De mens is inventief. Zeker bij het aanleggen van wegen. Dus kom je ze overal tegen. In de bergen, maar tegenwoordig ook in de zee bijvoorbeeld. Of boven een rivier. Met vreemde bochten, rotondes of wat dan ook. Een ode aan het asfalt.

Wie reist, kan zich soms verbazen over hoe wegen in andere landen zijn aangelegd. Soms zijn het architectonische hoogstandjes, soms ook vreemde, onduidelijke bouwsels. Soms zijn het levensgevaarlijke wegen, dan weer een verademing om te rijden. Een speurtocht naar de mooiste wegen, maar ook naar de lelijkste wegen. En de gevaarlijkste. Het zijn in ieder geval wegen die het bekijken waard zijn.

Atlantic Road, Noorwegen

De Atlanterhavsveien, of Atlantic Road, werd in 2005 tot ‘Noorse constructie van de eeuw’ verkozen door de Noren zelf. Deze 8.72 kilometer lange weg verbindt kleine kustgemeenschappen.

Meer informatie: Atlantic Road

Transfagaran Road, Roemenië

In de winter is weg nummer 7C, zoals de Transfagaran Road officiel heet, dicht. De weg is 90 km lang en loopt door de bergen van Transsylvanië. In het voorjaar en de zomer is dit misschien wel de mooiste weg ter wereld. Dat vinden in ieder geval de presentatoren van Top Gear wel, die hier in 2009 waren.

Meer informatie: Transfagarasan Road

Khardung La, India

Dit is volgens de bouwers de hoogste begaanbare weg ter wereld, zandweg welteverstaan. Bordjes suggereren dat hij ruim 5.600 meter hoog is, maar waarschijnlijk is hij ‘slechts’ 5.300 meter hoog. Waardoor je geregeld in de sneeuw omhoog rijdt. Zonder vangrail of wat dan ook.

Meer informatie: Khardung La

Stelvio Pass, Italië
Officieel heet hij de Passo dello Stelvio, een beroemde weg door de Italiaanse Alpen. En recent door BBC’s Top Gear uitgeroepen tot mooiste bergweg ter wereld. De klim vanuit Prato Allo Stelvio kent 48 haarspeldbochten. Het hoogste punt is 2.758 meter. De weg is populair bij wielrenners, maar zeker ook bij autorijders.

Meer informatie: Stelvio Pass

Chesapeake Bay Bridge-Tunnel, Verenigde Staten

Deze tunnel/brug staat bekend als één van de bouwkundige kunststukken in de wereld. De Chesapeake Bay Bridge-Tunnel is 37 km lang en is vooral beroemde vanwege de combinatie van tunnels en bruggen. Hij verbindt Hampton en Chesapeake in de Verenigde Staten. Deze weg ligt in het oosten, zo’n 600 km ten zuiden van New york.

Meer informatie: www.cbbt.com

Guoliang Tunnel Road, China

De Guoling Tunnel Road is voor een groot deel in de rotsen van de Taihang Mountains gehakt. Deze opmerkelijke weg ligt in de provincie Henan in China. Hij is niet lang: slechts 1.2 kilometer, 5 meter hoog en 4 meter breed. Hij ging pas open in 1977. En wie er door heen rijdt zal beseffen wat voor menselijk kunststukje dit is.

Meer informatie: Guoliang Tunnel Road

Yungas Road, Bolivia

Officieel heet hij de Yungas Road, maar hij staat vooral bekend als de ‘Death Road’. Reden voor de overheid van Bolivia om een alternatieve weg aan te leggen. Sinds de opening van de alternatieve weg is de Yungas Road voer voor mountainbikers en wandelaars. Want het uitzicht is overweldigend.

Meer informatie: Mountainbike op The Death Road

Overseas Highway, Florida Keys, Verenigde Staten

Een overzicht vanuit een vliegtuig. Aan de rechterkant liggen de Lower Keys bij Big Pine Key.
Andy Newman/Florida Keys News Bu

Deze weg met ontelbare bruggen voert over de vele eilandjes naar het beroemde Key West. Hij is maar liefst 205.2 km lang en biedt een ongekend uitzicht op de rijkdom van Florida. Onderdeel van deze immense brug is de Seven Mile Bridge, een brug van meer dan tien kilometer.

Meer informatie: Florida Keys

Taroko Gorge, Taiwan

Taroko Gorge is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Taiwan. De enige weg slingert door een fraaie marmeren kloof in het oosten van het eiland. Het landschap is afwisselend tussen rotsen door, langs rivieren en kloven. En ja, hij is erg smal.

Meer informatie: www.taroko.gov.tw

Col de Turini, Frankrijk

De Col de Turini is niet extreem hoog (1.607 meter), maar het behoort tot de mooiste bergpassen van de wereld. Deze bergpas is beroemd vanwege de Rally van Monte Carlo waar het vaak één van de hoogtepunten voor de coureurs en toeschouwers is. Maar ook de gewone autorijder zal dit waarderen, terwijl wielrenners de uitdaging graag aangaan. De weg ligt vlakbij het Parc National du Mercantour. De Col de Turini loopt van Moulinet naar La Bollène-Vésubie ten noorden van Nice.

Meer informatie: www.classiccaradventures.com/2009/12/classic-roads-col-de-turini/

Jebel Hafeet Mountain Road, Verenigde Arabische Emiraten

Dit is geen bekende weg, maar zeker de moeite waard. Vlakbij de warmwaterbronnen van Green Mubazarrah in Abu Dhabi begint de Jebel Hafeet Mountain Road, een 11,7 km lange weg door de bergen. Met 21 bochten en talloze vergezichten wordt hij door diverse autoliefhebbers de beste ‘onbekende’ rit ter wereld genoemd.

Meer informatie: www.travelphant.com/2010/02/coolest-road-in-world-jebel-hafeet.html

Alpen Route, Japan

Een muur van sneeuw. Dit gaat letterlijk op voor de Alpen van Japan. Deze bergketen ten westen van Tokio krijgt in de winter altijd extreem veel sneeuw. Maar de Japanners hebben er iets op gevonden, met grote machines maken ze de weg sneeuwvrij. En dus kun je, ook in hartje winter, gewoon auto rijden hier. Via de Alpen Route, zo hebben ze de weg genoemd.

Meer informatie: www.alpen-route.com/english/

Missen er routes?
Bovenstaande lijst is verre van compleet, maar het geeft een goed beeld van de mooiste autoroutes. Heb jij een route gezien die hier absoluut thuis hoort? Laat het me weten via info@droomplekken.nl of via de Facebookpagina van Droomplekken.nl.