Corno van den Berg©2021

Loir-vallei; het kleine broertje van…

Het is wat verwarrend. Ik fiets door de Vallée du Loir. En nee, dat is niet de beroemde Vallée de la Loire. Die ligt zo'n veertig kilometer zuidelijker. Het is hier veel rustiger. En het is ook goedkoper...

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Ik moest wel even nadenken. De Vallée du Loir, dat is toch wel wat anders dan de Vallée de la Loire. Dat wil ik wel ontdekken. En het is verrassend leuk. En anders. Op diverse vlakken.

Tour de France

De Tour de France van 2015; één van de grootste sportspektakels ter wereld. En een paar jaar geleden begon hij in 'mijn stadje': Utrecht.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer, waaronder ook naar La Loire. Kijk maar.


Loir-vallei; het kleine broertje van…

Wijnen en chateaus. Heuvels en bijzondere dorpjes. Dit is de Vallée du Loir. En nee, dat is niet de ook bij ons bekende Vallée de la Loire. Die ligt zo’n veertig kilometer zuidelijker. Dit is het kleine broertje van…

Een wijngaard in de Loir-vallei
Een wijngaard in Vallée du Loir. Corno van den Berg
,,We missen de ‘e’ achter de rivier de Loir, maar we hebben hetzelfde landschap. En wijn en de fabuleuze Franse huizen. Maar het is hier rustiger, en dat is iets wat voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Oh, en het is goedkoper.”
 
Gids Veronique Richard kijkt me met pretoogjes aan. Ze kent de Nederlanders inmiddels. ,,Geloof me, dit is ook authentiek Frankrijk.” En dat is precies waarom ik hier ben! Om dat te ervaren. Ik krijg een e-bike, ook wel bekend als elektrische fiets. ,,We gaan wijn proeven en het is hier heuvelachtig. Vandaar,” lacht ze. Ik ben op ontdekkingstocht in Frankrijk, in een relatief onbekend deel.

Ik ontmoet een groepje hilarische ezels, die de ontmoeting net zo leuk als ik vinden.

De Loir, het is een rivier die dwars door de regio heen stroomt. Net als de Loire iets zuidelijker. Sinds mensenheugenis is het de levensader. Dus vind je er de mooiste huizen, net als de meeste dorpjes. Ik fiets van dorp naar dorp, van wijngaard naar wijngaard en van chateau naar chateau.

Lekker wijn proeven

Er zijn talloze wijnmakers. Vooral veel kleine wijnboeren. Het is lunchtijd, dus tijd voor een wijnproeverij. In een grot, daar waar duizenden flessen liggen opgeslagen. Het kalksteen werd hier vroeger weggehaald om te worden gebruikt voor de chateaus, kerken en huizen. Waardoor een heel netwerk van gangen ontstond.

,,Met een constante temperatuur, precies waar wijnmakers van houden,” legt Claire Lelais uit. Dit is Domaine des Gauletteries in het dorpje Ruille sur Loir in de Loir-Vallei. Dat tussen Le Mans en Tours in Frankrijk ligt. De wijngaard is slechts 16,8 hectare groot, maar de wijn is vermaard.

De pittoreske Vallée du Loir

Met boerenweggetjes, fietspaden, bewegwijzerde fietsroutes die voeren door bossen en dorpen … is deze koninklijke streek met zijn vele fietsroutes het domein van de fietser!

Stap op de fiets in la Chartre-sur-le-Loir voor een tocht van 55 km langs de rivier de Loir. Onderweg zijn er paaltjes met informatie over de landschappen, de fauna en de flora.

Meer info: Vallée du Loir

Ze schenkt eerst twee glazen wit in en dan een glas rosé. Ze zegt verder niets, maar wacht op mijn reactie. De smaak is zacht en vol bloemen. Dit is geen standaard flesje wijn. En het is maar goed dat ik een e-bike heb, want dit is hard werken. Al word ik keihard uitgelachen door een groepje hilarische ezels, die de ontmoeting net zo leuk vinden als ik.

De ezels hebben zich ook kostelijk vermaakt in de Loir-Vallei
De ezels hebben zich ook kostelijk vermaakt. Corno van den Berg

Afstappen bij Chateau du Lude

De volgende stop is bij Chateau du Lude. Dit kasteel stamt van origine uit de tiende eeuw. Ik dwaal wat rond. En ontmoet de baron Louis-Jean de Nicolay, die hier nog steeds leeft met zijn vrouw. Het is dus geen museum, maar een immens huis waar nog wordt gewoond.

Fietsen op een e-bike in Le Loir
Fietsen op een e-bike in Le Loir. Corno van den Berg

Ondanks de e-bike ben ik toch wel wat moe. Of zal de wijn in de benen zijn gezakt? Hoog tijd voor een bezoek aan één van de meest bijzonder hotels van Frankrijk. Het Hotel de France in La Chartre sur le Loir. Dat beroemd is geworden door de 24 uur van Le Mans.

Het is een van de meeste beroemde autoraces ter wereld. Dat al sinds 1923 bestaat. De muren in het hotel hangen vol met foto’s van de race, maar ook van winnaars die hier hun overwinning kwamen vieren. Met bekende namen als Jacky Ickx, Caroll Shelby en onze eigen Jan Lammers. Ja, hier kan ik wel wat gaan drinken. En misschien wel twee.