blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Reuzenhaai zwemt op angstaanjagende manier naar boot op de Lofoten

De film Jaws (uit 1975!) zag ik toen ik jong was. En ja, die haaienvin die langzaam naar de mensen toe zwemt had wel een impact op me. En ook de iconische scene met: You gonna need a bigger boat (Je hebt een grote boot nodig) zie ik nog voor me.

Later begreep ik dat het vooral de Hollywood-manier was om mensen angst aan te jagen, maar toch. Ik moest er aan denken toen ik deze video zag van een reuzenhaai. Het is de op één na grootste vis ter wereld, maar totaal ongevaarlijk voor de mens. Zijn menu bestaat uit minuscule plankton. Het dier zwemt vlak onder het wateroppervlak naar een bootje op de Lofoten. Dit is een beroemde eilandengroep in Noorwegen, en een van mijn favoriete bestemmingen.

Net als in de film...

De beelden in onderstaande video zijn meer dan indrukwekkend. Een groepje toeristen vaart in opvallend kalm water langs de eilanden. Plotseling zien ze het water bewegen. 'Iets' komt best wel hard naar ze toe zwemmen. Je hoort de verbazing van de mensen als het dier dichterbij komt. Achter het dier zie je golven, zodat je precies weet waar het dier is.

De reuzenhaai zwemt naar boot om dit even op zijn gemak te kijken. De toeristen herkennen de Basking Shark (of Brugde Shark) in het Engels als het met wijd open gesperde bek voorbij zwemt. Het dier is plankton aan vangen op deze manier. De angst bij de toeristen verandert in bewondering. Het dier laat zich goed bekijken. Maar wat zou jij denken als er iets op deze manier naar je boot zwemt?

Bekijk de video