Waarom moet ik hier heen?

Hoe combineer je lekker eten, eeuwenoude tradities en beroemde kunst? In het hart van Noorwegen ligt de Golden Road, waar je de tradities van de Noren kunt proeven. Letterlijk. Met kunstgalerijen, lokale kaasmakers en bakkers en veel meer.

De Gouden Route in Noorwegen. Toen ik er van hoorde, was ik nieuwsgierig. In de omgeving van Inderøya, in het hart van Noorwegen, kun je zien hoe de Noren duurzaam leven en hun tradities in ere houden.

Gulburet, aan de gouden route van Noorwegen.
Gulburet, aan de gouden route van Noorwegen. Corno van den Berg

Hij staat bekend als de ‘Golden Road’, maar de Noren noemen het Den Gyldne Omvei (de gouden omweg). Dat slaat op het feit dat je de snelweg verlaat en op zoek gaat naar vers eten, beroemde kunst en tradities van het boerenleven. Waarbij je kunt overnachten in eeuwenoude houten huizen. En dat alles in de ruige Noorse natuur.

Husfrua aan de Gouden route van Noorwegen.
Corno van den Berg

Op een schiereiland in het hart van Noorwegen werken ruim 20 lokale producenten samen om de lokale tradities in leven te houden. En om het echte Noorse plattelandsleven te laten zien.

Hoogtepunten van de Gouden Route:

SAGA

SAGA is een oude windmolen die is verbouwd tot atelier en tentoonstellingsruimte, maar vooral een zeer sfeervol hotel. Eigenaresse Elisabeth Nordeng Aanes vertelt: ,,De molen was eigenlijk rijp voor de sloop, maar dat zou echt zonde zijn. Toen ik het kocht wilde de buurman helpen. Hij kwam lachend aan met een aansteker… Dat hebben we maar niet gedaan!”
Adres: Sundsøya 11, Inderøy
Meer informatie: www.sagainderoy.com

Nils Aas Kunstverksted

Rembrandt door Nils Aas.
Rembrandt door Nils Aas. Corno van den Berg

Kunstenaar Nils Aas (1933 – 2004) is beroemd vanwege zijn beeldhouwwerken. Hij werd geboren in Inderøya en in het Nils Aas Kunstverksted kun je veel van zijn werken zien. Kunsthistoricus Solveig Viken: ,,Alsook wisselende tentoonstellingen van bijvoorbeeld schilders. Bijzonder is een beeldhouwwerk van Rembrandt dat Aas maakte van een van zijn zelfportretten. Rembrandt gold als een van zijn grote inspiratiebronnen. In onze Kunstverksted kun je ook een gratis een workshop beeldhouwen volgen.”
Adres: Nergata 12, Inderøy
Meer informatie: Nils Aas Kunstverksted

Muustrøparken

Een houten werk van Nils Aas.
Een houten werk van Nils Aas. Corno van den Berg

Het Muustrøparken ligt vlakbij de Nils Aas Kunstverksted in Inderøy. Het is een beeldenpark in de openlucht. Een tiental beelden van Nils Aas staan hier in de Noorse natuur. Waaronder enkele beroemde, zoals de eekhoorn die ooit werd gestolen. Maar ook een levensgrote eland, de visser en meer bekende werken van Aas zijn hier te zien.
Adres: Centrum van Inderøy

Gulburet

Liv Elin Olsen van Gulburet.
Liv Elin Olsen van Gulburet. Corno van den Berg

Gulburet is een prijswinnende bakkerij in een traditionele boerderij. Maar je kunt hier veel meer proeven en eten. Eigenaresse Liv Elin Olsen: ,,Ik ken de recepten van mijn moeder, maar hoorde in de regio ook goede tips om talloze soorten brood te maken. Waaronder onze beroemde Kringle (met anijs). Maar wij produceren ook koekjes, koffie en bier.” Terwijl ik hier rondstruin zie ik prachtige namen als granskuddsirop, kryddergront en rips. Oh, en lynghonning, die kan ik raden. Ongeveer dan. Het valt niet mee dat Noors, maar de meeste Noren spreken Engels.
Adres: Sandvollanvegen 391, Inderøy
Meer informatie: Gulburet – Farm shop and Bakery

Glasslåven

Hiedi Bullen.
Hiedi Bullen. Corno van den Berg

Het atelier van Heidi Bullen staat vol met glaskunstwerken, waarbij de Noorse natuur centraal staat. Heidi: ,,Het is hier zo mooi, dat moet je vastleggen in kunst vind ik. De vogels, de vlinders, enzovoort. Dus doe ik dat met glas, maar ook met keramiek.” Haar atelier ligt vlak achter Gulburet.
Adres: Sandvollanvegen 391, Inderøy
Meer informatie: Glasslåven

Øyna

Een panorama over de dorpen en meren. En een lokale keuken waar de boeren graag hun verse waren aan leveren. Øyna is een restaurant voor je lunch en je diner. Zeker in de zomer als het lekker lang licht is (erg lang licht) en je vaak zat buiten kunt eten met lekker weer. De hamburgers zijn de specialiteit van het huis.
Adres: Øynavegen 60, Inderøy
Meer informatie: Øyna – Local food with breathtaking view

Husfrua Gårdshotell

Slapen terug in de tijd in Husfrua.
Slapen, maar dan ‘terug in de tijd’ in Husfrua. Corno van den Berg

Dit hotel heeft een unieke geschiedenis. Het historische pand werd in zijn geheel verplaatst. Het maakte de reis van het lagergelegen dorp naar een heuvel met een heerlijk uitzicht. Eigenaar Per Magnus Værdal: ,,Dit is historie van Noorwegen. En nu is het een hotel waar je de sfeer van vervlogen tijden nog proeft. Met moderne gemakken als douches en dergelijke. Midden tussen de dieren als varkens, schapen en meer.”
Adres: Sakshaugvegen 44A, Inderøy
Meer informatie: Husfrua – Country farm hotel

Gangstad Gårdsysteri

Astrid Aasen.
Eén van de initiatiefneemsters: Astrid Aasen. Corno van den Berg

Eigenaresse Astrid Aasen: ,,Ik ben een van de initiatiefnemers van deze route, omdat ik zag dat alles verdween. Wij maken hier al lang diverse soorten kaas. En ijs in smaken die net even anders zijn: zoals Aquavitijs. Je kunt hier gratis kaas proeven en zo kiezen welke je lekker vindt. En het idee lukt, mijn zoon neemt de zaak over. Dus blijft het zoals het is…”
Adres: Nessetvegen 11, Inderøy
Meer informatie: Gangstad – Award winning cheese and icecream

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
De Golden Road ligt in het hart van
Noorwegen. Het vertrekpunt is Inderøy.
De dichtstbijzijnde luchthaven is
Trondheim.
 
De beste tijd:
De beste tijd is het voorjaar (met
bijvoorbeeld vers fruit) en de
zomer. Al kun je hier ook goed terecht
in de herfst.

 
Meer informatie: De Golden Road

Gesponsord door:

 

Autoroutes