Waarom moet ik hier heen?

Het is een vreemd gezicht. In het donker scharrelt er een soort kip over het strand. Met zijn lange snavel port hij tussen het zeewier op zoek naar voedsel. Het is een bruine kiwi, een van de meest bijzondere vogels ter wereld.

De bruine kiwi is een van de vijf soorten kiwi’s die er nog rondlopen ter wereld. Deze zeer bijzondere dieren lijken op een bonte mix van zoogdieren en vogels. Zo heeft een kiwi geen staart.

Kiwi spotten nieuw zeeland

Maar er is meer. Zijn botten zitten vol merg in plaats van lucht zoals bij veel vogels. Ooit hebben ze vleugels gehad, maar dat zijn nu nog slechts stompjes.

Mason Bay op Stewart Island in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland is wereldberoemd als plek om deze dieren te zien. En ook de enige in de wereld waar het relatief makkelijk kan.

Een bruine kiwi doorzoekt het struikgewas naar voedsel.
Een bruine kiwi doorzoekt het struikgewas naar voedsel. Glen Fergus

Overigens zoeken opvallend veel kiwi’s ook overdag naar voedsel, dus je hebt altijd de kans deze vreemde vogels tegen te komen. Let dus op als je hier rond loopt of rond rijdt.

Hou er rekening mee dat de kans ze overdag te spotten niet al te groot is. Maar bij Mason Bay wel. Elke avond weer.

Met een gids en speciale zaklantaarns (met rood licht) ga je op pad. En kom je op het strand letterlijk ‘vreemde vogels’ tegen. Een unieke ervaring.

Meer informatie: www.ruggedyrange.com/guided-walk_kiwi-dunes-beach.htm

Corno’s reistips:

Een reis door Nieuw-Zeeland kun je zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Zelf heb ik een rondreis gemaakt over het Noorder- en Zuidereiland. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.