Waar kun je dit jaar op zomervakantie? De ontwikkelingen volgen zich snel op. En het ziet er naar uit dat veel landen alsnog toegankelijk zijn voor de zomervakantie. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk actuele informatie te verzamelen voor de meest populaire landen. En zal dit blijven doen de komende weken.

UPDATE: 31 juli 2020

Talloze reisorganisaties adverteren al met vakanties naar de zon. Met pakkende foto’s van goudgele stranden, blauwe baaien en meer. Maar kan het al? Is het veilig? En ben ik verzekerd?

Inmiddels zijn er genoeg landen in Europa waar je heerlijk op vakantie kunt. Waarbij vaak wel dezelfde regels gelden als bij ons. De 1,5 meter afstand is zeker ook op vakantie van toepassing. Er zijn verder veel overeenkomsten.

In veel landen zijn winkels open, net als restaurants en terrasjes. Ook veel musea zijn open of gaan binnenkort weer open. Net als hotels, attractieparken en vakantieparken. Festivals en andere grootschalige evenementen zijn (bijna) overal verboden. En het kan gebeuren dat je bijvoorbeeld met een mondkapje het openbaar vervoer in moet.

Check vooraf het reisadvies voor een land

Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is bindend. Bij code oranje worden vakanties dus nog afgeraden. Oftewel, je bent dan vaak niet verzekerd als er iets mis gaat. Bij code geel ben je wel in de meeste gevallen verzekerd. Neem voor de zekerheid contact op met je reisverzekeraar.

Meer informatie: www.nederlandwereldwijd.nl

Waar kan ik heen op vakantie?

Ver weg:

Op 31 juni maakte de overheid bekend dat ook sommige verre landen weer te bereizen zijn. Dit zijn landen die bewezen hebben het virus te hebben terug gebracht, zoals bijvoorbeeld ook in Nederland. Weg is het virus daar niet, maar op dit moment wel beheersbaar. Het gaat om veertien landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. Ook China staat op de lijst, maar van dat land is het nog niet duidelijk of het reizigers uit de EU wil toelaten.

Nederland

Mijn tip voor dit jaar is Nederland. Dit jaar kun je op vakantie in Nederland, zoals het nog nooit heeft gekund. Er zijn vooralsnog weinig buitenlandse toeristen, dus het zal overal rustiger zijn dan ook. En er zijn genoeg plekken waar je met gemak 1,5 meter (en meer) afstand kunt houden. Met name in onze fraaie natuur.

Ik heb de afgelopen weken talloze artikelen geschreven over ons land. Bijvoorbeeld over nationale parken als de Hoge Veluwe, de Biesbosch en Oosterschelde Nationaal Park. Maar ook eilanden als Texel en Schiermonnikoog bijvoorbeeld. Of musea als Het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en Naturalis. En veel meer.

Zie mijn tips voor je Vakantie in Nederland. Of bekijk mijn lijst met mooiste plekjes in Nederland.

Wil jij op vakantie in Nederland?
We genieten nu meer en meer van ons eigen land. Wil jij lekker weg in een vakantiehuisje? Een vakantiepark? Of een huisje in de natuur? Er zijn mogelijkheden te over.


Ik heb diverse websites verzameld waar je nu al je dagje uit, weekendje weg of zelfs zomervakantie kunt boeken.

België

Een vakantie naar België is dit jaar een goede optie. Naar verwachting gaan de Belgische grenzen vanaf 15 juni weer open voor toeristen en reizigers. Al is de vraag of dan ook alle restaurants open zijn. Logischerwijs gelden in België verder dezelfde regels als in Nederland.

Curaçao, Bonaire, Aruba en andere eilanden

Vanaf 15 juni is het reizen naar het Nederlands Caribisch Gebied weer mogelijk. Maar, deze landen moeten zelf nog bepalen wanneer ze open gaan voor toeristen uit Nederland. Pas dan kun je weer op vakantie naar Curaçao, Bonaire, Aruba, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. Het reisadvies verandert dan van code oranje naar code geel.

Denemarken

Denemarken sloot als een van de eerste landen de grenzen. Waardoor het aantal slachtoffers klein is gebleven. De overheid heeft aangegeven dat Nederlanders pas na de zomervakantie weer welkom zijn in Denemarken. Vanaf 27 juni kunnen weer toeristen uit Nederland naar Denemarken af reizen.

Duitsland

Opmerkelijk genoeg zijn de grenzen met Duitsland niet dicht geweest. Al werden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden, maar van 15 juni is het weer code geel. En je kunt dus met een gerust hart naar Duitsland afreizen deze zomer.

Frankrijk

Het reisadvies voor Frankrijk is op 15 juni veranderd van rood naar oranje. Oftewel, je mag weer naar het land reizen. Inmiddels zijn bars, restaurants en stranden in het grootste deel van het land al helemaal open.

Griekenland

Het reisadvies voor Griekenland gaat op 1 juli van oranje naar geel. En dus zijn dan Nederlandse toeristen weer welkom. Griekenland krijgt overal positieve reacties over hoe snel het land reageerde op de crisis. Mede daarom zijn grote delen van het land nu al weer open30Inmiddels zijn veel hotels, campings en restaurants ook weer open. Sinds15 juni zijn ook de musea weer open en alle zomerhotels. Je moet wel uiterlijk 48 uur voor vertrek het Passenger Locator Form online in vullen.

IJsland

Op 15 juni is het reisadvies voor IJsland aangepast. De overheid van IJsland reageerde ook snel op de crisis. Mede daarom gaan de grenzen vanaf 15 juni weer open voor internationale bezoekers. En is dus ook het reisadvies weer aangepast van oranje naar geel. Waardoor je veilig kunt reizen naar IJsland.

Italië

Reizen naar Italië mag vanaf 15 juni weer. Dan verandert het reisadvies naar code geel. Italië werd zwaar getroffen door het virus. Maar het land lijkt het virus onder bedwang te hebben. Vanaf 3 juni gaan de grenzen weer open voor alle internationale reizigers. En vervalt de quarantaineplicht van 14 dagen. Veel winkels zijn weer open, net als de horeca. Al verschilt het wel per regio.

Noorwegen

Het reisadvies voor Noorwegen is aangepast van oranje naar geel. Oftewel, je mag weer reizen naar Noorwegen! Noorwegen is ook grotendeels buiten de coronaproblemen gebleven. Het land heeft de restaurants open, maar wel met beperkende maatregelen.

Oostenrijk

Vanaf 16 juni is het weer mogelijk om vakantie te vieren in Oostenrijk. Het land stelt zijn grenzen weer open voor Nederlandse toeristen waardoor het reisadvies is veranderd van code oranje naar code geel. Je kunt van en naar de luchthavens van Wenen, Innsbruck en Salzburg weer vliegen. De verwachting is dat rond 1 juli alle beperkingen worden opgeheven.

Portugal

Vanaf 15 juni mag je weer op vakantie naar Portugal. Over Portugal hoorde je weinig de afgelopen tijd. Maar het aantal besmettingen is beperkt en bijvoorbeeld in de Algarve is alles alweer open.

Slovenië

Vanaf 4 juli mag je weer naar Slovenië. Waardoor je weer op reis mag naar Slovenië. Slovenië is ook open voor reizigers uit andere landen. Het land sloot snel de grenzen toen het coronovirus in Europa opdook. De restaurants zijn open, net als sommige musea en theaters.

Spanje

Een vakantie naar Spanje is weer mogelijk. Spanje werd hard getroffen door het virus. Maar ook in dit land is een dalende curve te zien. Alle terrasjes en restuarants zijn weer open. Natuurlijk wel met de regels van social distancing.

Tsjechië

Je mag weer op vakantie naar Tsjechië. Ook vanuit Tsjechië is er akkoord over het toelaten van Nederlandse reizigers. De restaurants, musea en theaters zijn open, maar wel met beperkende regels. De grenzen met Duitsland en Oostenrijk zijn open. Het vliegverkeer wordt langzaam opgestart. Je kunt dus deze zomer vakantie vieren in Tsjechië.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië werd hard getroffen door het virus. Vanaf 10 juli is het reisadvies aangepast van oranje naar geel. Oftewel, je mag weer naar Engeland, Schotland en Noord-Ierland reizen. Al gelden er beperkende maatregelen ivm corona.

Zwitserland

Ook Zwitserland is toegevoegd aan het lijstje dat je vanaf 15 juni weer mag bezoeken. De Zwitsers openen vanaf 15 juni de grenzen met Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk weer. En dan mogen dus ook Nederlanders weer op vakantie komen. Ook het vliegverkeer voor toeristen zal weer op gang komen. De restaurants, musea en attractieparken zijn dan ook weer open.

Waar kan ik (nog) niet heen?

De verwachting is dat de EU binnenkort nieuwe Corona richtlijnen zal presenteren. Waarna de meeste landen deze zullen overnemen. Al is dit niet zeker. Check dit dus goed. Ik zal deze pagina blijven updaten, dus je kunt ook op Droomplekken.nl kijken.

Kroatië

Door een opleving van het virus worden reizen naar Kroatië weer afgeraden. Op 20 juli us het reisadvies weer van code geel naar code oranje gegaan. Oftewel, alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Turkije

Het is nog onduidelijk wanneer het reisadvies voor Turkije wordt aangepast, zodat je weer op vakantie kunt. Turkije is nog zo goed als afgesloten. De overheid heeft aangegeven dat vluchten vanuit het buitenland na 20 juni weer mogelijk zijn. Waaronder ook vakantievluchten. Welke regels er gelden zijn nog niet duidelijk.

Zweden

Voorlopig blijft een vakantie naar Zweden niet mogelijk. Zweden is het buitenbeentje van Europa. Het kende geen lockdown; alle restaurants, dierentuinen en hotels bleven open.

Staat je land er niet bij?

Wil jij meer weten over deze en alle andere landen? Bekijk dan deze betrouwbare website met tips.