Ga jij dit jaar een mooie reis maken buiten Europa? Dan is de kans groot dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt. Deze worden (helaas) niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Welke vaccinaties heb jij nodig voor jouw reisbestemming, wat zijn de kosten hiervoor en wanneer worden deze vergoed?

Veel voorkomende vaccinaties
Welke vaccinaties je nodig hebt, is afhankelijk van het land dat of de landen die je gaat bezoeken. Je kunt via de tool van de GGD controleren welke vaccinaties voor jouw reisbestemming verplicht zijn of aanbevolen worden. De meest voorkomende vaccinaties zijn: Gele koorts, Hepatitis A, DTP, BMR en Buiktyfus.

Gele koorts
Gele koorts is een infectieziekte die overgebracht wordt door muggen. Deze infectieziekte komt voor in delen van Zuid-Amerika en Afrika. Met een vaccinatie kun je gele koorts voorkomen. Je bent met één inenting direct levenslang beschermd.

Hepatitis A
Hepatitis A is een virus dat wordt overgebracht door het gebruik van besmet water of door onvoldoende hygiëne. Dit virus komt veel voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Met één inenting ben je een jaar beschermd, laat je je een tweede keer inenten dan ben je minimaal dertig jaar beschermd.

DTP
DTP is een afkorting van difterie, tetanus en polio. De meeste Nederlanders die na 1950 zijn geboren hebben hiervoor als kind een vaccinatie gekregen, omdat deze ziekten in Nederland vroeger ook veel voorkwamen. Ben je hier als kind al voor ingeënt, dan ben je met een herhalingsvaccinatie tien jaar lang beschermd. Heb je als kind geen vaccinatie voor DTP gehad, dan wordt een serie van drie prikken aangeraden.

BMR
BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Ook hiervoor zijn veel Nederlanders al als kind gevaccineerd, omdat deze ziekten veel voorkwamen in ons land. Je bent met één vaccinatie levenslang beschermd, dus als je als kind al bent ingeënt hoef je deze vaccinatie niet opnieuw te halen.

Buiktyfus
Buiktyfus is een virus dat wordt veroorzaakt door bacteriën. Dit virus wordt overgebracht via besmet eten of drinken. Buiktyfus komt voor in Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Met een vaccinatie ben je niet volledig beschermd, maar is het risico op infectie wel lager. De vaccinatie voor buiktyfus werkt voor ongeveer drie jaar.

Malariapillen aanbevolen
Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Deze infectieziekte komt veel voor in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Je kunt je niet laten inenten tegen malaria. Er worden malariatabletten aanbevolen. Deze beschermen je niet helemaal, maar zorgen er wel voor dat de symptomen minder heftig zijn. Je kunt de pillen preventief slikken, maar de bijwerkingen hiervan kunnen wel erg vervelend zijn. Als je malariapillen slikt op het moment dat je al geïnfecteerd bent, verminderen de symptomen ook. Als je naar een land gaat waar malaria voorkomt, is het ook verstandig om je goed in te smeren met DEET en een klamboe mee te nemen (en te gebruiken).

Vergoeding vanuit zorgverzekering
En hoe zit het met de vergoeding vanuit een zorgverzekering? Reisvaccinaties en malariapillen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De inhoud en dekking van de aanvullende zorgverzekering verschilt per verzekeraar. Als je een aanvullende verzekering wilt afsluiten is het dus verstandig om je zorgverzekering te vergelijken met andere verzekeringen.

Je hebt voor reisvaccinaties geen doorverwijzing van je huisarts nodig. Het kan wel zo zijn dat je zorgverzekeraar de kosten alleen vergoedt als je naar een gecontracteerde zorgverlener toe gaat. Controleer dus altijd in de polisvoorwaarden bij welke zorgverleners de vaccinatiekosten vergoed worden. En als je malariapillen vergoed krijgt, ben je verplicht deze te bestellen bij de online apotheek eFarma. Je hebt hiervoor wel een recept van de huisarts nodig.

Overstappen kan alleen in november en december. Heb je geen aanvullende zorgverzekering, maar wel vaccinaties en/of malariapillen nodig? Een vaccinatie kost meestal 20 tot 50 euro. Hier komen vaak nog wel consultkosten bij. Malariapillen kosten per potje vaak zo’n dertig euro, maar je kunt deze pillen meestal ook aanschaffen op je reisbestemming.