Video: Schip van Ernest Shackleton gevonden bij Antarctica

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Schip van avonturier Ernest Shackleton bijna intact gevonden bij Antarctica

Het schip waarmee de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton strandde bij de Zuidpool is eindelijk gevonden. En wat nog meer bijzonder is dat het schip nog zo goed als intact is. Dit omdat er geen hout etende bacteriën en micro-organismen in het ijskoude water zitten. De video is dan ook ongekend fraai en biedt letterlijk een duik in het verleden.

Ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton wilde als eerste mens Antarctica over land over steken. Maar hij faalde. Zijn schip de Endurance verging in 1915, het werd verpletterd door ijs. Donald Lamont is voorzitter van het Falklands Maritime Heritage Trust en vond het wrak. ,,We hebben het al kunnen wetenschappelijk kunnen onderzoeken en filmen”,  aldus Lamont.

De zoektocht naar het schip heeft lang geduurd. Wetenschappers aan boord van de S.A. Agulhas II deed veel onderzoek naar het ijs en de weersomstandigheden in de Weddellzee. Het was vooral gericht op de invloed van klimaatverandering op het gebied.

Shackletons expeditie naar Antarctica in 1914

De avonturier Shackleton wilde al langer Antarctica oversteken. In 1914 zette hij een grote expeditie op om het continent dwars over te steken. Hij werd echter verrast door ijs. De Endurance komt in januari 1915 vast te zitten in het ijs, waarna het snel vergaat. Shackleton en zijn mannen kunnen met reddingssloepen het onbewoonde Elephant Island bereiken.

Ze wachten een aantal maanden op hulp, maar de winter eist slachtoffers. Daarom vaart Shackleton met enkele van zijn sterkste mannen naar South-Georgia. Dat tegenwoordig vooral bekend is bij natuurliefhebbers.

Het nu wereldberoemde South-Georgia

Het was een reis van bijna 1.500 kilometer. Maar hun strijd was nog niet voorbij. Ze moesten heuvelachtige South-Georgia oversteken in hartje winter. Dan konden bij Stromness uit komen en om Noorse walvisvaarders om hulp te vragen. Het lukte Shackleton, waarna hij hulp haalde. Uiteindelijk werden alle bemanningsleden gered. Al overleed Shackleton alsnog op een volgende expeditie op South-Georgia.

Je kunt nu nog een deel van de route van Shackleton lopen op South-Georgia. Ik deed het en vond het magisch. Net als de gehele rondreis langs de Falklandeilanden, South-Georgia en het Antarctisch Schiereiland. Lees hier mijn reisverhaal: Absolute Droomreis: Antarctica.

Bekijk de eerste beelden van het schip

Zie hoe het schip werd gezocht