloei. Anita Gould

Ruim een derde van het park is het hele jaar bedekt met sneeuw. Er leven meer dan driehonderd soorten bloemen en planten, zoals de Mount Cook-lelie, en ongeveer veertig vogelsoorten. Je ziet hier de zeldzame Nieuw-Zeelandse valk, de paradijseend en de brutale kea.

Corno’s reistips:

Een reis door Nieuw-Zeeland kun je zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Zelf heb ik een rondreis gemaakt over het Noorder- en Zuidereiland. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste tijd voor Mount Cook/Aoraki Nationaal Park:

In de winter (onze zomer) zijn diverse wandelpaden afgesloten. In het late voorjaar (onze herfst) kun je goed bloemen ontdekken. Vooral in december, wanneer tienduizenden lupines in volle bloei staan. Dit zijn de foto’s die je veel op social media ziet.

Bergen