Waarom moet ik hier heen?

Trolltunga is wereldberoemd geworden door social media. Deze uitstekende rots is niet eenvoudig te bereiken. Het is een stevige wandeling van minstens acht uur, maar je krijgt er wel een uniek uitzicht voor terug over de omliggende fjorden.

Trolltunga in Noorwegen is een opmerkelijke steenformatie die bijna horizontaal uit het gebergte steekt. Je kunt op de steen klimmen en zo over het randje kijken naar de fjorden onder je. Het is erg populair om een foto van een afstandje te maken met slechts een persoon op de ‘tong’.

De hike naar Trolltunga wordt vaak onderschat. Hou rekening met zo’n 8 tot 10 uur wandelen (heen en terug). Langer, als je veel stops (met foto’s) maakt. Dit is een lange tocht en zeker niet ‘zomaar’ even een wandeling. Zorg dat je genoeg warme kleding bij je hebt, voor als het weer omslaat. Wat in de Noorse fjorden geregeld gebeurt. Zorg ook dat je genoeg eten en drinken bij je hebt.

Hoe ziet de excursie er uit?

Trolltunga bevindt zich zo’n 350 meter boven het Ringedalsvannet, nabij het Tyssedal (in de gemeente Odda). Vanuit Odda moet je via Tyssedal naar Skjeggedal. Je kunt zonder gids gaan, de bordjes wijzen de weg.

Het pad met een T als bewegwijzering, begint achter de Mågelibanen, de voormalige kabelbaan. Deze route is redelijk steil tot de top. Neem hier de tijd voor en geniet ondertussen vooral ook van het uitzicht.

Vanaf de top is het nog zo’n 3 uur lopen naar Trolltunga. Waarna je hetzelfde pad weer terug volgt. Gelukkig gaat dit voornamelijk bergaf; iets makkelijker dus.

Beste video Trolltunga

Overnachten onderweg

Overigens kun je via de Noorse Toeristenvereniging een hut regelen voor je overnachting. Of je neemt je tent mee en zet deze in buurt op, ook dat is mogelijk. Een overnachting in de buurt heeft voordelen. Je kunt de volgende dag dan extra vroeg bij Trolltunga zijn bijvoorbeeld. En, niet onbelangrijk, de vele toeristen voor zijn. Of juist de zonsondergang er meemaken.

Meer informatie: www.visitnorway.nl/listings/trolltunga

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.

Wandelen