Corno van den Berg©2021

De leukste excursies in Litouwen

Een ballonvaart boven de hoofdstad Vilnius. Op zoek naar de Heuvel der Kruisen die op social media erg populair is. En een rondleiding van een non door een eeuwenoud klooster. Dit is Litouwen op zijn best….

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Na ruim een week rondreizen maak ik de balans op. Wat vond ik nou eigenlijk het leukste aan Litouwen? Naast de hoofdstad Vilnius kom ik op nog drie dingen.

Een ballonvaart over boerderijen, maar ook boven de hoofdstad Vilnius. En ik ga op zoek naar de Heuvel der Kruisen die op social media erg populair is. De rondleiding van een non door een eeuwenoud klooster is bijzonder.

Litouwen: ‘Real is beautiful’

Litouwen: lid van de EU, je betaalt er met de euro, en toch weten zo weinig mensen er meer van… De bestemming leent zich uitstekend voor een fly-drive om kennis te maken met dit veelzijdige en ‘jonge’ land.

Bijzondere citytrip? Kies dan voor Vilnius, de bruisende hoofdstad van Litouwen met meer dan 500.000 inwoners. Litouwen is uitstekend bereikbaar met meerdere directe vluchten per week vanaf Amsterdam en Eindhoven.


Kijk voor meer informatie op: www.lithuania.travel/en


Wat kan ik doen in Litouwen?

,,Dit is de enige hoofdstad waar je met een luchtballon overheen mag vliegen.” Dat hoorde ik en wilde gelijk instappen. Later hoorde ik dat het ook in Kopenhagen kan, maar verder in geen enkele andere hoofdstad.

De kapitein van de luchtballon.
De kapitein van de luchtballon. Corno van den Berg

In een luchtballon boven Vilnius

De zon schijnt, er is weinig wind en langzaam worden de luchtballonnen uitgerold en gevuld met warme lucht. Ik sta aan de oever van een rivier net buiten Vilnius in Litouwen. Het is een zomeravond; er heerst een gemoedelijke sfeer. De eerste ballon kiest het luchtruim.
 
Plots is er een drukte van belang. De ballon komt snel omhoog en ik zie dat de touwen strak komen te staan. De kapitein kijkt me aan. Hij ziet mijn vastberaden blik. Nee, ik twijfel niet. Ik klim over de rand en ben er klaar voor.

Het is prachtig, maar niet helemaal wat ik bedoel.

We schieten de lucht in, althans zo voelt het. De mensen onder me worden kleiner en kleiner. En voor me openbaart zich Vilnius. Vliegen boven de historische stad; wat is er nou mooier?

Luchtballons boven Vilnius.
Luchtballonnen boven Vilnius.Corno van den Berg

Ik herken diverse gebouwen die ik te voet heb bezocht. Maar nu pas zie ik hoe goed het oude deel bewaard is gebleven. Het zachte zonlicht geeft alles een extra rode gloed. Ik hoor het suizen van de wind en geroezemoes onder me.
 
Maar er is veel meer te zien. Ik vlieg over buitenwijken, bossen en het platteland van Litouwen. Enkele mensen op boerderijen zwaaien en ik zie enkele reeën zoeken naar eten. Maar het meest bijzonder zijn de vergezichten.
 
We landen vlakbij de grens met Wit-Rusland. Ik voel de adrenaline nog overal als ik uitstap. De kapitein opent een fles bubbels. Hoog tijd om middenin een weiland te proosten op de behouden vlucht. ja, dit is wel een van de leukste excursies in Litouwen. Dat moet wel.

Eerdere reisverhalen over Litouwen
Dit is het vierde reisverhaal van mijn reis door Litouwen. Lees ook:
 
Litouwen; EU-land, maar relatief onbekend

Litouwen is misschien wel het minst bekende land in de Europese Unie. Maar eenvoudig (en snel) vanuit Schiphol te bereiken. Je kunt er gewoon met je euro’s betalen. Met goede wegen en een geheel eigen keuken.
Lees verder >
 
Vilnius: Verdwalen in Werelderfgoed

Vilnius is een stad waar ik vooraf weinig beeld bij heb. Op social media komt heel af en toe een foto van de oude binnenstad voorbij. Maar als ik ga Googlen ben ik meteen geboeid. UNESCO en een ministaatje middenin de stad. Dat moet ik zien.
Lees verder>
 
Dwalen door Litouwen

Een rondreis door Litouwen. Ik kwam niet verder dan de hoofdstad Vilnius. Via Facebook vroeg ik om tips. Die kwamen er. Dus ging ik op pad. En werd aangenaam verrast.
Lees verder>

Vilnius vanuit een luchtballon.
Vilnius vanuit een luchtballon.Corno van den Berg

Heuvel der Kruisen

Op social media zie ik talloze bijzondere plekken voorbij komen. Bekende, maar ook minder bekende plekken. Waaronder de Heuvel der Kruisen. Als ik het tegen mijn gids zeg, weet ze precies waar het is. Net buiten Trakai staan tientallen kruisen op een heuvel.

Een van de Heuvels der Kruisen in Litouwen.
Een van de Heuvels der Kruisen in Litouwen.Corno van den Berg

Het is prachtig, maar niet helemaal wat ik bedoel. Het blijkt dat er meerdere Heuvels der Kruisen zijn. Waaronder een nationaal bedevaartsoord zo’n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai. Op die plek staan meer dan 100.000 kruisen bij elkaar en het aantal groeit nog steeds.

De gids kijkt me aan. Het is zo’n 2,5 uur rijden. Ik blijf hier wel wat rond struinen. Want ik zie donkere wolken boven de kruisen, wat bijzondere foto’s oplevert. En dan heb ik gelijk een reden om nog eens terug te komen naar Litouwen.

De binnenkomst in het beroemde Pažaislis-klooster.
De binnenkomst in het beroemde Pažaislis-klooster.Corno van den Berg

Pažaislis-klooster

De deur zwaait open. Een non van het beroemde Pažaislis-klooster doet open. Dit klooster (en kerk) is een barok juweel. Het ligt net buiten Kaunas. Ik krijg een rondleiding.

,,Het is gebouwd in 1662 voor de Groothertogin van Litouwen,” vertelt de vrouw die met veel gevoel de rijkdom laat zien.

De diverse zalen herbergen opvallend veel Italiaanse meesters. ,,Het stuccowerk is van Joan Merli en de fresco’s van Michelangelo Palloni. Alles gemaakt in de 17e eeuw.”

Het beroemde Pažaislis-klooster.
Het beroemde Pažaislis-klooster.Corno van den Berg

Alles in sterke kleuren en verfijnde tekeningen. Ze vertelt honderduit over het marmer, Napoleon en zijn paarden die hier waren en over de oudste kloktoren van heel Litouwen. Aan het einde laat ze me alleen met mijn gedachten.

 

Ik blijf hier ook eten en slapen. Het restaurant behoort tot de beste van Litouwen en voor mijn slaapkamer is een concert van een beroemde Litouwse zanger bezig. Als hij klaar is en het publiek is verdwenen hoor ik een merel zingen. Dit is zijn concertzaal en dat laat hij weten. Heerlijk.

 

Dit is het vierde reisverhaal van mijn reis door Litouwen. Eerder verscheen al ‘Op ontdekkingstocht, maar dan anders’, ‘Vilnius: Verdwalen in Werelderfgoed’ en Dwalen door Litouwen. Wil je op de hoogte blijven van al mijn reizen? Volg dan alles op Facebook.