De UNESCO Werelderfgoedlijst is een begrip. Uit Europa kennen we de grote namen als Stonehenge, Vaticaanstad, Acropolis in Athene, de Toren van Pisa en de binnenstad van Praag. Maar Europa herbergt nog tal van andere bijzondere plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

De lijst is ongelooflijk lang en kent vele, onbekendere plaatsen in Europa. Hier 10 suggesties voor je Bucket List:

Kasteel van Trakai (Litouwen)

Het beroemde kasteel van Trakai.
Het beroemde kasteel van Trakai. Corno van den Berg

Het Kasteel van Trakai ligt op een eiland in een meer. De rode dakpannen, steile torens en idyllische ligging zorgen ervoor dat het een sprookje lijkt, maar niets is minder waar. Je kunt het kasteel bezoeken, dat nu een museum is. Ook kun je met een boot eromheen varen.
Lees verder >

Scandola Natuurreservaat (Corsica)

Het Scandola-natuurreservaat.
Het Scandola-natuurreservaat. Corno van den Berg

Het Scandola Natuurreservaat is een bijzondere plek op Corsica. In dit natuurgebied worden zowel de opvallend rode rotsen alsook de zee eromheen beschermd. Er is geen weg; je kunt het alleen per boot of te voet bereiken.
Lees verder >

Krakau (Polen)

Krakau, Polen
De binnenstad van Krakau Jorge Lascar

Een stedentrip naar Krakau is winkelen, terrasjes bezoeken en lekker eten. Het is tevens een goedkope stad; zowel voor hotels, drank en eten in restaurants. Logischerwijs kun je het ook combineren met een rondreis door Polen.
Lees verder >

Kotor (Montenegro)

Kotor, Montenegro
De schoonheid van Kotor Ggia

Kotor is een oude havenstad aan de baai van Kotor. Dit is een diepe inham in de Adriatische Zee. De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en is nog in opvallend goede staat.
Lees verder >

Paestum (Italië)

Paestum, Italië
Paestum, Italië Berthold Werner

Beroemde stad uit de klassieke oudheid. De ruïnes van Paestum zijn rond 1750 bij toeval ontdekt en vormen een indrukwekkende bezienswaardigheid. Bewonder bijvoorbeeld de Griekse tempels Hera, Poseidon en Athena.
Lees verder >

Sintra (Portugal)

Het wonderlijke dorpje Sintra ligt op slechts 30 kilometer ten westen van Lissabon. Het ligt idyllisch in het Sintra-gebergte bij het Sintra-Cascais Natural Park. Met talloze kastelen en paleizen.
Lees verder >

Efeze (Turkije)

Efeze, Turkije
Efeze, Turkije Benh Lieu Song

Dit was ooit een van de Zeven Wereldwonderen. Efeze is een Oud-Griekse havenstad aan de westkust van Turkije, die pas echt opbloeide door de Romeinen. Efeze is een van de beste plekken om te zien hoe de Romeinen ooit leefden.
Lees verder >

Altamira (Spanje)

Altamira, Spanje
De unieke grotten van Altamira.

Altamira is een grot in Spanje, die bekendstaat om haar rotstekeningen van zo’n 15.000 jaar oud. De grot is 296 meter lang en bevat een reeks van slingerende gangen en zalen.
Lees verder >

Delos (Griekenland)

Delos, Griekenland
Delos, Griekenland Isaac

Volgens de Griekse mythologie werd de Griekse god Apollo op dit kleine eiland geboren. Ooit was het een welvarende handelshaven. Het eiland draagt sporen van opeenvolgende beschavingen. Net als is een openluchtmuseum. Met de beroemde leeuwen van Delos.
Lees verder >

Gelati-klooster (Georgië)

Gelati-klooster, Georgië
Het fraaie Gelati-klooster. DDohler

Een oud klooster met indrukwekkende mozaïeken. Met de bouw van het Gelati-klooster in Georgië werd al in de 12e eeuw begonnen. En tot in de 17e eeuw keer op keer uitgebouwd. Het is een goed bewaard gebleven complex met unieke mozaïeken en muurschilderingen.
Lees verder >