Waarom moet ik hier heen?

Het Noorderlicht. Wie het Noorderlicht heeft gezien, zal het beamen. Het is één van de mooiste natuurspektakels. Dat je eens in je leven moet hebben gezien.

Noorderlicht in Noorwegen

Gordijnen van licht die dansen aan de hemel, in diverse kleuren. Dat is het Noorderlicht. Je moet het zien om te geloven. Maar wat is de beste plek? Volgens kenners is het Noord-Noorwegen.

Je kunt deze sierlijke show van Moeder Natuur zo’n beetje overal in Noorwegen zien, maar de regio rondom Tromsø wordt beschouwd als de beste. Al is de Noordkaap ook goed. En de Lofoten. Enz… Een van de redenen voor deze plekken is de nabijheid van de zee, waardoor het hier redelijk vaak onbewolkt is.

Tips om het Noorderlicht in Noorwegen te zien:

– De beste tijd is van 21 september tot 21 maart.
– De lucht moet wel (bijna) wolkenvrij en maanvrij zijn.
– Zoek een donker plekje zonder lichtverstoring. Dus niet bij een stad, dorp of een weg met auto’s bijvoorbeeld.
– Je ziet meestal geen noorderlicht voor zes uur ’s avonds, ook op donkere dagen.
– De grootste kans heb je tussen tien uur ’s avonds en één uur ’s nachts.
– Als je om zeven uur ’s avonds al het noorderlicht ziet, zal dit ’s nachts nog sterker zijn.
– Na één uur ’s nachts neemt de kans op het noorderlicht snel af, je kunt dus gaan slapen…

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Het Noorderlicht komt in diverse kleuren. Waarbij de zon een essentiële rol speelt. Als er veel zonneactiviteit is (oftewel zonne-explosies) wordt er de dag erna veel Noorderlicht voorspeld. Dit door de immense afstand….

De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen in onze atmosfeer voor botsingen zorgen. Als deze deeltjes botsen komt de kleur vrij. Als ze botsen op zuurstof (en de atmosferische druk is laag) dan kleurt het geelgroen; bij zuurstof (en zeer lage druk) wordt het rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.