blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Lublin

Deze stad in het oosten van Polen is ongekend rijk aan historische gebouwen

Lublin is een fraaie Renaissance stad in het oosten van Polen. Maar deze stad lag ooit in het centrum toen Polen het grootste rijk van Europa was. Mede hierdoor is Lublin een stad met een rijk verleden. Die opvallend goed bewaard is gebleven.

Het fraaie Lublin is perfect voor een stedentrip. Het is een stad met een rijk verleden. Die ook wel aanzet tot nadenken. Vanuit Lublin kun je goed de omgeving ontdekken. Er is genoeg te zien en te beleven in deze regio.

Tegenwoordig is Lublin een stad waar je lekker kunt dwalen door het historische centrum. Die door de meeste reizigers nog wordt overgeslagen. Het is een zeer compacte stad en opvallend kleurrijk. Met onder meer een opvallend grote Joodse wijk. Al is daar niet al te veel van over door de Tweede Wereldoorlog. Een verleden die hier nog voelbaar is.

Ik ging enkele dagen op pad in de stad en omgeving. De prijzen van eten en drinken zijn hier nog opvallend laag. Ik heb complete en vooral goede maaltijden voorgeschoteld gekregen voor een paar euro. Terwijl koffie en bier ongeveer de helft kost ten opzichte van ons land. Wat ook voor de hotels geldt.

Ik sliep in een vijf sterren hotel middenin de stad, voor veel minder geld dan ik gewend ben. En ik ontdekte enkele unieke attracties. Ik deel hier graag mijn beste tips voor de stad. Dit zijn volgens mij de mooiste bezienswaardigheden van Lublin.

Kasteel van Lublin

Het Kasteel van Lublin zie je al van verre opdoemen. Het ligt aan de rand van het historisch centrum en beschermt al eeuwen de mensen in de stad. De woontoren, ook vaak donjon genoemd, en de kapel in het kasteel stammen uit de 13e eeuw, waardoor dit het oudste deel van Lublin is. Het werd gebouwd door Koning Casimir III. Grote delen zijn in de 19e eeuw herbouwd. Het kasteel is ook gebruikt als gevangenis, maar ook bijvoorbeeld door de Russische Geheime Dienst.

Vanaf de toren heb je een heerlijk uitzicht op de stad. Hiervoor moet je een steile trap beklimmen met een laag plafond. Ook kun je de kapel bezoeken. Hiervoor heb je een entreebewijs nodig. Deze kun je ter plekke kopen.

Kapel van de Heilige Drie-Eenheid

De Kapel van de Heilige Drie-Eenheid in Lublin. ©Corno van den Berg

De Kapel van de Heilige Drie-Eenheid in Lublin is een van de absolute trekpleisters. Zodra je de kapel binnen komt zie je talloze fresco’s. Deze kapel in Lublin is een bezoek meer dan waard. Deze kapel stamt uit de 14e eeuw, terwijl de fresco’s uit de 15e eeuw stammen. Ze zijn diverse keren gerestaureerd en zeer indrukwekkend. Je mag hier foto’s maken, maar wel zonder flits.

Op alle wanden zie je tekeningen die volgens geleerden vooral christelijke voorstellingen zijn. Waarbij er verschillen zijn tussen interpretaties uit het Oosten en westerse opvattingen. Als je goed kijkt zie je ook in een fresco een inscriptie over het tekenen van de Unie van Lublin in 1569 op een muur. Deze hofkapel is echt een ontdekplek, waar je je ogen uit kijkt.

Kelder onder de Fortuna

De wonderlijke Kelder onder de Fortuna in Lublin. ©Corno van den Berg

Bij het marktplein in Lublin vind je iets bijzonders. Via een trappetje kun je een van de vele kelders onder de stad ontdekken. Maar dit is geen gewone kelder. Dit huis behoorde toe aan Jan Lubomelski, een edelman die uit een belangrijke familie stamde. Hij gebruikte de oude wijnkelder als het beruchte politieke achterkamertje. 

In de kelder zie je 10 tekeningen die op de muren van het gewelf zijn aangebracht. Het zijn tekeningen van filosofen, maar ook over deugden als afgunst. Ze stammen waarschijnlijk uit de 16e eeuw. De afkomst is (nog) niet geheel duidelijk. Er wordt volop onderzoek naar de tekeningen gedaan.

Adres: Rynek 8, Lublin

Sint-Johanneskathedraal

De Sint-Johanneskathedraal in Lublin is imposant, zowel van buiten als van binnen. Deze kerk werd tussen 1592 en 1617 gebouwd in typische barokarchitectuur. Waardoor het een van de eerste barokke kerken in Polen was. Sinds 1992 is het de kathedraal van het aartsbisdom Lublin. Hij is gewijd aan Johannes de Doper. 

Het meest bijzondere volgens veel katholieken is de kopie van de beroemde de icoon van de Zwarte Madonna van Częstochowa. In 1949 zagen gelovigen hier rode bloeddruppels uit de ogen van Maria komen. Waarna een ware stormloop op de icoon ontstond. De communistische gezag liet vervolgens de bisschop verklaren dat er geen wonder was. Waarna de stad werd afgegrendeld. En het langzaam rustig werd rondom de afbeelding. 

Adres: Królewska 10, Lublin

Krakauer Poort

De Krakauer Poort heet in het Pools Brama Krakowska. De poort is een van de drie behouden stadspoorten in Lublin. Het is tegenwoordig de toegangsweg naar het centrum van de stad. De oudste delen stammen uit de 14e eeuw. In de 17e eeuw kreeg het de opvallende witte toren. Tegenwoordig zit het Stadsmuseum van Lublin in de toren.

Trompet speler op nieuwe stadhuis

De dagelijkse trompetspeler op het blakon in Lublin. ©Corno van den Berg

Elke dag speelt een trompettist zijn tonen horen vanaf het balkon van het nieuwe stadhuis. Dit gebeurt om klokslag 12 uur in de middag. Deze traditie is al meer dan 400 jaar oud.

Oude Joodse Begraafplaats

Lublin telt diverse begraafplaatsen. De Oude Joodse Begraafplaats ligt tussen Kalinowszczyzna en Sienna Straat. Als je over de begraafplaats loopt kijk je uit over de oude stad. De begraafplaats is volledig omgeven door een hoge zeventiende-eeuwse muur. Dit was ooit een burcht in de middeleeuwen, vandaar dat deze op een heuvel ligt.

De Oude Joodse Begraafplaats in Lublin. ©Corno van den Berg

Volgens het Joods geloof mogen graven niet worden opgeruimd. Mede daardoor zie je hier opvallend veel kapotte graven, die bijvoorbeeld overwoekerd zijn. Of zelfs beschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het meest in het oog springende graf is van de Joodse geleerde Yaakov Yitzchak. Hij is een van de belijders van de ultraorthodoxe richting binnen het jodendom; het Chassidisme. Je kunt deze begraafplaats met een gids bezoeken.

Lekker overnachten in Lublin

Om alles te verkennen heb ik meerdere dagen in de stad doorgebracht. Dit was in het centrum, zodat ik alles te voet kon doen. Ik zag online dat er veel kleine hotels, handige appartementen en vakantieverblijven zijn die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je relatief goedkoop kunt boeken.

Steen van Ongeluk

Maak kennis met de Stone of Misfortune, oftewel de Steen van Ongeluk. Je ziet hem vanzelf liggen als je door het stadscentrum loopt. Volgens de verhalen brengt de steen al eeuwenlang ongeluk aan mensen in de stad. De ellende begon toen een onschuldige werd onthoofd. Een van de bekendste slachtoffers is een bakker die de steen gebruikte om te bakken. Als je hier bent dan hoor je de verhalen vanzelf. Let ook op het bord boven de steen. Je vindt de steen op de hoek van de Jezuicka straat.

Dominicanenkerk

De Dominicanenkerk... ©Corno van den Berg

De Dominicanenkerk wordt ook wel Basiliek van Sint-Stanislaus uit Szczepanow genoemd. Deze basiliek stamt uit 1342. Het is tevens de kloosterkerk van de Dominicanenorde in Lublin. Later werd hij diverse keren verbouwd. Als je de kerk bezoekt let dan op de schildering van Lublin over de stadsbrand in 1719. Dan krijg je een goed beeld van hoe de stad er toen uit zag. En dat was zeer fraai.

Trinitarian Toren

Dominicanenkerk en de Trinitarian Toren. ©Corno van den Berg

De Trinitarian Toren wordt ook vaak de Trinity Tower genoemd. Hij staat naast de Dominicanenkerk. En je loopt er onderlangs om de stad in te gaan. Deze toren stamt uit 1819. De Jezuïeten huisvesten in het gebouw.

Synagoge Chachmei Lublin Yeshiva

De synagoge werd gebouwd in 1930. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge geplunderd en voor een deel vernield. Hij is weer in ere hersteld, waarna in 2007 een grootse opening plaats had. Je kunt de synagoge bezoeken. Hij ligt naast het Hotel Ilan.

Steegje bij Kowalska Straat

Steegje bij Kowalska Straat ©Corno van den Berg

De Kowalska Straat is een van de vele straten in Lublin. In de straat vind je een steegje met een trap tussen de bomen en struiken door. Met daar foto’s van wisselende exposities. Waaronder Joden uit het verleden. Je ziet hoe de mensen hier leefden, alsook portretten van de mensen zelf.

Lipowa begraafplaats

De Lipowa begraafplaats is de oudste begraafplaats van Lublin. Sinds 1792 liggen hier al mensen begraven. Door de eeuwen heen is de begraafplaats erg gegroeid. Zo kun je hier een groot Katholiek deel bezoeken, maar ook een Orthodox deel. En een militair deel. Met bijvoorbeeld overleden soldaten uit zowel de Eerste Wereldoorlog als uit de Tweede Wereldoorlog. Met onder meer soldaten die nooit zijn geïdentificeerd.

Adres: Lipowa 16

Centre for the Meeting of Cultures

De stadsimker in Lublin. ©Corno van den Berg

Het Centre for the Meeting of Cultures is het Cultureel Centrum van Lublin. Het stamt uit 2012 en is een van de grootste in Europa. Naast een concertzaal en een bioscoop vind je er op het dak een imker. Deze stadsimker doet onderzoek naar de bijen in de stad. En probeert te achterhalen waar de dieren hun stuifmeel vandaan halen. Je kunt bij hem verse honing kopen.

Adres: Plac Teatralny 1

Perła brouwerij

De Perła brouwerij werd opgericht in 1844 in de verlaten ruïnes van een klooster. In 1846 werd begonnen met het brouwen van bier, in 1914 werd een tweede brouwerij geopend. Het is een van de grootste regionale brouwerijen in Polen. Je kunt hier een rondleiding volgen en natuurlijk de diverse bieren proeven. Dit kan met een typisch Poolse maaltijd.

Adres: Bernardyńska 15

Majdanek

Majdanek

Majdanek was een concentratiekamp net buiten Lublin. Het was ook een vernietigingskamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de 100.000 en 300.000 mensen zijn vermoord. Dit waren voornamelijk Joden, maar ook krijgsgevangenen en verzetsstrijders. Je kunt het kamp bezoeken en onder meer diverse barakken zien. Waaronder een barak vol met schoenen van de doden. Er is ook een imposant Gedenkmonument met in het midden asresten van duizenden mensen. Een bezoek aan dit voormalig kamp is zeer indrukwekkend en ook wel beklemmend.

Camping en fietsen

Lublin heeft een camping bij het meer van Zemborzycki. Vanuit deze groene omgeving kun je eenvouidg per huurfiets naar de oude stad fietsen. Er is een speciaal fietspad aangelegd. Met de fiets is een goede manier om ook de stad te verkennen.

De regio van Lublin

Lublin is de hoofdstad van de provincie Lubelskie, op de grens met Oekraïne. Deze regio is vooral bekend geworden door de Poolse edelman Jan Zamoyski. Deze staatsman bouwde in de regio een complete stad op zo’n 80 kilometer afstand: Zamość. Ook liet hij diverse paleizen in de regio bouwen. Je kunt zowel de stad Zamość als de paleizen eenvoudig verkennen vanuit Lublin.

Lublin bezoeken

Lublin is eenvoudig te bereiken met een directe vlucht vanuit Eindhoven Airport. De vliegduur is iets meer dan twee uur. Het kan ook via de hoofdstad Warschau.

alle 9 artikelen over Polen

Bekijk alle artikelen