blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Goudjakhals voor het eerst gefilmd door Groningse akkerbouwer

Steeds meer bijzondere wilde dieren worden in ons land gezien. Zoals nu een goudjakhals. De akkerbouwer Jan Kolhorn uit Uithuizermeeden zag het dier toen hij aardappels aan het poten was. Hij pakte snel zijn mobiele telefoon en maakte unieke beelden van het dier dat langs de akker loopt. Bijzonder, want dit is de eerste keer dat er beelden zijn van dit dier in ons land.

Is het een vos? Of een wolf?

Kolhorn denkt eerst dat het een vos is. Dan denkt hij aan een wolf. Maar hij is daarvoor te klein. Dus stuurde hij de beelden naar diverse mensen. Waarna het oordeel kwam: een goudjakhals. En ja, dit dier is een soort mix van vos en wolf.

De goudjakhals is pas vier keer eerder in ons land gezien. Dit gebeurde tot nu toe door wildcamera die een foto maken als er iets beweegt in de omgeving. Daarom is het bewegende beeld zo bijzonder. De goudjakhals leeft vooral in de Balkan en in delen van Oost-Europa en Azië. Maar de laatste jaren worden steeds vaker dieren in West-Europa gezien. Waaronder dus ook in ons land.

Dus heb je inmiddels de kans, al is deze erg klein, dat je ook een goudjakhals tijdens een wandeling tegen komt. Net als de wolf, die al in diverse provincies is gezien.

Bekijk de bijzondere beelden