Waarom moet ik hier heen?

De lijnen van Nazca behoren tot de meest bijzondere kunstwerken op aarde. De lijnen vormen dieren. Zoals een kolibrie, een aap, een hond, maar ook een orka. De meesten zijn honderden meters lang. Maar de immense figuren in het landschap zijn ook erg mysterieus.

De Nazca-lijnen in Peru behoren tot de meest bijzondere plekken op aarde. Waar talloze tekeningen van dieren te zien zijn. In de omgeving van Nazca vind je talloze wonderlijke, en vooral immens grote tekeningen op de grond. In totaal zijn er zo’n 800 tekeningen te zien, al is niet alles even duidelijk zichtbaar. Die je het beste vanuit de lucht kan zien. Er worden dan ook talloze rondvluchten met kleine vliegtuigjes aangeboden.

Welke figuren kan ik zien?

Het meest beroemd zijn een aap, een spin, een slak, een leguaan, een orka en een astronaut…. En diverse lama’s. Maar ook bomen en bloemen bijvoorbeeld.

Ook liggen hier honderden geometrische vormen, alsook duizenden lijnen waarvan we de betekenis dus nog niet weten. Het meest opvallende is misschien wel dat je ze vanaf de grond niet of nauwelijks kunt zien.

Astronaut bij Nazca lijnen.
Astronaut bij Nazca lijnen. Diego Delso

Nieuwe vondsten in november 2019

Wetenschappers hebben in november 2019 ruim 140 nieuwe Nazca-lijnen in Peru ontdekt. Zij deden dit vooral met satellieten en AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Het bedrijf IBM scande de vele foto’s van satellieten. En keek naar onregelmatigheden of juist verbindingen die met het blote oog niet te zien zijn. Waarna talloze tekeningen tevoorschijn kwamen, die de afgelopen 2.000 jaar niet door mensen zijn opgemerkt.

Bekijk een video van de nieuwe vondsten:

Vondsten Nazca-lijnen

De nieuwe tekeningen zijn lang niet altijd duidelijk. Sommige zijn honderden meters lang, andere slechts vier meter bijvoorbeeld. Een van de opvallendste nieuwe vondsten zijn diverse mensachtige figuren. En diverse dieren. waaronder een soort dinosaurus. Al zou dat bijzonder zijn omdat de indianen die dit 2.000 jaar geleden maakten niet van het bestaan van deze dieren zouden kunnen weten, toch?

Een van de nieuw ontdekte Nazca-lijnen.
Een van de nieuw ontdekte Nazca-lijnen. Yamagata University

Waarom zijn de Nazca lijnen gemaakt?

Wetenschappers weten nu nog niet waarom de Nazca lijnen in het zuiden van het land zijn gemaakt. Geogliefen? Of beter; aardtekeningen? Tekeningen die zijn gemaakt op de grond. Door bijvoorbeeld aarde of stenen te plaatsen of juist te verplaatsen.

Ook de makers van de lijnen zijn nog relatief onbekend. Volgens wetenschappers zijn de lijnen ergens tussen 200 voor en 900 na Chr. vervaardigd door de toen hier levende Nazca- en Paraca-indianen. Maar veel meer is er niet bekend.

Een enorme spin?
Een enorme spin? Lisa Weichel

Je moet op een hoge heuvel gaan staan of ze vanuit de lucht zien. Dan pas begrijp je hoe bijzonder het is. Er zijn talloze excursies. Denk aan wandelingen langs sommige geogliefen, alsook een klim naar een heuvel. Waarbij je dus een fraai uitzicht hebt over de tekeningen. En je kunt in een klein vliegtuigje stappen om ze vanuit de lucht te zien. Maar, de makers hadden die vliegtuigjes niet, dus waarom maakten ze dit?

Bijzonder is dat het in dit gebied bijna altijd windstil is. En er valt vrijwel geen regen, zodat de Nazca-lijnen duizenden jaren bewaard bleven. Waardoor de lijnen nog opvallend genoeg in goede kwaliteit zijn.

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Bekijk hier een video over de Nazca lijnen:

Beste foto's, beelden, tips en bezienswaardigheden van de Nazca lijnen

Tips voor een rondvlucht met een vliegtuig:

– Zorg dat je bij een raampje zit, zodat je optimaal zicht hebt op deze unieke figuren in het landschap.
– Ga vroeg in de ochtend of in de middag. Door de lage zon zie je de schaduwen van dieren stukken beter. Op het heetst van de dag staat de zon te hoog en ziet alles er dus veel vlakker uit.
– Check vooraf online de reputatie van de maatschappij waarmee je wilt vliegen. Ze zijn niet allemaal even goed helaas. En er zijn diverse ongelukken in het verleden geweest. Waarbij diverse doden waren te betreuren.

Waar liggen de Nazca lijnen?

De lijnen strekken zich uit over een gebied van zo’n 80 kilometer tussen Nazca en Palpa, 400 kilometer ten zuiden van Lima.

Meer informatie: www.nascaperu.com

Ook naar Peru?

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...


De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.

Kunstwerken