Het is altijd weer een wonderlijke lijst; die van reisgidsenuitgever Lonely Planet. Elk jaar geven ze hun tips waar je volgend jaar absoluut heen moet gaan. Er zitten echt goede tips bij, maar ook wel wat open deuren.

Dit is hun Top 10 voor 2019:

1. Sri Lanka

Ik was er ruim een jaar geleden en kan het eiland alleen maar aanbevelen. Heerlijk divers, mooie natuur en veel cultuurschatten. Met een hele aardige bevolking. Een avontuur dat echt de moeite waard is. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.


 

2. Duitsland

Voor ons is Duitsland overbekend, maar voor een deel van de wereldbevolking nog niet. Feit blijft dat een vakantie bij onze oosterburen altijd de moeite waard is, zoals ik dit jaar ook meemaakte toen ik naar het Zwarte woud ging en de Donau volgde. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

Dwalen langs de Donau en door het Zwarte Woud

Op zoek naar de oorsprong van een wereldberoemde rivier.

Reisverhaal

De Donau, veelbezongen en zeer geliefd. Synoniem voor romantiek en heerlijke fiets- en wandeltochten. Een rivier die ontspringt in het zuiden van Duitsland, al is niet helemaal duidelijk waar. Een wereldberoemde rivier zich wringt door rotspartijen en...


 

3. Zimbabwe

Deze tip kan ik ook zeer onderschrijven. Door de negatieve berichtgeving over de dictator wordt het land vaak overgeslagen. Terwijl een rondreis door het land heel bijzonder is. Waarbij je geld ook terecht komt bij de lokale bevolking, die het hard kunnen gebruiken. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

Zimbabwe: Het ruige Afrika

Zimbabwe; het is geen standaard-vakantieland. Mij intrigeert het wel. Reizen met diepgang, waarvoor je ruimschoots wordt beloond.

Reisverhaal

Zimbabwe; het is geen standaard-vakantieland. Maar het heeft wel de unieke Victoria-watervallen, het onbekende Great Zimbabwe Ruins en beroemde safari-gebieden. Mij intrigeert het wel. Reizen met diepgang, waarvoor je ruimschoots wordt beloond.


 

En de nummers 4 t/m 10

4. Panama: Met het gekke Panama-stad, de San Blas-eilanden en Boca del Toro. Bekijk mijn tips.
5. Kirgizië: Dé plek om bijvoorbeeld het sneeuwluipaard te zien. Bekijk mijn tips.
6. Jordanië: Meer dan Petra en Wadi Rum. Bekijk mijn tips.
7. Indonesië: De diversiteit is immens; zowel op het gebied van cultuur als natuur. Bekijk mijn tips
8. Wit-Rusland: Heerlijk land om zelf te ontdekken. Bekijk mijn tips.
9. São Tomé & Príncipe: Onbekende eilanden voor de westkust van Afrika. Bekijk mijn tips.
10. Belize: Enige Engelstalige land in Midden-Amerika. Lees mijn reisverhaal of bekijk mijn tips.

Mijn tips voor een goede en betaalbare vakantie:

Slovenië:

Wat mij betreft de parel van Europa. Met veel natuur, bergen, rivieren en heerlijk eten. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

Hoogtepunten van Slovenië

Op ontdekking in één van de parels van Europa.

Reisverhaal

Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl.


 

Het noorden van Peru

Ver weg van Machu Picchu vind je onder meer het wonderlijke Kuelap, maar ook de eeuwenoude mummies van de Chachapoyas. Een heuse ontdekkingstocht. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...


 

Bosnië en Herzegovina:

Ik ging eerst in de zomer met een huurauto het land in. Ik beklom bergen, ontdekte fraaie meren ne natuurlijk Mostar. Ik was zo onder de indruk, dat ik in de winter nog eens terug ging. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

Op ontdekking in Bosnië en Herzegovina

Ik ging twee keer naar Bosnië: In de zomer én de winter. Een verhaal met een Nederlands tintje.

Reisverhaal

Bosnië en Herzegovina is niet echt populair. En daarom juist interessant. Ik ben er recent twee keer geweest, in de warme zomer en in de heerlijke winter. Om de natuur te ontdekken, de mensen te ontmoeten en vooral om meer te weten te komen over dit...


 

Schotse Hooglanden:

De schotse Hooglanden spreken tot de verbeelding. Dus moest ik er ook heen; om te wandelen, naar wilde dieren te zoeken en vooral om te genieten. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

Zo mooi zijn de Schotse Hooglanden

In de winter zoeken we meer en meer de zon op. Ik ook, maar dan anders. Ik ga naar de Schotse Hooglanden...

Reisverhaal

Ik ga naar de Schotse Hooglanden, om te kijken hoe het daar voorjaar wordt. Al loopt dat anders dan verwacht. Heel anders. Maar magisch is het wel. Meer dan dat zelfs.


 

Slavonië in Kroatië:

Zijn er nog onbekende plekken in een populair land als Kroatië? Ja, dus. Maak kennis met Slavonië. Dit is mijn reisverhaal met veel foto’s:

Slavonië; onbekend deel van Kroatië

Ik heb een internationale prijs gewonnen! En kan hem gaan ophalen: in Kroatië. Dat hoef je me geen twee keer te zeggen.

Reisverhaal

Soms kom je ergens, waar je anders nooit aan zou denken. Zoals nu. Ik ben in Slavonië, waar ik wel eens van gehoord heb, maar niets van weet. De reden van mijn bezoek? Ik heb een internationale persprijs gewonnen en mag die komen ophalen. In Kroatië.