Waarom moet ik hier heen?

De Salkantay Trek is een goed alternatief voor de Inca Trail naar Machu Picchu . Deze meerdaagse route voert langs de Salkantay door de Andes op meer dan 4.000 meter hoogte. De Salkantay Trek is ruiger, lastiger en vooral rustiger. Dit is de Andes op zijn best.

De Salkantay Trek in het hoogland van Peru.
De Salkantay Trek in het hoogland van Peru. Corno van den Berg

De Salkantay Trek is een van de vele Inca Trails; dit zijn de voormalige handelroutes van de Inca’s. De meest populaire is de 39 km lange trekking naar Machu Picchu. Je kunt hem helemaal lopen of gedeeltelijk. Dit moet met een gids.

Een paardentocht op de hoogvlakte van Salkantay in Peru.
Op deze route worden veel paarden gebruikt. Corno van den Berg

Maar er zijn ook genoeg andere Inca Trails om te wandelen, zoals de meerdaagse Salkantay Trek. Het pad is smal, soms steil en dan weer relatief vlak. Over weides, bossen en rotspartijen. Door morenes, langs meren en gletsjers. Het pad voert omhoog. Mist hangt links en rechts tegen de bergen aan.

Een bordje laat zien dat je de Salkantay passeert, die met 6.271 meter boven alles uit torent. Hij is geregeld gehuld in sneeuw en mist. Vanaf hier gaat het pad weer naar beneden.

Alpaca's tijdens de Salkantay Trek in het hoogland van Peru.
Alpaca’s onderweg tijdens de Salkantay Trek. Corno van den Berg

Het is intrigerend hoe de Inca’s en andere volkeren hier hebben overleefd. Op het vlakkere land, zoals in hun hoofdstad Cusco, maar ook in de bergen. Net als de dieren trouwens. Wie goed oplet kan een paar vizcacha’s rond zien scharrelen over de rotsen. Deze knaagdieren lijken op groot uitgevallen chinchilla’s en hebben een indrukwekkende krulstaart.

De Salkantay-trek in Peru.
Onderweg op de Salkantay-trek in Peru. Corno van den Berg

Wie de Salkantay doet wordt op slag verliefd op de Andes. Zo puur, zo groots in meerdere betekenissen. Na uren wandelen komt de lodge in zicht. Geen weg, geen auto’s. Met continu uitzicht op gletsjers en alpaca’s. En de camping roept…

Salkantay Trek Trail video

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

De hoogtepunten van Peru

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.


Het onbekende noorden van Peru

Gocta Falls. Ik had er weleens een foto van gezien. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Die over een rotswand valt in het regenwoud. Dat moet ik van dichtbij zien. Sterker nog, ik wil er in zwemmen.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Wandelen