Waarom moet ik hier heen?

De lijnen van Nazca behoren tot de meest bijzondere kunstwerken op aarde. De lijnen vormen dieren. Zoals een kolibrie, een aap, een hond, maar ook een orka. De meesten zijn honderden meters lang. Maar de immense figuren in het landschap zijn ook erg mysterieus.

Wetenschappers weten nu nog niet waarom de Nazcalijnen in het zuiden van Peru zijn gemaakt. Geogliefen? Of beter; aardtekeningen? Tekeningen die zijn gemaakt op de grond. Door bijvoorbeeld aarde of stenen te plaatsen of juist te verplaatsen.

Ook de makers van de lijnen zijn nog relatief onbekend. Volgens wetenschappers zijn de lijnen ergens tussen 200 voor en 900 na Chr. vervaardigd door de toen hier levende Nazca- en Paraca-indianen. Maar veel meer is er niet bekend.

Is dit een aap, een kikker of iets anders?
Is dit een aap, een kikker of iets anders?

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Welke figuren kan ik zien?

Het meest beroemd zijn een aap, een spin, een slak, een leguaan en een orka. En diverse lama’s. Maar ook bomen en bloemen bijvoorbeeld.

Ook liggen hier honderden geometrische vormen, alsook duizenden lijnen waarvan we de betekenis nog niet weten. Het meest opvallende is misschien wel dat je ze vanaf de grond niet of nauwelijks kunt zien.

Een enorme spin?
Een enorme spin? Lisa Weichel

Je moet op een hoge heuvel gaan staan of ze vanuit de lucht zien. Dan pas begrijp je hoe bijzonder het is. Er zijn talloze tours. Denk aan wandelingen langs sommige geogliefen, alsook een klim naar een heuvel. En je kunt in een klein vliegtuigje stappen om ze vanuit de lucht te zien. Maar, de makers hadden die vliegtuigjes niet, dus waarom maakten ze dit?

Bijzonder is dat het in dit gebied bijna altijd windstil is. En er valt vrijwel geen regen, zodat de Nazca-lijnen duizenden jaren bewaard bleven. En dus nog opvallend genoeg in goede kwaliteit zijn. De lijnen strekken zich uit over een gebied van zo’n 80 kilometer tussen Nazca en Palpa, 400 kilometer ten zuiden van Lima.

In de omgeving van Nazca vind je talloze wonderlijke, en vooral immens grote tekeningen op de grond. Die je het beste vanuit de lucht kan zien. Er worden dan ook talloze rondvluchten met kleine vliegtuigjes aangeboden.

Beste foto's, beelden, tips en bezienswaardigheden van de Nazca lijnen

Tips voor een rondvlucht:

-Zorg dat je bij een raampje zit, zodat je optimaal zicht hebt op deze unieke figuren in het landschap.
-Ga vroeg in de ochtend of in de middag. Door de lage zon zie je de schaduwen van dieren stukken beter dan op het heetst van de dag bijvoorbeeld.
-Check vooraf online de reputatie van de maatschappij waarmee je wilt vliegen. Ze zijn niet allemaal even goed helaas.

Meer informatie: www.nascaperu.com

Ook leuk!

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...


De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.

Kunstwerken