Corno van den Berg©2021

De wilde dieren van de Seychellen

Reuzenschildpadden die op hun gemak voorbij lopen. Talloze vogels, maar ook vreemde vleerhonden. En onderwater struikel je over de zeeschildpadden, roggen en haaien. Bizar mooi.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Reuzenschildpadden die op hun gemak voorbij lopen. Talloze vogels, maar ook vreemde vleerhonden. En onderwater struikel je over de zeeschildpadden, roggen en haaien. Bizar mooi.

Maatwerk in Verre Rondreizen‎

De Seychellen! Ontdek de meer dan 100 graniet- en koraaleilanden die wel The Islands of Love worden genoemd.

Het is een paradijs voor de natuurliefhebber. Met bijzondere dieren op het land, maar ook voor de watersportliefhebber, bijna alle stranden zijn omgeven door prachtige koraalriffen.

Ontdek het zelf: NBBS.nl


De wonderlijke natuur van de Seychellen

Immense landschildpadden van driehonderd kilo. Hun broertjes kom je onderwater zo’n beetje overal tegen, net als roggen en haaien. En ik bezoek het unieke Bird Island.

Een reuzenschildpad op het strand van Curieuse Island.
Een reuzenschildpad op het strand van Curieuse Island. Corno van den Berg
Jurassic Park. Het is mijn eerste associatie met het vreemde geluid dat ik hoor. Alsof ik een dinosaurus hoor. Op twee meter van mijn kamer op een van de eilanden op de Seychellen is het een kabaal van jewelste. Een vrouwtje wordt belaagd door maar liefst drie mannetjes. Elk van ruim 300 kilo.

 
Dit zijn de beroemde reuzenschildpadden van de Seychellen. Immens groot, log, maar ook anders dan welk dier dan ook.

Ik word omsingeld, alsof ik de attractie ben hier.

Ze kijken me even aan. Even maar, want het is paarseizoen. En tijd is kostbaar; de vrouwtjes zijn maar een korte periode ontvankelijk. En dan moeten deze reuzen weer een heel jaar wachten.
 
Al hebben ze de tijd, sommige dieren worden wel 200 jaar oud. Ik ga even zitten. Hmm, ik voel me bijna een voyeur. Bij deze dieren gaat alles in slow-motion. Zelfs het paren. Wonderlijk.

Eiland hoppen op de Seychellen

Ook zin om te genieten van parelwitte stranden, wuivende palmbomen, een azuurblauwe zee en ongerepte natuur? Met NBBS kun je de paradijselijke eilandengroep van de Seychellen bezoeken.

Je kunt zelf eilandhoppen en zo twee of drie van de eilanden bezoeken. Combineer bijvoorbeeld Mahé en Praslin. Of Praslin, La Digue en Mahé met elkaar. Aan jou de keuze.

Ga ook Eilandhoppen op de Seychellen

Mijn ontmoeting met mijn nieuwe vriend:

,,Wij hebben twee keer zoveel schildpadden als inwoners. Welk land kan dat zeggen?” Aan het woord is gids Robin. De zon heeft zijn gezicht verweerd, maar zijn ogen kijken extreem helder. Hij heeft het niet zo op drukke steden met mensenmassa’s. Hij wil frisse lucht, een eindeloos uitzicht en ‘no hassle’. Dus verhuisde hij naar een unieke plek.

Felgeel, helderblauw en donkerblauw; strand, zee en lucht. Dit moet Paradise Island zijn. Maar het is Bird Island, de naam zegt het al. Dit is niet het domein van toeristen, maar van vogels. Hier broeden jaarlijks tussen april en oktober ongekend veel vogels. Waaronder honderdduizenden opaalsterns (Engels: white tern) en noddy’s (brown noddy).

De Seychellen liggen erg afgelegen. Waardoor de natuur zich anders heeft ontwikkeld. En, de dieren zijn hier nooit bejaagd en dus ook niet bang voor mensen. Dat is wel handig bij het maken van foto’s; ze blijven gewoon zitten. De schildpadden trekken zich helemaal niets van je aan.

Bird Island op de Seychellen.
Bird Island op de Seychellen. Corno van den Berg

Totdat het te warm wordt. Dan gaan de kolossen onder een struik liggen voor een siësta. Uitgeteld hangen de poten uit het schild, de lange nek en kop op het zand. Een heerlijk beeld. En eerlijk is eerlijk, ook wel een goed idee. Al doe ik het aan het strand. Met mijn voeten in het verkoelende water.

Een vogelparadijs

Voor de vogels maakt de zon niet uit. Het is april, ze kwetteren de hele dag door in hun zoektocht naar de ideale broedplek. Er zijn er al best veel. Robin geeft een tip; ,,Ga vlak voor zonsondergang naar het uiterste puntje van het eiland. Ik zeg niet waarom.”

Een paartje opaalsterns.
Een paartje opaalsterns. Corno van den Berg

Zoiets intrigeert me wel. Aan het einde van de dag loop ik door de branding. Er is verder niemand. Opnieuw is er kabaal. Veel kabaal. En opnieuw kan ik het niet duiden, al is het nu vooral de locatie. Ik kijk in de lucht en zie een immense zwerm vogels aankomen. Het zijn er duizenden, die boven het eiland gaan cirkelen. De sternen maken zich op voor het paarseizoen. Wat een schouwspel….

Mimo duikt het heldere en vooral warme water in. Hij is rastafari, zoals heel veel mannen hier. Als ik hem vraag of het de manier van leven op de Seychellen is reageert hij trots. ,,Het is hier tropisch warm; haast is nergens voor nodig,” zegt hij met een fraai accent. Hij bindt zijn dreadlocks bij elkaar en lacht.

Zonsondergang op de Seychellen.
Zonsondergang op de Seychellen. Corno van den Berg

Snorkelen met soepschildpadden

Nu is het mijn beurt om te snorkelen. Overal zijn vissen en dan ineens is er een stofwolk. Dat is gek onderwater… Het blijkt een rog van ruim anderhalve meter te zijn, die voedsel zoekt op de bodem van de Indische oceaan. En dat gaat met grof geweld. Andere vissen zoeken naar restjes, maar blijven wijselijk op een afstand. Het ondiepe water is warm en extreem helder.

Iets verderop zwemmen vier soepschildpadden voorbij. Ze zijn niet bang, zelfs een beetje nieuwsgierig. Ik word omsingeld, alsof ik de attractie ben. Het zijn deze ontmoetingen die je als snorkelaar of duiker het liefst voor je masker wilt. En die voor altijd in je herinneringen blijven. Het is de wondere wereld van de Seychellen.


Foto-Album

De dieren op de Seychellen zijn nooit bejaagd, dus ook niet echt bang. Waardoor je ze ook goed kunt fotograferen. Kijk maar: