Waarom moet ik hier heen?

De Salkantay Trek is een goed alternatief voor de Inca Trail naar Machu Picchu . Deze meerdaagse route voert langs de Salkantay door de Andes op meer dan 4.000 meter hoogte. De Salkantay Trek is ruiger, lastiger en vooral rustiger. Dit is de Andes op zijn best.

De Salkantay Trek is een van de vele Inca Trails; dit zijn de voormalige handelroutes van de Inca’s. De meest populaire is de Inca Trail naar Machu Picchu. Deze tocht naar Machu Picchu is 39 km lang en vaak druk. Waardoor je beleving minder is. Je kunt hem helemaal lopen of gedeeltelijk. Dit moet met een gids.

De Salkantay Trek in het hoogland van Peru.
De Salkantay Trek in het hoogland van Peru. Corno van den Berg

Maar er zijn ook genoeg andere Inca Trails om te wandelen, zoals de meerdaagse Salkantay Trek. Dwars door het Andes-gebergte. Het pad is smal, soms steil en dan weer relatief vlak. Over weides, bossen en rotspartijen. Door morenes, langs meren en gletsjers. Het pad voert omhoog. Mist hangt links en rechts tegen de bergen aan. Waardoor deze trektocht meer dan intrigerend is.

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Een paardentocht op de hoogvlakte van Salkantay in Peru.
Op deze route worden veel paarden gebruikt. Corno van den Berg

Een bordje onderweg laat zien dat je de Salkantay passeert, die met 6.271 meter boven alles uit torent. Hij is geregeld gehuld in sneeuw en mist. Vanaf hier gaat het pad weer naar beneden.

Zelf lopen of met een paard?

Je kunt zelf met je rugzak lopen, maar ook een paard meenemen. En als je moe wordt, daar zelf even op gaan zitten. Het is een fijne afwisseling, al is wandelen eigenlijk wel het best om dit gebied optimaal te ervaren.

Alpaca's tijdens de Salkantay Trek in het hoogland van Peru.
Alpaca’s onderweg tijdens de Salkantay Trek. Corno van den Berg

Het is intrigerend hoe de Inca’s en andere volkeren hier hebben overleefd. Op het vlakkere land, zoals in hun hoofdstad Cusco, maar ook in de bergen. Net als de dieren trouwens. Wie goed oplet kan een paar vizcacha’s rond zien scharrelen over de rotsen. Deze knaagdieren lijken op groot uitgevallen chinchilla’s en hebben een indrukwekkende krulstaart.

De Salkantay-trek in Peru.
Onderweg op de Salkantay-trek in Peru. Corno van den Berg

Wie de Salkantay doet wordt op slag verliefd op de Andes. Zo puur, zo groots in meerdere betekenissen. Na uren wandelen komt de lodge in zicht. Geen weg, geen auto’s. Met continu uitzicht op gletsjers en alpaca’s. En de camping roept…

Bekijk ook deze video van de Salkantay Trek:

Salkantay Trek Trail video

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.


Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Wandelen