De jaarlijkse verkiezing van de Wildlife Photographer of the Year levert altijd prachtige natuurfoto’s op. Waaronder vaak ook andere foto’s dan je meestal ziet bij dit soort verkiezingen. De overall winnaar is er een van. Sam Rowley maakte een heerlijke foto van twee kibbelende muizen in een metrostation in Londen. Het lijkt alsof de dieren dansen op een leeg perron.

De wedstrijd is een initiatief van het vermaarde Natural History Museum in Londen. Ze organiseert jaarlijks een fotowedstrijd voor zowel amateur- als professionele natuurfotografen. Ze zoeken naar de meest unieke beelden uit onze natuur. Dit was de vijfenvijftigste editie van de LUMIX People’s Choice Award. Een groot panel van experten selecteerde uit bijna vijftigduizend ingezonden natuurfoto’s de ultieme winnaar. Alsook de winnaars in de diverse categorieën.

De winnaar

Winnaar Sam Rowley werd gevraagd over zijn winnende foto. Hij spendeerde een week in het metrostation, waar muizen in de avond de dienst uit maken. De discussie tussen de muizen duurde slechts een seconde. Waarna een van de muizen er van door ging met een kruimel eten.

De overige winnaars

Een orang-oetan in een show

De orang-oetan met bokshandschoenen. Aaron Gekoski

Een van de meest spraakmakende foto’s is die van Aaron Gekoski van een orang oetan die moet optreden bij een show. In 2004 werden de shows met dieren in Azië tijdelijk gestopt als gevolg van internationale druk. Maar nu zijn ze er weer. In dit geval is het een orang-oetan die moet boksen. De foto is een indrukwekkende statement dat dit soort shows verboden moeten worden aldus de jury.

Jaguar met jong vangt anaconda

Michel Zoghzhogi maakte een imposante foto van een moederjaguar die met haar jong een meterslange anaconda overmeestert.

De moederjaguar met jong en de anaconda. Michel Zoghzhogi

Parkwachter met neushoornjong

Martin Buzora maakte een hartverwarmende foto van een parkwachter uit Kenia en een neushoornjong. Het weesje wordt door hem verzorgd, nadat zijn moeder was gedood door stropers. Neushoorns worden in Afrika zwaar bejaagd om hun hoorn.

Het neushoornjong met zijn verzorger. Martin Buzora

Zoek de rendieren

Francis De Andres won ook met deze foto van een groep rendieren in de sneeuw. In de winter wordt hun vacht wit, zodat ze niet opvalleen in de sneeuw. Iets wat deze foto opvallend goed laat zien.

De rendieren in de sneeuw. Francis De Andres